Memory dëmtim


Është e vështirë të thuhet se çfarë është normë në lidhje me kujtesën. Kjo është individuale për çdo person. Kufiri i sipërm për ruajtje nuk është përcaktuar. Ka përshkrime superpam'yati kur një person e mban mend detaje më të vogël çdo gjë me të cilën ai është ballafaquar.

Burime zyrtare kujtesës është definuar si mundësi për të marrë, dyqan dhe të luajë përvojë. Ky proces jo vetëm fiziologjik, por kulturor.
Alokimi i njohur kujtesë për afat-gjatë dhe afat-shkurtër. Marrëdhëniet e tyre edhe njerëz të ndryshëm ndryshe. Nëse ju mbizotërojnë kujtesën afat-gjatë, atëherë ka shumë të ngjarë që ju të mësuar përmendësh materiale të vështirë, por është e lehtë për të riprodhuar, pas një periudhë të konsiderueshme kohore. Nëse, përkundrazi, ju do të shpejt "më fal" kujton atëherë me siguri dhe shpejt harrojnë. Ky funksion kujtesës afatshkurtër. Memory ju lejon për të ruajtur informacione në një pikë të caktuar.


Shkaqet e dëmtim kujtesës.

Për thjeshtësi, ne mund të ndajnë ato në grupe.

1) të lidhura direkt me dëmtim të trurit. Këto përfshijnë lezione siç dëmtimi traumatik i trurit (TBI), goditje akute (aksident cerebrovaskulare), kanceri i trurit.

2) përkeqësimi i trurit për shkak të sëmundjes në organet e tjera dhe sistemet e organeve.

3) e jashtme faktorë negative të tilla si mungesa e gjumit, stresi, ndryshimi i papritur i kushteve të jetesës, rritje e stresit në tru, duke përfshirë kujtesën.

4) intoksikim kronike. Në kujtesën nga zhvlerësimi është alkooli, droga (sidomos tranquilizers, qetësues), pirja e duhanit, varësia e drogës.

5) moshës lidhur me ndryshimet në tru.

Njeriu percepton kujtesës si të dhënë derisa të ballafaqohen me problemin e harresës. Llojet e dëmtimit kujtesës janë të shumta, dhe shumë faktorë ndikojnë në këtë proces.

Kujtesës lidhur me modalitete të ndryshme. Ka vizuale, auditory, modalitet motor. Kombinimi i tyre dhe mbizotërimi individualisht. Dikush më të lehtë për të kujtuar nëse them gjëra me zë të lartë. Një tjetër më të lehtë për të kujtuar, duket si faqe në të cilën me shkrim informata apo duhet të imagjinohet një sirtar depozitimi, ku ai kishte vënë file. Së treti lehtë kujtojnë informacionin nëpërmjet qark logjik apo lidhje asociative. Së katërti shkruan përmbledhje.

Zona të ndryshme të trurit të lidhur me funksione të ndryshme që kontribuojnë në kujtesë. Për shembull, ndarjet e përkohshme janë përgjegjës për dëgjimin dhe perceptimin e fjalës. Rajoni zverku-parietal krijojnë një perceptim vizual dhe hapësinor, si dhe pjesë të hemisferës duhur japin ngjyrën, perceptimin optike-hapësinor dhe fytyrës, dhe e majtë hemisferën - literal dhe substanciale. Rajoni Nyzhnetemennoy përgjegjës për veprimet e duarve dhe të aparatit vokal. Me njeriun e tyre humbja nuk mund të shohin objekte të prekë (astereohnoz).

Kohët e fundit, ka më shumë informacion dhe më të besueshme mbi ndikimin e hormoneve në proceset e të menduarit dhe të kujtesës. Ka një efekt pozitiv i vasopressin, testosterone, estrogjenit, Hormoni për të përshpejtuar të mësuarit, nxitjen e vëmendjes, duke lëvizur informacione nga kujtesa afat-shkurtër për të afat-gjatë. Oxytocin gjithashtu jep efektin e kundërt.

