Varësia alkoolizmi në sindromin e alkoolit


Alkooli është substanca e përdorur më gjerësisht psikoaktive. Kjo është një tipar thelbësor i festave, mbledhjet solemne, por abuzimi sistematik çon në formimin e varësisë alkool, e cila është një nga sëmundjet më të zakonshme kronike në botë dhe është një problem global mjekësore, ekonomike dhe sociale.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), varësia e alkoolit është përcaktuar si një shqetësim në gjendje mendore dhe fizike, që rezulton nga alkooli të vazhdueshëm ose periodik. Ajo manifeston sjellje, funksioni jonormal, humbjen e kontrollit të vullnetshëm, duke e detyruar pacienti të pijë alkool që të ndikojë në psikikë apo për të shmangur kushtet e pakëndshme për refuzimin e alkoolit.


Miratuar standarde dozë të sigurt e alkoolit në ditë 12-14h etanolit të pastër, i cili korrespondon me 250-300 ml birrë, 100-300 ml verë ose 30 ml vodka. Kur doza është tejkaluar, ka një konsumi sëmurë alkoolit, duke çuar në zhvillimin e varësisë alkoolit.

Përdorimi i sëmurë alkoolit:

1. alkoolit rrezikshme. Gratë dhe njerëzit mbi 65 vjeç, më shumë se 7 doza standarde e alkoolit në javë; për burrat dhe 65 vjeç: më shumë se 14 doza standarde në javë. Efektet dhe varësia nga alkooli atje, por rreziku i kërcënimeve fizike, mendore dhe sociale rritet.

2. Alkooli pasoja të dëmshme (sinonim - të pijshëm për banim). Ri-shfaqjen në 12 muajt e fundit të simptomave që lidhen me alkoolin, paaftësia për të kryer një rol social në shoqëri, konfliktet me ligjin, probleme ndërpersonale. Kjo nënkupton vetëm pasoja për shëndetin mendor dhe fizik.

3. Alkooli varësisë. Përputhet me kriteret e mëposhtme: kompulsyvnaya (tërheqje i papërmbajtshëm, perceptohet si i gabuar) nevojën për alkool; reduktimi i kontrollit mbi konsum të alkoolit; Zhvillimi i simptomat e tërheqjes në doza më të ulët të alkoolit apo përfundimit të pranimit të tij (sindromi tërheqja); rritjen e tolerancës (duhet për të arritur eufori, çdo herë dozë e alkoolit në rritje). Shfaqja dhe zhvillimi i sëmundjeve somatike: sëmundje alkoolike të mëlçisë me qasje në kesh, cardiomyopathy alkoolike, pancreatitis kronike, encefalopati toksike.

Shkaqet e alkoolizmit

Aktualisht çrregullime lidhur me varësinë e alkoolit, shihet si rezultat i ndërveprimit kumulative e shumë faktorëve.

1. predispozitë gjenetike. Rrezik të lartë të sëmundjeve (4-5 herë) në fëmijët prindërit e të cilëve vuajnë nga alkoolizmi, si dhe binjakët miratuara prindërit e të cilëve vuajtur nga sëmundja. Ndoshta - kjo është për shkak të reaksioneve biokimike (kapaciteteve të pamjaftueshme hepatike dehidrogjenazës alkoolit enzimë të ndryshket aldehydes - produktet shkatërrim alkoolit).

2. Faktorët psikologjike. Sensibilitet individ alkooli, përdorimi i alkoolit për lehtësimin e streset e brendshme, frikë, frikën, heqjen e vetë brendshme.

3. Faktorët socialë. Traditat alkoolit në mjedis familjar; të ardhura të ulëta, stresi, mosmarrëveshje martesore.

Manifestime të varësisë alkoolit

Në abuzimin sistematik të alkoolit me kalimin e kohës është në rritje e tolerancës (tolerancës) ndaj alkoolit, ka humbur kontrollin mbi numrin e konsumimit të alkoolit për të arritur eufori kërkon doza në rritje; refleks mbrojtëse shaka zhduket dhe neveri të alkoolit.

