Klavikul frakturë


Klavikul frakturë - një lëndim shumë të zakonshme dhe shpesh ndodh në të rinjtë. Trauma është një rënie në krah të shtrirë ose sup brez dhe ngjeshja e bust, klavikul thyerje mund të ndodhë edhe nga një goditje e drejtpërdrejtë në klavikul.

Simptomat klavikul frakturë


• Dhimbje në vendin e thyerje. Natyra dhe intensiteti i dhimbjes varet nga lloji i thyerje, nga e rëndë për pothuajse e padurueshme.
• Lëvizja e kufizuar në brezin sup dhe shpatullën përbashkët.
• pacienti Shef leans drejt lëndimit dhe sup brez të qethur shkurt.

• Gjithashtu fragmente ndër vërejtur gjatë probing dhe deformim të dukshme të klavikul.
• Ënjtje në fushën e thyerje (fossa supraclavicular zbutur).
• Nëse ka dëme në arterie subclavian, mungon pulsin e arteries radiale (dore sipër), nuk është e ftohtë dhe mpirje e gjymtyrë e sipërme.
• Me një frakturë të hapur të klavikul, ka një gjakderdhje e qartë.

Ndihma e parë për thyerje klavikul

Nëse dyshoni se një klavikul thyer nevojë për të vënë pacientin dhe për të siguruar palëvizshmëri e sup përbashkët dhe shpatullën rajon brez. Kjo arrihet në dy mënyra. E para - një shall fashë. E dyta - fashë 8-formë ose salcë të dy unazat leckë.

Metodat për immobilization e frakturave të klavikul

Pain lehtësimin medikamente dhimbje për këtë qëllim të përshtatshme - Ketorol, nimesulid, aspirina, Analgin.

Në thyerje të hapura duhet për të ndaluar gjakderdhje duke imponuar zakonshëm shtypëse byntovoyi.

Të jenë shumë të kujdesshëm kur sigurimin e kujdesit për pacientët me një klavikul të copëtuar, si çdo lëvizje e tepërt mund të dëmtojë arterie subclavian.

Diagnoza klavikul frakturë

Për diagnozën e thyerje të mjaftueshme radiografi të performancës.

Trajtimi i klavikul thyerje

Në shumicën e rasteve, thyerje e klavikul imponuar fashë 8-formë ose salcë Delbe (dy unaza pambuku garzë) për një periudhë prej 4-6 javë. Krijimi i fut prapa, në të njëjtën kohë të reduktuar një fashë, dhe mban patate të skuqura në pozitë.

Fashë me unaza pambuku garzë

Fashë e unazave pambuku garzë jo shumë të përshtatshme dhe mund të shkaktojnë parehati të rëndësishëm në sqetull, sidomos në fëmijët, kështu që është më mirë për të preferojnë versionet gati të zakonshëm.

8-formë thyerje fashë klavikul

Hedhur, duke imponuar vetëm nëse kirurgji.

Shpesh ndodh zhvendosjen e mesme e fragmenteve, i cili kërkon të përsëritura rivendosjes (reposition mbeturinat) .Tomu kohët e fundit, shumica e ekspertëve avokat trajtim kirurgjik i frakturave të klavikul, e cila është zbulim i patate të skuqura, ata hapin reposition dhe fiksimit të brendshme.

Në thyerje të hapura dhe mnohooskolchatyh, kur arterie të dëmtuara subclavian dhe nervat, si dhe thyerje me reduktim të ndjeshëm zhvendosje është bërë gjithmonë nga operacioni, me pjatë ndreqim ose spokes. Pas operacionit, mbivendosur hedhur 4-6 nedel.Spitsy larguar nga klavikul pas 2-3 muajsh, pjatë mund të jetë prej 1 vit ose më shumë.

Fixing thyerje fragment i klavikul, renhenohrafiya pas operacionit osteosynthesis

Rehabilitimi pas thyerje e klavikul

Nga ditët e para pas lëndimit të fillojë lëvizjet aktive në gishtat dhe bërryl, si dhe nyje duart shëndetshme. Lëvizja e sup përbashkët duhet të kryhet me kujdes dhe me zhvillimin e dhimbjes, sup rrëmbimit bazuar në fund.

Pas 1-2 javë pas lëndimit emërohen fizioterapi që synon heqjen e inflamacion, të zvogëlojë dhimbje, përmirësimin e kockave.

• Terapi magnetik - 10 -15 seanca;
• ultratinguj - 10-15;
• Terapia Laser;
• UHF me vajrave ndryshme anti-inflamatore.

Nga java e tretë, rritjen e varg e levizjes në sup përbashkët, duke lejuar si salcë. Nga lëvizjet aktive në këtë periudhë, të lidhë sup brez dhe mbajnë supet rrokje, duke shtrirë dy nyjet (të përbashkët) klavikul - kafaz i kraharorit dhe supe teh.

Para hequr zakonshëm e levizjes në nyje duart praktikisht të pakufizuar, dhe shkeljet e mbetura janë eliminuar shpejt. Për funksionet më efikase të shërimit përdoret banja me kripë deti dhe masazh.

Kohëzgjatja e përgjithshme e trajtimit 2-2.5 muaj.

Moti klavikul pas thyerje

Trajtimi mund të zgjatet me fraktura të hapura dhe thyerje me dëmtim të arterie subclavian dhe nerva. Ndonjëherë shërojnë thyerje dhe forma "të përbashkët të rreme", e cila është shkaku i dhimbjes kronike dhe shkelje të aktivitetit fizik.