Sëmundja, që çon në dëmtim të kujtesës

Konsideroni një sëmundje në të cilën problemet më të shënuara me kujtesën. Para së gjithash, më i shpeshtë, është lëndime në kokë. Kur ata pothuajse gjithmonë shfaqet dëmtim kujtesës ankesë, dhe më shumë, me lëndime më serioze. Për TBI është karakterizuar edhe nga fenomeni i amnezi reaksionar dhe anterograde. Në këtë rast personi nuk kujtohet jo vetëm kohën e lëndimit, por ngjarjet e mësipërm dhe në vijim atë. Ndonjëherë në këtë sfond, ka konfabulyatsyy dhe hallucinations. Konfabulyatsiyi - një kujtimet e rreme të prodhuara nga njeriu. Për shembull, çështja e asaj që ai e bëri dje, tregoni pacientin që shkoi në teatër, duke ecur në park dhe të hahet akullore. Në fakt, ai kurrë nuk u largua nga dhoma, për aq kohë sa të pacientit. Hallucinations - një imazhe patologjike, të cilat nuk kanë qenë dhe nuk mund të jetë.

Shkaku mjaft e zakonshme e humbjes së kujtesës - është truri i varfër qarkullimi. Atherosclerosis cerebrale shkakton një rënie në rrjedhjen e gjakut në të gjitha pjesët e trurit. Për më tepër, ajo është nxitje faktor i aksidenteve akut cerebrovascular. Truri goditje (hemorragjike ose ishemike), zhvillohet në një zonë të veçantë të trurit, ndërprerë qasjen në gjakun e saj pothuajse tërësisht. Ky funksion shkel këto zona.

Një simptoma të ngjashme mund të vërehet në diabet. Një nga komplikimet rënda është angiopatin (vaskulare), e cila e shënuar trashje e mureve të enëve dhe mbylljen e enëve të vogla. Kjo çon në qarkullim të dobët të të gjitha organeve, përfshirë të trurit.

Meningjiti (inflamacion të membranave të trurit) dhe encefaliti (inflamacion i substancës trurit) ndikon në funksionimin e tërë trupit si një e tërë. Shkaku më i zakonshëm e tyre janë neurotropic (sistemit nervor mbresëlënëse) bakteret dhe viruset. Për fat të mirë, këto sëmundje janë trajtuar edhe me trajtimin në kohë te mjeku.

Çfarë mund të thuhet e sëmundjeve degjenerative të trurit, më e famshme e cila është sëmundja Alzheimer. Ajo karakterizohet nga rënia graduale dhe të qëndrueshme në kujtesën dhe intelekt dhe madje edhe humbjen e orientimit në mjedisin rrethues dhe pamundësisë për të vetë-shërbimit. Kjo sëmundje vërehet më shpesh në pacientët e moshës 70-80 vjet. Ajo fillon ngadalë dhe në heshtje. Dhe vetëm shenja e parë është humbja e kujtesës dhe vëmendje. Njeriu lehtë harron ngjarjet e fundit, shpesh duke zëvendësuar kujtimet e tyre të së kaluarës. Ndryshimi i natyrës së njeriut, ai është i kërkuar, apatike, egoist. Më tej, në mungesë të trajtimit, pacienti tërësisht humb orientimin në hapësirë ​​dhe kohë, nuk mund të quhet numri i sotëm është humbur në një vend të njohur, e konsiderojnë veten e tyre fëmijët e vegjël nuk e kuptojnë ku ata janë, nuk e njohin të dashurit. Besohet se sëmundjes Alzheimer ka një predispozitë gjenetike. Sëmundja është e pashërueshme, por trajtimi i nisur në fillim të mund të arrijë të qëndrueshme të butë, pa përkeqësim.

Përkeqësimi i kujtesës mund të jetë një shenjë e parë e sëmundjeve tiroide që lidhen me mungesën e prodhimit të hormoneve (hypothyroidism). E fundit 65% përbëhet nga jodit. Reduktuar kujtesës në këtë rast e kombinuar me rritjen e peshës trupore, pamjen e depresionit, apati, edemë, dobësi të muskujve, nervozizëm. Për të parandaluar mungesa e jodit duhet së pari të rregullojë dietë, duke shtuar se produkte si kripa jodizuar dhe qumësht (kjo e fundit kryesisht), lakër jeshile deti dhe peshk deti, hurmë, djathë dhe arra.

