Renale koma


Veshkave ose uremik koma - një gjendje shumë të rëndë që ndodh si rezultat i dështimit të veshkave dhe të manifestohet një humbje të thellë të vetëdijes.

Shkaqet e vendeve të veshkave


Shkaku i menjëhershëm i vendeve të veshkave është dështimi akute ose kronike renale. Në këtë gjendje veshkat e njeriut fillojnë të filtruar nga urina e keqe dhe për këtë arsye të gjitha produktet jonormale metabolike nuk rrjedh nga gjaku, dhe kjo vazhdon të qarkullojë. Ure dhe kreatininës, cilat janë këto produkte të njëjta patologjike hyrë në tru, duke çuar në çrregullim të mendimit dhe ndërgjegjes, dhe qëndrime të zgjatura atje dhe bën, shkaku humbja e vetëdijes me çrregullim të pjesshme të qarkullimit të gjakut dhe frymëmarrje.

Por, dështimi i veshkave - një shkak koma drejtpërdrejtë. Arsyet e njëjta dështimi i veshkave mund të jenë të shumta. Proceset më të shpeshta patologjike që çojnë në çrregullime të ndërgjegjes origjinën e veshkave, kanë sëmundje kronike të veshkave. Shtete të tilla si pyelonephritis dhe glomerulonefriti karakterizohet nga pezmatimi i indeve të veshkave, mund të shkaktojë çrregullime të veshkave dhe të çojë në akumulimin e veshkave e produkteve metabolike në gjak.

Përveç kësaj, problemi mund të jetë duke fshehur diçka më të ulët, kur i shqetësuar rrjedhjen e urinës nga gurët e fshikëzës ose adenoma e prostatës. Kjo ngecje e urinës në fshikëz e parë, dhe pastaj në veshka, duke çuar në shkatërrimin e membranës në tubthave veshkave, duke i dhënë fund hit të drejtpërdrejtë e urinës në gjak. Situatat e tilla janë të rralla, pasi para stagnimit fillimit të urinës në veshkë, pacienti do të shqetësojnë dhimbje të mprehtë në pubis, me të cilën ai duhet të vijnë te mjeku.

Por kur bllokimi është pak më e lartë në rrjedhjen e urinës nga veshka, atëherë kjo situatë është e vërtetë. Arsyeja më e zakonshme për këtë stanjacioni është guri, edhe pse ka raste të bllokimit në këtë nivel të tumorit. Klinikisht është manifestuar dhimbje barku i veshkave, e cila shndrrohet ngadalë në uremia.

Shkaktojnë edhe vende të veshkave mund të shërbejë helmim të ndryshme të cilat të çojnë në çrregullim të funksionit të veshkave. Grupi i toksinave veshkave janë benzinë, plumbit dhe të tjerët.

Simptomet e vendeve të veshkave

Sipas definicionit është e qartë se komë renale duhet të manifestojnë mungesë të vetëdijes. Megjithatë, mbani mend se menjëherë para pikëpresje atje periudhën e kohës kur një person nga një gjendje e vetëdijes qartë fillon të "load". Në këtë kohë nuk është e ashtuquajtura uremia, e cila është shumë e rëndësishme për të diagnostikuar në mënyrë për të parandaluar njerëzit bien në gjendje kome.

Gjatë uremia pacienti fillon të shqetësojnë ankesat e trurit. Ajo manifestohet marramendje, marramendje konstante, si eksitim apo, anasjelltas, depresioni. Njerëz të rastit pa arsim mjekësor, duke parë për pacient të tillë, tha se ai thjesht raves. Në thelb, ashtu siç është. E vetmja gjë në këtë situatë mund të tregojë praninë e uremia - një erë të urinës nga goja. Në mënyrë tipike, në këta pacientë, ai ndjeu mjaft qartë, në mënyrë që mos të ketë edhe të bëj në afërsi të pacientit për të ndjehen erë.

