Shpatull frakturë


Blade - kockave, duke siguruar lidhje me klyuchitsey.Perelom humerus është rezultat i një rënie në teh shpatull ose me një ndikim të drejtpërdrejtë në blades rajonit, thyerje teh ndonjëherë mund të ndodhë kur bie në krah të shtrirë. Në varësi të cilën pjesë është dëmtuar pjesë anatomike:
• Trupi dhe teh kënde të ndara;
• frakturat shpatull;
• Procesi i kyçeve frakturë e shpatull (teh sup, lidh me kreun e humerus, formon supe të përbashkët);
• frakturat akromyalnoho proceset klyuvovydnoho dhe blades.


Anatomia e brez sup dhe shpatull

Blades Zachastuyuperelom kombinuar me lëndime të tjera, shpesh klavikul ose brinjë.

Simptomat shpatull frakturë

• Dhimbje dhe ndjeshmëri në vendin thyerje në probing;
• Enjtje në fushën e thyerje dhe të gjithë teh. Në kthesën e kyçeve të eshtrave dhe qafën shpatull ënjtje ndodh në të përbashkët supe që mund të ngatërrohet me dëmtim të fundit;
• crunching patate të skuqura në thyerje;
• deformimi vërejtur vetëm kur zhvendosur. Shpesh, një ndryshim ndodh në frakturat blades. Në këtë rast, sup përbashkët është ulur në krahasim me anën e të shëndoshë;

• Kufizimet në lëvizjet në brezin sup dhe shpatullën përbashkët.

Ndihma e parë për një frakturë të dyshuar të shpatull

Bimore të durueshëm, të rregulluar gjymtyrë dëmtuar në shall fashë trupi, duke konsoliduar më tej karikatorë fashë e saj. Në dhimbje të forta mund të japin qetësues, ju lutem viktimave (aspirina, Analgin, Ketorol, DIKLOFENAK etj).

Ndihma e parë për coptime blades

Lëndimet Diagnoza blades

Diagnoza konfirmohet me anë të X-ray. Ingoda, me dëmtime shoqëruese në kapsulë shpatullës përbashkët ose prani të gjakut në të përbashkët, kryhet Ultrasonografi e shpatullës përbashkët.

Megjithatë, në të gjitha thjeshtësi, shpatull ndarë shpesh nuk diagnostikuar në kohë. Si thyerje teh të ndodhë në pacientët me Politraume kur dëmtuar organe të tjera, mjekët vëmendja mund të përqendrohet në dëmin më vitale dhe thyerje e shpatull diagnostikuar më vonë, kur rreziku për jetën në të kaluarën. Për fat të keq, dëmtime të rënda për të trajtuar lëndimet e tjera të rrezikshme për jetën dhe komplikimet e tyre shpenzuar aq shumë kohë (disa javë ose edhe muaj), shpatull frakturë koha të rritet së bashku me të kompensuar.

Trajtimi i thyerje e shpatull

Thyerje e trupit, qoshet, dhe klyuvovydnoho akromyalnoho fidaneve blades trajtohen konservative, duke përdorur deodora derdhura apo homologun e saj moderne, për një periudhë prej 3-4 javë.

Deodora fashë dhe homologu i tij moderne

Fraktura dhe kyçeve proces heq autobus ymmobylyzuyut për 4-6 javë.

Çezmat gomave

Thyerje shpatull me zhvendosjen trajtuar individualitet skeletik për procesin ulnar (3-4 javë), pastaj të vendosë një suva të hedhura për 3 javë. Në rast të dështimit të tërheqje skeletik kryer heqjen kirurgjikale të zhvendosjes dhe fiksimin e spokes thyerje, vida dhe pllaka. Pas kirurgji aplikuar suva për 3-4 javë. Vida dhe ndërtime të tjera metalike janë hequr pas disa muaj apo vite pas operacionit.

Rehabilitimi pas thyerje shpatull

Pas 2 ditë pas lëndimit në mënyrë aktive përdorni furçë gisht në anën e dëmtuar dhe të mbajë ushtrime për duart shëndetshme.

Një javë pas lëndimit të fillojnë kontraktimet isometric e muskujve sup (pa bërë lëvizjet e duhura).

Trajtimi Fizioterapia synon uljen e dhimbjeve dhe inflamacion, mund të jetë në periudhën e suva immobilization. Gjatë kësaj periudhe emëruar magnet në vend dhe UV dëmtim të shëndetshme shpatullën përbashkët.

Pas heqjes suva fillojnë të zhvillojnë në lëvizjet sup përbashkëta dhe lëvizjet e shpatull izoluar. Të gjitha ushtrimet janë kryer në lidhje me një dorë të shëndetshme.

Thyerje stërvitje komplekse ushtrim blades (njëri përsëritur 10-15 herë, disa herë në ditë):

• Në një pozicion në këmbë me duart poshtë për të rritur dhe më të ulët sup brez ("mbledh supet supet");
• Në të njëjtën pozitë, të kryejë një lëvizje rrethore në supet, armëve apo lot e trupit;
• Trupi i race dhe lopata;
• Ngritja dhe dora e ulët zgjatur në dorë;

• Output krahë të hapura përpara, pastaj të kryejë një lëvizje rrethore;
• mbyll dorën në anën e pasme alternuar;
• Ushtrimi me armë përsëritjes shtrirë të rrinë gjimnastikor, disa javë me shtangë dore (kg max 2-3h.).

Së bashku me ushtrimet e caktuara përkujtues fizioterapi - magnet, lazer, ultratinguj, UHF, aplikimet dylli. Gjithashtu aplikoni një dush me kripë deti dhe baltë. Nëse ka atrofi (dobësi) muskujt lejojë një masazh. Ndihmë shumë të mirë në rehabilitimin pas thyerje e shpatull kryer mësimet në pishinë ose në det ujë.

Moti shpatull frakturë pas

Kur trupi dhe kënde teh thyer funksion është restauruar 4-6 javë. Shpatull thyerje kërkon një periudhë më të gjatë të rimëkëmbjes - 2 dhe 3 muaj, për shkak të nevojës për të zhvilluar përbashkët sup dhe kompleksitetin në trajtimin në ndryshim ndryshim.

Kyçeve teh proces frakturë në periudhën e largët (disa vjet) mund të shkaktojë osteoarthritis e shpatullën përbashkët.