Hip zhvendosja


Hip zhvendosja - zhvendosja patologjike e kokës femurit jashtë basenit. Hip - një nga më të mbrojtura në trup, ajo është e rrethuar nga një sasi të konsiderueshme të muskujve dhe pajisje të fuqishme lidhur. Pra zhvendosja hip mund të ndodhë vetëm kur të ekspozuar ndaj një forcë të madhe të jashtme - shpesh kjo ndodh në një aksident ose një rënie nga një lartësi.

Zhvendosja kongjenitale ndodh kur rënda shkallën e dysplasia (hypoplasia) e hip përbashkët. Kjo bëhet e mundur lëvizshmërinë jonormal i kreut femurit. Më shumë për përmbysje kongjenitale hip, simptomat e saj dhe trajtimin në nenin "Dysplasia hip dhe dislokimi kongjenitale hip"


Në këtë artikull, një më afër shikoni përmbysje traumatike hip. Përmbysje traumatik, si emri nënkupton, është një rezultat i ndikimit të forcave të jashtme. Në varësi të drejtim të programit dhe gjymtyrë pozitën në kohën e ndikimit traumatik mund të anëshme shpërnguljen e femurit. Kështu, ekzistojnë llojet e mëposhtme të dislokimit traumatike hip:

• Kur e ekspozuar ndaj forcës traumatike në gjymtyrë para kërrusur (zakonisht ndodh në një aksident) është kthyer përmbysje hip, e cila është e ndarë në pjesën e sipërme dhe të pasmë-prapmë-inferiore.

• Nëse dëmtimi është shkaktuar kur të vijë i drejtë dhe zgjeruar paksa fund gjymtyrë (ra nga një lartësi, në klasë të sporteve ekstreme) - zhvendosja mëparshëm hip ndodh e njëjta ndarje për para-sipërme dhe front-fund.

Simptomet e dislokimit hip

Detyrueshme më karakteristike dhe për çdo simptome traumatike zhvendosja hip janë situata jonormale dhe gjymtyrë kufizuar lëvizshmërinë.

Në dislokimin e pasme hip Pozicioni i detyruar karakterizuar nga shtrirjes dhe duke e kthyer vendosur të brendshëm (në pjesën e pasme-të ulët) ose korrigjuar (në krye rear-çrregullimi) gjymtyrë.

Në dislokimit mëparshëm gjymtyrë mbështjellë jashtë dhe çohen tutje, dhe Zhvendosjet pasmë të ngjashme me të mund të përfshihej (me front-fund) ose korrigjuar (në krye para-dislokimit).

Lëvizja aktive në hip dislokimit të përbashkët mungon, pasiv jashtëzakonisht e dhimbshme dhe shumë të kufizuar në shtrirje. Karakteristike është "lëvizshmërisë elastike", kur ju përpiqeni për të ndryshuar pozitën e gjymtyrëve ndjerë rezistencë dhe të kthehet në gjendjen e tij origjinale.

Detyruar skaj pozita me dislokimin hip

Në prekje i vendosur zhvendosur kokën femurit, në varësi të drejtim të zhvendosjes mund të përcaktohet në zonën gluteal ose ijë.

Diagnozën diferenciale me dislokimin hip

Zhvendosja hip duhet të dallohen nga bruises, thyerje subluxations dhe hip ndryshme apo legenit të kockave.

• Bruising karakterizohet nga dhimbje në hip duke ruajtur qëllimin e plotë të shumës së konsiderueshme pasive dhe lëvizjet aktive.
• Kur simptomat subluxation janë shumë më pak të mbajtur sasi të vogël të lëvizjeve aktive e gjymtyrë.

• Thyerje e qafës femurit dhe acetabulum mund të imitoj zhvendosjen hip, shpesh e shoqërojnë atë.
• frakturat e femurit të ndryshme gjë e shëmtuar të dukshme gjymtyrë, ndjeshmëri në vendin thyerje, duke ruajtur lëvizjet pasive e joints.
• Kur frakturat legenit gjymtyrë të mbajë lëvizshmërisë, dhimbje ndodh kur presion mbi legen.

Ndihma e parë për një hip dyshuar dislokuar

Në asnjë rast nuk mund të provoni veten vpravyty përmbysje! Kjo mund të çojë në pasoja shumë të rënda nga komplikimet përpara dislokimit ligaments lotsjellës, tendons, kërc dëme depresioni. Çdo përpjekje e vpravyty zhvendosja çojë në zgjatjen e periudhës së rehabilitimit.

Është me rëndësi jetike në rastin e lëndimit ndaj emergjencave legen emergjente mjekësore ose MM.
Para së gjithash dislokimit të dyshuar hop duhet të mpirë viktimën. Për këtë analgesics ai të administruara (Analgin, ketanov, apo ndonjë tjetër në dispozicion) intramuskulare.

Tjetra, ju duhet të sigurojë imobilizimi (real estate) gjymtyrë të dëmtuara. Nëse ka një autobus të veçantë (goma elastike ose analoge Dyteryhsa) - është e nevojshme për të rregulluar gjymtyrë përdorur goma në pozitën në të cilën ajo është e vendosur.

Nëse nuk ka goma të tilla, është e dëshirueshme për të bërë homologët e saj nga materiale skrap - shkopinj, degët, çdo objekte të ngurta të kërkuara madhësi. Para se të imponuar gomë improvizuar mbështjellë me një fashë ose veshje, apo veshje nën bashkangjitni shinu.Takzhe mund prybyntuvaty gjymtyrë e prekur me një fashë të shëndetshme ose normale elastike ose me çdo mjet, duke përfshirë edhe veshje të viktimës.

Në projeksionit hip mund të vendosni një kompresë të ftohtë.

