Brinjë frakturë


Lëndim më të zakonshme gjoks - një thyerje të brinjëve, shpesh duke rezultuar në dëmtim të organeve të brendshme të gjoksit (sistemin e frymëmarrjes, sistemin kardiovaskular, enët ndër brinjëve). Prandaj, brinjë të thyera - trauma shumë e vështirë dhe e dhimbshme, të cilat ndonjëherë mund të çojë në vdekje. Me këtë lëndim nuk duhet të angazhohen në vetë-trajtimin, komplikimet e mundshme nëse nuk trajtohet si duhet.

Brinjë të thyera manifestohet si dhimbje të forta gjatë mbytje dhe tym në dëmtimin e gjirit; formimi i hematoma (mavijosur); gjakderdhje përmes organeve të sipërme të frymëmarrjes.


Trajtimi i lëndimeve: Në radhë të parë, kjo bllokada dëmtuar gjoks - dhimbje. Nëse është e nevojshme, të kryejë një birë, hiqni gjak akumuluar nga gjoks. Ekziston edhe një fazë e rëndësishme e trajtimit - qetë. Periudha Rehabilitimi merr katër javë ose më shumë.

Gjoks ka dy kufij: sipërme dhe të poshtme. Kufiri i sipërm - vija shkon përgjatë krye të sternum dhe klavikul në shpatull dhe pas saj është një proces i rruazë qafës së mitrës shtatë. Kufiri më i ulët - linja është në buzë të harqeve brinjë dhe skajet e para përfundon brinjë në dispozicion të ulët, dhe pas saj brinjë dymbëdhjetë dhe procesin e rruazë dymbëdhjetë kraharorit.

Brenda gjoksit mbulohet tabelë intrathoracic (membranë lidhës indeve që mbulon organet, enët e gjakut, nervat dhe muskujt për të formuar e rasteve) me një copë ngjitur e pleurë parietal (membrana e përbërë nga dy shtresa: një montim drita, tjetri mbulon murin e zgavrën e kraharorit dhe diafragma).

Gjoks themeli Bone mbuluar muskujt naruzhi gjoksit gjatë dhe muskujt e mbrapa. Ajo gjithashtu sigurohet nga të gjitha anët anijeve dhe nerva.

Dëmtimi në gjoks janë: të hapura dhe të mbyllura:

  • Dëmi Mbyllur voznykayu mbi ndikimin, duke rezultuar në compression të gjoksit. Si rezultat i kësaj janë: goditur, abrasions, hematomas (vrragë), thyerje brinjë, ngjeshja e gjoksit.
  • Lëndimet e hapur: shumë atje kur goditur në gjoks, dhe si pasojë e plagë dhe më shumë.

Dëmtimi i gjirit lëndim serioz dhe mund të rezultojë jo vetëm në brinjë të thyera, por edhe të dëmtojë organet e brendshme. Të tilla si traktit respirator, sistemit kardiovaskular, si dhe dëmtimit të enëve ndër brinjëve.

Në lëndimeve mbyllura gjoks janë lëndimet më të zakonshme brinjë të thyera. Shumica thyerje voznykayu në shpinë dhe vijës së mesme axillary. Brinjë të thyer efektet direkte dhe indirekte.

Ndërsa ndikimi i drejtpërdrejtë buzë përkul brendshëm, dhe një fragment i brinjë mund të dëmtojë organet e brendshme.

Kur efektet e tërthorta që rrjedhin frakturë compression gjoks në këtë rast, një compression rreth vendit. Me këtë ekspozim janë numri më i madh i frakturave të brinjëve.

Frakturë Simptomat brinjë

  • Dhimbje të mprehtë në gjoks, të cilat u intensifikua gjatë frymëzim dhe skadimit.
  • Frymë cekët - përshpejtuar. Nuk janë kushtet për stagnimit dhe zhvillimin e pneumoni post traumatike. Ky është rreziku kryesor dhe ndërlikim më të zakonshme në pacientët me fraktura të brinjëve.
  • Pjesa e dëmtuar e gjoksit prapa në frymëmarrje.
  • Në thyerje prapme brinjë manifestim i shqetësimit të frymëmarrjes u shpreh.
  • Ka gjakderdhje me bollëk në gjoks, jo rrallë përfundojnë në vdekje. Një apel vonë për një specialist. Me këtë dëmit, nuk mund të angazhohen në vetë. Ajo urgjentisht duhet të drejtohen tek mjeku dhe të merrni testuar për të identifikuar peshën e lëndimeve. Nëse keni nevojë të mbështetet në trajtimin e përshkruar nga mjeku juaj.
  • Gjakderdhje përmes e sipërm respirator organeve, ajrit dhe lëngjeve në gjoks.
  • Side dhe para frakturat transferuar shumë e vështirë, duke përfshirë çrregullime të ventilimit të mushkërive. Shkëmbimin e trazuar gazi në trup.

Metodat ndikim në buzë:

Komplikimet e fraktura brinjë

Brinjë thyerje shpesh shkakton dëme në organet e brendshme të gjoksit (sistemin e frymëmarrjes, sistemin kardiovaskular, anijet ndër brinjëve).

Nëse frymëmarrja mbingarkesës cekët dhe të shpejtë mund të ndodhë, dhe të zhvillojnë pneumoni post traumatike. Është shumë e rrezikshme dhe ndërlikim më të zakonshme në pacientët me fraktura të brinjëve.

Diagnoza nga brinjët thyerje

Ajo duhet të jetë një X-ray, e cila do të shihet është brinjë nëse janë apo jo të thyera.

Trajtimi i frakturave të brinjëve

Siç u tha më lart, në këtë dëmit, nuk angazhohen në vetë. Në vend të nevojës dëmtuar për të vënë të ftohtë dhe të shëndosha profesionale sa më shpejt që të jetë e mundur.

Në dhimbje të forta, për të shmangur stanjacion dhe pneumoni post traumatike, ditët e para pas lëndimit përdorur bllokadë novokaina në vende fraktura.

Fashë imponojnë sepse ato kufizojnë lëvizjet e frymëmarrjes që ndikon keq në periudhën e shërimit, duke rezultuar në komplikacione si pneumonia dhe pleurit. Periudha e rehabilitimit nuk është raste të komplikuara zgjat 3-4 javë.