Direkt pas uremia ndodh koma renale. Mes të gjitha ankesat e mësipërme njerëzit ngadalë humbin vetëdijen. Në mënyrë tipike, shumica e këtyre ekzaminimeve mjekësore të pacientëve bie mbi gjendjen e komë. Në këtë shtet, është e rëndësishme për të përcaktuar nëse një person jeton dhe për të gjetur shkakun e kësaj gjendje. Ndihmë me arsye mund të njëjtën erë urinës nga goja, e cila synon forcimin e shtetit vetëm rrit.

Dëshmi se personi është në gjendje kome, nuk ka vdekur, është ekzistenca e frymëmarrjes spontane, pulsin në karotide dhe arteries radiale dhe praninë e reflektimeve nga kornea. Ky i fundit mund të jetë shumë e lehtë për të parë se në qoftë se ju prek ose subjekt sy hapur. Nëse vendet pacienti duhet të përgjigjen ngushtimin e nxënësit.

Diagnoza e uremik gjendje kome

Gamë të plotë të procedurave diagnostike gjatë vende të veshkave për qëllim të përcaktojë peshën e pacientit drejtpërdrejt dhe për të gjetur shkakun e sëmundjes. Për të përcaktuar ashpërsia e gjakut të pacientit është marrë nga ai për numërimin e gjakut dhe të matur sasinë e ure dhe kreatininës fundit. Niveli i këtyre dy substancave në gjakun e njeriut dhe mund të dërgoni mjekët për trajtimin korrekt.

Për të përcaktuar shkaku rrënja e sëmundjes mund të kenë nevojë më shumë hulumtime. Së pari kryer ultratinguj renale dhe radiografi e pelvisit. Në këto dy studime mund të përcaktojë praninë e gurëve në fshikëz apo veshkat. Përveç kësaj, me ultratinguj jep mjeku një pasqyrë të qartë të gjendjes së indeve të veshkave. Në raste më komplekse, ju mund të kryejë një hetim CT e abdomenit dhe pelvisit.

Ultratinguj e gurëve në veshka

Veç kësaj, përcaktimin e nivelit të elektrolite në gjak njerëzor në mënyrë të kontrolluar sasinë e terapise infuzion, që do të mbahen pacientit.

Trajtimi i komë veshkave

Trajtimi i uremik komë mund të ndahet në drogës dhe hardware. Si për të parë, në këtë situatë zhvillohet infuzion intravenoz të sasive të mëdha të lëngjeve. Për këtë qëllim, përdoren zgjidhje glukozë ose kripë, që gjuha mjekësore referuar kripur. Pasi një venë do të prezantojë një numër të lëngjeve të holluar produktin në dispozicion ka shkëmbyer diuretics përdorura, të cilat ndihmojnë të eliminuar shumica e këtyre produkteve nga trupi. Për këtë qëllim, në vijim diuretics fuqishme si Lasix ose furosemide. Në thelb, këto barna mund të blihet vetë në farmaci, por kjo nuk ka kuptim, pasi ata hynë vetëm në venë dhe në spital.

Për të aplikuar shtesë drogës terapi infuzion që parandalojnë koagulimit të gjakut. Ky grup i përket një heparinit të njohur, ajo administrohet nenlekure edhe in-pacientit trajtimit.

Në rastet më të rënda hormoneve. Ky grup mund të përfshijnë droga të tilla si prednisone dhe dexamethasone.

Sa për trajtimin e hardware, ajo mund të përdoret si një trajtim për vende të veshkave, dhe për të trajtuar shkaqet e saj themelore. Për shembull, në qoftë se koma shkaktuar nga një gur apo tumor, në këtë situatë thjesht nuk mund të bëjë pa kirurgji. Nëse rrjedhja e urinës pengon prostatës zgjeruar, në këtë situatë, ju duhet të hyjë në zgavrën e fshikëzës uretral kateteri që menjëherë të lehtësojë simptomat e mbajtjes akute urinare.

Në një situatë ku konservatore tërhiqet gjitha toksinave nga gjaku i njeriut nuk arrin, ju duhet të përdorin metoda të tilla si plasmapheresis apo hemodializë. Kjo pacienti është i lidhur në një aparat veçantë e cila, duke kaluar përmes një gjak njerëzor, pastron atë e toksinave dhe produkteve të ndryshme patologjike metabolike.