Sindromi maturi

Pas periudhave të qejf nuk është një shtet i tërheqjes alkoolit (sindromi maturi) - një gjendje e shkaktuar nga ndërprerja papritur e alkoolit. Manifestuar ndjenjë të rëndë shprehur çrregullime autonome: persona skuqje, dridhje (lëkundje) duart, këmbët, gjuha, qepallat; dhimbje koke, marramendje, rritur presionin e gjakut, palpitations konfiskimet. I shoqëruar nga prish gjumin, ndjenjat e frikës. Shteti Tërheqja ankorua futje tjetër dozë e alkoolit.

Tremens jerm

Kushti më vonë anulimin ndodh pas doza të vogla të alkoolit bëhet më e vështirë, deri në zhvillimin e jerm (tremens jerm). Me zhvillimin e jerm vjen pagjumësi plotë. Nuk janë mashtrimet shumta vizuale (halucinacione), shpesh në formën e kafshëve dhe skenave të tëra në të cilat pacienti ndjen anëtarin. Shteti i shoqëruar nga çorientimin në hapësirë ​​dhe në kohë, e ngacmim mprehtë motorike. Delirium zgjat rreth 5 ditë, duke i dhënë fund një ëndërr, në raste të rënda, vdekja mund të ndodhë. 

Epilepsi alkoolike

Nuk mund të ketë konfiskime epileptiform (epilepsi alkool) - humbje e shkurtër e vetëdijes, konfiskimet. Arsyeja për ndodhjen e tyre është një alkool organik dëmtojë lëvore.

Ndryshimi natyrën e intoksikimit. Në fillim, shkalla mesatare e dehjes lind eufori, stimulim gjuhën, disinhibition, rënia dehje - të qenët i përgjumur. Kur alkoolizmi emocionale sfond dehur alkolike - inat-të keqen, të prirur për agresion nga tranzicioneve papritur tearfulness ndaj shtetit.

Në rrjedhën e sëmundjes shfaqen episode të amnezi (humbje e kujtesës), e cila u thellua dhe pacienti mund të kujtojnë vetëm një periudhë të shkurtër kohe i paraprinë këtij pijshëm fillojë.

Kohëzgjatja e alkoolit tërheqjes shtetit gradualisht rritet, gjë që çon në përdorimin e vazhdueshëm të alkoolit, të cilat janë ndërprerë vetëm nga rrethanat e jashtme. Ka shenja të degradimit personalitetit alkoolike - gënjeshtra me tkurrje karakteristike të dehurit, vrazhdësi dhe explosiveness e karakterit, humbje e interesit në çdo gjë përveç alkoolit. Rënie standardet etike ata të çrregullt, fustan lerosur. Marrëdhëniet e njeriut të humbasin vlerën e tyre dhe kuptimin. Pacientët privuar nga një ndjenjë e përgjegjësisë për veprimet e tyre. Reduktuar aftësinë intelektuale.

Sindromi i varësisë nga alkooli ndikon në të gjitha organet dhe sistemet. Është e vështirë për të vendosur sëmundje kronike arritur ngadalë dobia klinike nga ky trajtim.

Pasojat e alkoolizmit

Rezultat është sëmundja e mëlçisë alkool (sëmundje alkoolik të mëlçisë tek dalja cerozë), lezionet e pankreasit (zhvillimi kronik pankreatiti, diabetit dytësor, të kancerit pankreatik), sëmundje zemre (kardiomiopatisë alkoolik dilated).

Si rezultat i sëmundjes së mëlçisë shqetësuar lipidet (yndyrë) metabolizmin që të çon në atherosclerosis, e cila çon në goditje dhe infarkt miokardi, dështim të zemrës. Në pacientët kanë hipertension, me kriza të shpeshta. Zhvillon encefalopati toksike, duke çuar në çmenduri alkoolike (çmenduri). Shkeljet ndodhin në sistemin imunitar, si pasojë, u rrit sëmundjet e frymëmarrjes, pneumoni të shpeshta. Shqetësuar funksionin seksual dhe riprodhues.

Diagnoza e alkoolizmit

Diagnoza e varësisë alkoolit ka të drejtën e një mjeku - psikiatër. Kriteret diagnostike të përdorura nga mjekët në zbulimin e sëmundjes lejon për të dalluar dehuri të brendshme dhe alkoolizmi.

Pacienti u konsultua: neurolog, terapist, psikoterapist. Në identifikimin sëmundjet e organeve të brendshme të përshkruajnë gamën e nevojshme të studimeve klinike diagnostike.