Vetë transportin e viktimës është shumë e padëshirueshme. Nëse, megjithatë, një tjetër mënyrë për të ofruar atë në kujdesin shëndetësor nuk - duhet të transportohen në një sipërfaqe solide.

Konfirmimi i diagnozës

Dërguan në spital apo trauma qendër viktimën me dislokimin dyshuar traumatike të inspektimit dhe studimi i zonës përkatëse specialist propalpiruet hip për të marrë mekanizmin e lëndimit dhe drejtimin e zhvendosjes së kokës femurit.

X është studim i detyrueshëm të përbashkët në dy projeksioneve të specifikojë llojin e zhvendosjes dhe përjashtimit dëmtimit shoqërues në indet përreth.

Radiografi e dislokimit hip

Trajtimi i dislokimit hip

Në të gjitha rastet i zhvendosjes traumatike hip hospitalizatsii.Metodika pacient ka nevojë për trajtim urgjent i zhvendosjes traumatike varet nga ashpërsia e saj dhe prania ose mungesa e asociuar lëndimit indeve të buta dhe kockave.

Në dislokimit pakomplikuar hip pas radiografi dhe sqaruar llojin e zhvendosjes pacienti është transferuar në sallën e operacionit. Reduktimi i detyrueshëm zhvendosja nën anestezi të përgjithshme dhe muskujve relaxants dhëna sfond (substanca që të relaksoheni muskujt). Metodat reposition zhvendosja ndryshme hip është dukshëm e ndryshme. Në përgjithësi, reduktimi në mjek çrregullimi përsërit në fuqi të kundërt, duke çuar në plagosje. Kreu Kështu femurit sikur përsëritur rrugën e tij kthehet përfundimisht në acetabulum.

Në çrregullimesh komplikuara shpesh kanë nevojë për kirurgji të qepje ligaments dhe / ose prodhimin e fragmente të eshtrave të grisura në vend.

Rreptësisht është pjesa tjetër krevat i detyrueshëm në periudhën e post traumatike.

Trajtim me tej ne nje individ. Në çrregullimesh pakomplikuar kërkohet imobilizimi për deri në tre javë në të ardhmen - duke përdorur paterica për një periudhë prej 10 ditësh për dy muaj. Nëse rehabilitimi i suksesshëm i këtyre kushteve mund të reduktohet.

Në prani të lëndimeve të lidhura mund të tregohet hedhura imponimi, skeletnevytyahuvannya apo fiksimit kockave. Në raste të tilla, periudha e trajtimit mund të rritet në mënyrë të konsiderueshme.

Në të gjitha rastet, trajtimi i zhvendosjes hip ndodh nën vëzhgim të vazhdueshëm nga trauma për kryerjen e kontrollit renhenovskih shtëna të vlerësuar suksesin e këtij trajtimi, shkalla e shërimit të funksionit të përbashkët dhe rregullimin përkatës të trajtimit aktual.

Rehabilitimi pas dislokimit hip

Rehabilitimi pas dislokimit traumatike hip vend dlitelnaya.V rast shkon zhvendosjen përkryer pakomplikuar, e cila menaxhohet vpravyty pa ndërhyrjen e njeriut, një periudhë minimale pas regjim shtrati - dy javë. Edhe ndërsa në pjesën tjetër krevat në trajtimin përfshijnë ushtrim terapeutik (gjimnastikë), masazh dhe fizioterapi. Ky trajtim është efektive vetëm në kompleks. Kjo është shpresa qesharake që ju mund të merrni një masazh - dhe gjymtyrë përsëri.

Masazh në dislokimit hip

Rehabilitimi i integruar i fillon me një masazh. Në seancat e para është një ndikim relativisht të mirë - stroking dhe fërkim hartuar për të rivendosur rrjedhën e gjakut në zonat e dëmtuara për trajtim më të efektshëm. Pastaj masazh bëhet më intensive - me trazim teknikat dhe seanca stërvitje të fillojnë.

Ushtrim terapeutik në dislokimit hop

Ushtrimet Terapia fizike janë të shpërndara në të njëjtin parim - nga më e thjeshtë për të më komplekse dhe aktive. Seancat e para stërvitje që synojnë ruajtjen rrjedhën efektive e gjakut në muskuj për të parandaluar ato atrofi. Ushtrimet në këtë fazë të lehta, nuk kërkojnë lëvizje aktive. Hapi tjetër për të shpëtuar ushtrimet lidhur lëvizshmërinë në të përbashkët, e cila kërkon zbatimin e lëvizjeve komplekse aktive dhe pasive - duke filluar me përkulje-extension dhe mbi disa seanca të zgjeruar varg e levizjes, rotacionit dhe sjelljen sfidë. Mirë dhe ushtrime të mëtejshme për të rivendosur punën e plotë të përbashkët dhe mund të përfshijnë seanca në palestër, duke ecur dhe madje edhe drejtimin.

Fizioterapia në dislokimit hop

Procedurat Terapia fizike përfshijnë magnetike, UHF, rrymat diadynamic, trajtime termike dhe ndikimet e tjera. Program specifik terapi fizike zgjedhur në secilin rast veç e veç mjek i profilit të nevojave të kapaciteteve të pacientit dhe spitalit.

Parashikimi i dislokimit hip

Prognoza për dislokimin pakomplikuar hip favorshme pas përfundimit të masave të trajtimit vjen një shërim të plotë. Me trajtimin në kohë dhe e duhur të zhvendosjes komplikuar gjithashtu e mundur për një shërim të plotë, por kjo rrit gjasat e sëmundjeve degjenerative të përbashkët (artrit, arthrosis) një parashikim afatgjatë.

Ed. Mjeku traumatologist ortopedike Savchenko VR