Aparatet për hemodializë

Karakteristikat e dietën dhe mënyrën e jetesës në gjendje kome veshkave

Fillimisht, trajtimi i pacientit veshkave gjendje kome në përgjithësi ha vetëm nëpërmjet pikoj. Më vonë ai u lejua të marrë një sasi të vogël të ushqimeve të ulët-yndyrë me të njëjtën sasi të vogël të ujit. Pas veshkave vende të nevojshme për të përjashtuar nga dietë ato ushqime që kontribuojnë në formimin e amoniakut në trup. Shumica janë proteina që gjenden në ushqime të tilla si mish dhe fasule.

Rehabilitimi pas sëmundjes

Rehabilitimi pas vende në veshka duhet të synojnë në parandalimin dhe trajtimin e shkaqeve të sëmundjes. Për shembull, në qoftë se një episod i humbjes së vetëdijes është shkaktuar nga bllokimi i concrements urina daljeve, pacienti ka nevojë për kirurgji për të hequr këto agjentë patologjike. Njëjta situatë është vënë në praninë e tumoreve të traktit urinar.

Nëse shkaku ishte helmimi i veshkave koma e substancave të caktuara në të ardhmen duhet të përpiqet të shmangë episode të përsëritura dhe kontakt më të gjatë me substanca të tilla.

Trajtimi i mjeteve juridike popullore gjendje kome renale

Të gjitha rastet kur dikush u përpoq për të trajtuar mjetet juridike popullore veshkave, përfundoi në vdekje. Fakti që personi pa ndjenja nuk mund të hyjë në mjekim nga goja, dhe në qoftë se kjo mund të bëhet me anë të tub nasogastric, një trajtim i tillë është absolutisht nuk sjell ndonjë rezultat.

Megjithatë, në vendet e veshkave duhet të paguajë haraç për mjekët popullorë, të cilat në shumicën e rasteve është thjesht nuk merren për trajtimin e problemeve të tilla, duke shpresuar për një përvojë të keqe të paraardhësve të tyre.

Komplikimet e vendeve të veshkave

Komplikime të ashpër të vendeve të veshkave duhet të merren parasysh pasojat e sistemit nervor që mund të shfaqen pas një person me një gjendje të tillë. Sigurisht, njerëzit me aftësi të kufizuara nuk qëndrojnë, por në një pjesë të madhe të këtyre pacientëve ka pasoja shumë të rënda në formën e çrregullimit karakterit, të menduarit, kujtesa dhe funksionet e tjera. Për të parandaluar situata të tilla, ju duhet të shihni një mjek sa më shpejt pacienti fillon të përjetojnë simptoma të uremia. Mos harroni se një problem si uremia dhe fati i veshkave gjendje kome nuk është urolog dhe resuscitator. Të gjithë pacientët me presje veshkave trajtuar ekskluzivisht në ICU.

Parandalimi vende në veshka

Parandalimi vende veshkave, para së gjithash, duhet të synojnë trajtimin e sëmundjes themelor, e cila mund të çojë në çrregullime të rënda të funksionit të veshkave. Për shembull, në qoftë se pacienti është i vetëdijshëm për pielonefrit tij kronike ose glomerulonefriti, ajo duhet të konsultohet rregullisht një urolog ose nephrologist dhe periodikisht nënshtrohen ultrazërit diagnostik të veshkave. Të njëjtat taktika duhet të jenë në pacientët me sëmundje të prostatës.

Sa për grupi tjetër shkakton gjendje kome uremik, helmim, nuk duhet të jetë vigjilent për produkte të përdorura dhe punësim. Pjesa më e madhe bie mbi helmimin rrezik profesionale. Nëse përcaktimi i helmimit me ushqim në substancave të rrezikshme duhet urgjentisht Lavage stomakut dhe të shkoni në spitalin më të afërt. Taktika në këtë rast parandalimi uremia - është futja e një antidot, një substancë që mund të neutralizoj helm në gjak.

Ed. urolog, andrologist, seksolog i njohur NJË Plotnikov