Zhvendosja e duarve bërryl të përbashkët


Dislokuar bërryl - një zhvendosje e sipërfaqeve kyçeve të eshtrave të parakrah (radiale dhe ulnar) në humerus. Lëndimi i shkaktuar nga një rënie në dorën e shtrirë dhe zgjatje të tepruar në bërryl.

Zhvendosja e bërryl (parakrah)

Simptomet e dislokimit të bërryl (parakrah)


• Dhimbje në bërryl të përbashkët;
• shëmtuar Rënda të përbashkët bërryl, kockave dislokuar mund në mënyrë të konsiderueshme dhe fryrje të shikuarat nën lëkurë;
• Kufizimi i mprehtë e lëvizjes (pasiv dhe aktiv);

• Enjtje e shprehur në bërryl dhe shpesh shkon në parakrah dhe dore;
• Në qoftë se dëmi i arterie brachial (arterie brachial është clamped mes kockat e zhvendosjes apo thyer, për shkak të shtrihen) ka gishtat dhe duart mpirë dhe të ftohtë, nuk ka pulsation arterie radiale në dore. Dëmtimi arterie brachial - një ndërlikim i shpeshtë i dislokimit të përbashkët bërryl.
• Kur dëme nervore - paraliza e dorës apo gishtat individuale.

Ndihma e parë për bërryl dislokimit

Parimi kryesor i ndihmës së parë në dislokimin bërryl të përbashkët - ajo nuk ka dëm. Ju nuk mund të provoni veten vpravyty zhvendosjen, nuk mund të përdorë për kryerjen e lëvizjeve në të përbashkët të dëmtuara, ju nuk mund ta teproj me imponimin e gomave imobilizimi. Çdo lëvizje të panevojshme ose presioni mund të dëmtojë arteriet ose nervat që janë rreth bërryl përbashkët.

Krahu plagosur duhet të ul receptorin e telefonit në një fashë, shall, dhe japin pacientit një anestezion me kit shtëpi (nimesil, Ketorol, Analgin, aspirina, etj).

Shall fashë

Diagnoza e lëndimit bërryl

Për diagnozën e dislokimit të përbashkët bërryl është kryer radiografi. Kur dëme nervore mund të kryhet electromyography.

Trajtimi i dislokimit të bërryl

Trajtimi kryesor është ulja e një-fazë e dislokimit nën anestezi të përgjithshme, pas reposition aplikuar gomë suva nga tretën e mesme të supe kreut të eshtrave metacarpal ("kockat" Nga ana), e immobilization afat 7-10 ditë. Pas immobilization afatshkurtër vazhdojë për rehabilitim. Kohëzgjatja e përgjithshme e trajtimit të zhvendosjes së pakomplikuar të përbashkët bërryl - 5-7 javë.

Gipsi me dislokimin e bërryl përbashkët

Nëse zhvendosja e komplikuar nga dëme nervore, të nevojshme neurolog kujdesit të specializuar. Kur operacioni i plotë thyerje kryer nervat (qepje nervore bazuar spitale microsurgical). Në rast të dëmtimit të arterieve dhe qarkullimin e gjakut në dorë pas reposition e zhvendosjes, gjithashtu duhet kirurgji për të rivendosur rrjedhën e gjakut në krah të prekur.

Rehabilitimi pas bërryl dislokimit

Në një periudhë të shkurtër 7-ditore immobilization fillojë të lëvizjeve në gishtat e dorës. Rehabilitimi i madh është kryer pas heqjes të hedhura. Fizioterapi emëruar: mahnitoterpiya, lazer terapi, natyrisht ultratinguj e 10-15 seancave. Trajtimet termale me dislokimin e bërryl të përbashkët padëshirueshme sepse ato mund të shkaktojnë formimin e ossifikaty bërryl. Ossifikaty - është depozitimi i kalciumit dhe komponentëve të tjerë të kockave off kockave, depozitimi i tyre në indet e buta të përbashkët bërryl mund të çojë në contractures përbashkëta (Kufizimi i lëvizjeve). Masazh mund të bëhet vetëm në parakrah dhe shpatullën masazhet në bërryl dëshirueshme që të shtyjë për një periudhë të mëvonshme shërim (4-6 javë).

Pas heqjes vëmendjen më të madhe suva në zhvillimin e levizjes në bërryl bërryl pas më shpesh komplikuar nga zhvillimi i contractures pas lëndimit.

Vlerësohet ushtrojnë një ushtrim për të zhvilluar bërryl:

• bllokohet Brushes stulyayemo, bëni hedh shufra lloj ushtrimi, alternuar dredha-dredha bllokohet për të majtë dhe të djathtë veshit;
• E njëjta gjë, por duke hedhur me dorë prapa kokës së tij;
• Duke u përpjekur për të mbyllur dorën në anën e pasme;
• Bimët duart prapa kokës së tij, duart stulyayemo kështjellën dhe potyahuyetsya, straightening duart bllokohet deri;

• Merrni fëmijët që të lahen makinë dhe roje në tryezë, duke bërë një lëvizje në bërryl;
• Luajnë topin;
• Të bësh ushtrime të ndryshme me shkop gjimnastikor, theksi mbi duke bërë përkulje dhe shtrirje në bërryl;
• Pas një reduktim të mjaftueshme të dhimbjes, të fillojë ushtrimin me pesha (peshon më pak se 2 kg);
• Zhvillimi i një lëvizje rrotulluese e parakrah (pronation dhe supination) - bërryl bëj kënd 90 gradë, pastaj të bëjë lëvizjen e parakrah rreth boshtit të saj, është e rëndësishme për të bërë lëvizjet rrotulluese të parakrah nuk është një shpatull.

Të gjitha ushtrimet bërë 10-20 repetitions, 3-4 herë në ditë. Pas 2 javësh ju mund të fillojnë të gjimnastikës në pishinë apo ujë i kripur. Shkuarja me aktivitet të theksuar fizik (më shumë se 7.10 kg) është e lejuar për të kryer vetëm 2 muaj pas lëndimit.

Moti pas bërryl dislokimit

Në rastin e çrregullimesh pakomplikuar - trafiku parashikohet të favorshme dhe fuqia rivendoset shpejt, për shkak të ymmobylyzatsyey afatshkurtër. Nëse dëmi nervat dhe brachial trajtim arterie mund të thith për shumë muaj dhe vite.