Trajtimi i varësisë alkoolit

Formimi i motivimit pacientit për të përfunduar refuzimi i alkoolit është kushti më i rëndësishëm për trajtimin.

Parimet themelore të trajtimit të alkoolizmit:

pëlqimin vullnetar i pacientit, qasja individuale, masa të gjithanshme. Të përfshira janë faktorët trashëgues, familja dhe traditat socio-kulturore, tipit të personalitetit, prania e comorbidity.

Trajtimi i hershëm domosdoshmërisht kryer detoksykatsyonnaya terapi synon eliminimin e efekteve toksike të alkoolit në trup, normalizimin homeostasis (qëndrueshmëria e mjedisit të brendshëm). Metodat e detoxification (diuresis detyruar, hemosorbtion, plasmapheresis, hastroenterosorbtsiya hipertermia fizik) varet në shëndetin e pacientit. Ata janë kryer në një institucion të specializuar mjekësor.

Në pacientët me sindromin butë tërheqjes mund të përdorni të agjentëve në shtëpi:

Medyhronal. Përmbajtja e 2 paketave (numri pako 1 dhe numri 2) u shpërbë në 1/3 filxhan ujë të vluar, të marrë 30 minuta përpara se të hahet.

Rehydron. Përmbajtja e paketës janë tretur në 1 litër ujë të ngrohtë, duke marrë brenda natës.

Vëllimi i lëngut administruar varet në shëndetin e pacientit. Regjim dhe kohëzgjatja e trajtimit të rekomanduar mjeku - psikiatër. Këto trajtime rrjedhin nga pacienti qejf.

Drogat që shkaktojnë siklet (nauze, vjellje) pas alkoolit (Disulfiram), i cili zvogëlon simptomat e mall për alkool (naltrekson) përdoret gjithashtu, por ata gjithashtu caktojnë specialist - psikiatër.

Trajtimi i mjeteve juridike popullore varësisë alkoolit

Zierje aplikuar të bimëve që shkaktojnë neveri të alkoolit (centaury, pelin, rrënjë lovage, barishte trumzë).

Formimi i motivimit refuzimit të alkoolit

Pranimit vetëm ilaçe dhe droga bimor për trajtimin e varësisë pa motivimit jep një rezultat pozitiv.

Aktualisht, efekti më i mirë është përdorimi i terapisë së kombinuar - ilaçe projektuar nën mbikëqyrjen e psikiatri dhe psikologjike metodat, terapistët. Shpesh një ndryshim të sjelljes dhe marrëdhënieve në mes të të gjithë të afërmit e pacientit të varur.

Përdoren zakonisht dhe më efektive teknikat: terapi njohëse-sjelljes (KBT), grupet e alkolikët Anonim (12 programit Pulsanti).

Terapistët të cilët punojnë me metodën VPT, arsyeja kryesore varet besojnë se prania e marrëdhënieve negative të njeriut për veten e tij, për të ardhmen e tij në botë, transformimin e këtyre besimeve, duke rritur vetëvlerësimin e tyre, braktisjen e alkoolit vullnetare - është detyra kryesore e terapist. Duke punuar me pacientët kryer si individualisht dhe në grupe. Aplikoni detyrat e shtëpisë për të konsoliduar ndryshimet pozitive.

Metoda më e përdorur gjerësisht në botë - një grup i alkolikët Anonim. Ata janë në formën e mbledhjeve, ku të gjithë mund të flasin për problemet e tyre dhe të ndajnë eksperiencat e tyre seriozitet. Shumica e pacientëve mohojnë veten në varësisë të shkatërruar për shkak të alkoolit dhe nuk kërkojnë ndihmë. Qëllimi kryesor i grupeve të tilla është njohja e varësisë dhe anëtarët e ndryshimit të tyre të varur në të menduarit. 12 Programi Shkallaret është projektuar në mënyrë që njerëzit me përvojë e madhe e anëtarëve të saj doktrinë e re.

Efekti më i mirë psikologjik për të bërë të ashtuquajturit "komplot", Por vetëm kur personi vetë dëshiron të pjesë me varësinë e alkoolit.

