Anafilaktik shoku


Anaphylaxis është një sistemik (p.sh. vovlekayuschuyu më shumë se një trup) reaksion alergjik akut të kontaktit të përsëritur me alergjen. Në këtë rast, shoku anafilaktik mund të rezultojë në rënie me rrezik për jetën e theksuar në presion, zhvillimin e mundshëm të asfiksi.

Me këtë lloj të alergjisë secili prej nesh mund të përballet për herë të parë në çdo kohë të jetës. Ndonjëherë kjo ndodh kur droga të administruara, si antibiotikët apo anestezi në zyrë dentisti, një restorant ndërsa provë një pjatë ekzotike ose një piknik pas grenzë djeg. Dallimi kryesor nga allerhyches shoku anafilaktichskoho reagime të tjera, urtikaria themi, qëndron në peshën e sëmundjes. Kjo nuk do të thotë se të gjithë përfundon viktima alergji anaphylaxis nuk (!) Shumica e këtyre reagimeve kur kujdes adekuat mjekësor janë zgjidhur në mënyrë të sigurtë. Megjithatë, njerëzit të cilët kanë pasur proceset anafilaktike gjithmonë duhet të ketë me vete "alergji pasaportë" duke treguar në të cilën ai kishte një reagim të ngjashëm dhe shiringë me epinephrine (adrenalina) për një përsëritje episod të mundshëm të anaphylaxis.


Simptomet e anaphylaxis

Varësisht nga shkalla e anaphylaxis mund të jenë të ndryshme në manifestimet intensivnoti të sëmundjes. Në mënyrë tipike anaphylaxis fillon me pruritit pamjen, urtikaria dhe / ose Angioedema, fyt gërvisht, kollë, fillon për të ulur presionin e gjakut. Ajo gjithashtu mund të shqetësojnë hot flashes, dhimbje koke, tringëllimë në veshët, dhimbje squeezing gjoksi, gulçim. Ndërgjegja është ruajtur deri të konsiderueshme të ulur presionin, ndërsa mund të ketë zemërim dhe shqetësim ose letargji dhe depresioni.

Alergeneve potencial shoku anafilaktik

Shkaku më i zakonshëm i anaphylaxis janë ilaçe:

  • antibiotikët;
  • Droga anti-inflamatore josteroidale;
  • anesthetics;
  • Mjetet errët;
  • vaksinat dhe të tjerët.

Edhe i testeve alergjike të lëkurës dhe terapi imunitar alergjen specifike mund të shkaktojë anafilaktichskoho shoku.

Anaphylaxis mund të zhvillohet nën ndikimin e alergeneve ushqimore, të tilla si kikirikë apo ushqim deti.

Shpesh shkaku anaphylaxis janë insekte (bletët, Grerëzat, bumblebees dhe pereponchatokrydye të tjera).

Parandalimi i shok anafilaktik

Masat parandaluese janë të mundshme vetëm në një situatë ku të krijuar shkakun e saktë të anaphylaxis. Për shembull, në rastin e drogës apo të ushqimit alergji - medikamente apo shmangur ushqimet që shkaktojnë anafilaktichesiy shoku.

Komplikimet e shok anafilaktik

Komplikimi më i rrezikshëm është rënia anaphylaxis (presionin e ulët të gjakut për 0/0 mm Hg), ënjtje të laring, trake dhe bronke madhe, e shprehur arrhythmias kardiake.

Diagnoza e shok anafilaktik

Në mënyrë tipike, për shkak të ashpërsisë së simptomat e problemeve të mëdha në diagnozën e shok anafilaktik nuk ndodh.

Trajtimi i anaphylaxis

Në rast të shokut anafilaktik duhet menjëherë të thërrasë "Ambulancë". Është e nevojshme për të vënë viktimën në shpinë të tij, kthejnë kokën në anën.

Ndihma mjekësore është që të sigurojë udhë ajrore (nëse është e nevojshme mund të jenë mekanike ventilim) presion mbështetje artrialnoho (dopamine, epinephrine, fiz.rrozchynu), të zvogëlojë peshën e reaksioneve alergjike (hlyukokortikoydy, antihistamines).