Metoda e alkoolistëve encoding

Metodat emocional - terapia e vështirë (kodim) është e përhapur në Rusi dhe Ukrainë. Thelbi i saj qëndron në këtë univers pacientit bimëve të rrepta - frika e vdekjes apo nga frika e kontraktimit të një sëmundje të rëndë në qoftë se ai nuk e ka të ndaluar të pijshëm. Ka lloje të ndryshme të coding:

1. Programim nga A.H.Dovzhenko. Një pacient nën hipnozë frymëzojë neveri të alkoolit dhe ndalimin e përdorimit të tij. Kjo metodë nuk është e njohur nga shumë narcologists, pasi ajo nuk është efektive.
2. Implantimi (implantimi) drogat që shkaktojnë siklet (të përzier, të vjella, dhimbje barku, dhimbje koke) në përdorimin e madje edhe doza të vogla të alkoolit.
3. Metoda "silur". Baza e kësaj metode është marrja e një pacienti për një kohë të gjatë, drogave që shkaktojnë neveri të alkoolit.

Në kodim është një anë negative. Droga përdorura në kodimin toksike dhe kanë shumë contraindications për të përdorur. Pacienti merr një ndalim të rreptë mbi konsumin e alkoolit, por problemet që kanë çuar në varësisë mbetet. Si rezultat, ai merr stresin shtesë, të rritur disponimin depresive (dëshpërim, dëshpërim), e cila e bën një periudhë jashtëzakonisht të dhimbshme e mospërdorimit nga alkooli (faljen). Dhe efektiviteti i kësaj metode është shumë e ulët, rreth 85% e pacientëve brenda një viti përsëri fillojnë të abuzimit të alkoolit. Sepse encoding është përdorur vetëm në fazën fillestare, nën kontrollin e psikiatrit në grupe të caktuara të pacientëve, si dhe metodat e përdorura më pas psikologjike.

Trajtimi i varësisë alkoolit vetëm ndalimet nuk mund të, duhet të jetë një ndryshim në vetëdijen e pacientit, të jetë përgjegjës për jetën e tyre, të ndjehen të karakteristika të reja që të zbatojë atë si një person. Për ta bërë këtë, përdorin metoda psikologjike. Trajtimet aktuale për varësisë alkoolit përfshijnë përdorimin e një shumëllojshmëri të metodave dhe mjetet e trajtimit dhe është zakonisht një proces i gjatë.

Komplikimet e varësisë alkoolit:

1. çrregullime mendore: akut - jerm alkoolike (tremens jerm); kronike - konfiskimet epileptiform (epilepsi alkoolit), çmenduri (çmenduri) psikozë korsakovskyy (dëmtim kujtesës të rënda mbi ngjarjet aktuale, paaftësia për të kujtuar).

2. somatike (dëmtim të organeve të brendshme) Çrregullime: cerozë alkoolike të mëlçisë, pancreatitis kronike, cardiomyopathy alkoolike.

Alkholizma Parandalimi

Pirja e alkoolit është i lidhur ngushtë me ritualet dhe zakonet. Traditat shekullore të vjetra nuk mund të shtypur një ndalim apo diçka tjetër zëvendësues. Vetëm me rritjen e kulturës së brendshme, vetëdijen, në rritje të pronës intelektuale do të rezultojë në refuzimin e abuzimit të alkoolit. Sigurisht, disa programe shumë të rëndësishme kombëtare reklamat jeteses shëndetshme. Formimi i bimëve se alkooli - është e keqe dhe nuk prestigjioze.

Këshillim

P: A mund të pini alkool në moderim për parandalimin e sëmundjeve të zemrës?
A: Studimet e fundit thonë se të pijshëm edhe doza të vogla të alkoolit në pacientët e moshuar dhe personat që vuajnë nga kardio - vaskulare patologji në mënyrë të konsiderueshme rrit rrezikun e pash ishemike. Prandaj, pacientët të tilla duhet plotësisht të heqë dorë nga alkooli.

Pyetje: A është e mundur për të kuruar pacientët me alkoolizmi pa dijeninë e tij?
A: Jo, nuk është e mundur. Kjo sëmundje nuk është vetëm trupi por edhe shpirti, të cilat vetëm mund të ndihmojë dhënë individ për individ. Trajtimi do të jetë efektive vetëm nëse pacienti është plotësisht i vetëdijshëm për gjendjen e tyre dhe të vendosur për të pjesë me këtë problem.