Jo të gjithë dëmtim kujtesës mund të lidhen me dëmin lokale të trurit. Ndonjëherë njerëzit unknowingly duke u përpjekur për të harruar mendimet shqetësuese, ngjarje të pakëndshme, fjalët fyese. Kjo mekanizmat mbrojtës. Ata pretty much.

Represioni - një zhvendosje nga kujtesa e vërtetë të pakëndshme. Kundërshtimet - një person beson se ngjarjet "jo." Zëvendësimi - kur njerëzit marrin nga emocionet e tyre të pakëndshme të objektit "të sigurt". Për shembull, kur dështimet në punë, në shtëpi burri yells në gruan e tij. Në qoftë se dikush vazhdimisht përdor vetëm një prej këtyre mekanizmave, ajo mund të shihet e tyre dhe të tjerët si probleme të kujtesës.

Për më tepër, ato emocione negative që janë "shtyrë" apo "harruar" të ketë një ndikim negativ në trup, vylyvayuchys në nervoz, agresioni pamotivuar, etj

Trajtimi i dëmtim kujtesës

Trajtimi dëmtim të kujtesës varet, sigurisht, arsyeja, ajo ka shkaktuar. Ndoshta përdorimi i drogës, por asnjëri prej tyre mund të caktohet tyre pa mbikëqyrje mjekësore.

Aplikimi i teknikave fizike terapi, të tilla si elektroforeza me intranasal (chereznosovym) administrimin e barnave acid glutamik.

Korrigjim psiko-pedagogjike edhe përdoret me sukses për të ndihmuar pacientët me dëmtim të kujtesës. Me mësuesin e pacientit mëson për të mësuar përmendësh duke përdorur funksionet e tjera të trurit të prekura në vend. Për shembull, në qoftë se një person nuk mund të mbani mend fjalët e thëna me zë të lartë, atëherë paraqitur imazh vizual që do të thotë të njëjtën mësimin përmendësh fjalën e mundur. Kjo është një kohë të gjatë punë e vështirë,, e vështirë. Ju nuk duhet vetëm të mësojnë për të mësuar përmendësh duke përdorur lidhjet e tjera në tru, por edhe për të sjellë këtë proces të automatik.

Kjo simptomë është e rrezikshme po aq shenjë pafavorshme prognoze, duke treguar përparimin e sëmundjes. Përveç kësaj, ajo shkel përshtatjen sociale të pacientit, dëmton cilësinë e jetës së tyre.

Në kundërshtim me specialistë të kujtesës shpesh rekomandojmë nootropics pranimit.

Për çfarë mjeku për të adresuar përkeqësimin e kujtesës

Nëse dyshoni se një shkelje e kujtesës, ju duhet të konsultoheni me një neurolog, Neuropsychologist apo terapisti i cili do të kryejë më shumë teste.

Por diçka që ju mund të bëni vetë dhe të fillojnë tani.
Ne e dimë se shpesh, kur një pacient ankohet për dëmtim të kujtesës, është provuar se shkaku kryesor - në kundërshtim me vëmendje. Kjo është karakteristikë e të moshuarit. Ngjarje dhe Informacionit nënvlerësuar perceptuar shkurtër, veçanërisht nëse situata është e njohur për njeriun. Dhe kjo situatë është mjaft e vështirë për të thyer. Mënyra e vetme - Puna e vazhdueshme në veten e tyre, vëmendja dhe trajnimin e kujtesës, regjistrojnë të dhëna të rëndësishme në letër, mbani një ditar, zotëruar të përkryer rezultatin verbale.

Kjo metodë e trajnimit të trurit është përshkruar edhe në librin e profesor amerikan Lawrence Katz. Këto ushtrime të aktivizuar trurin, duke kontribuar në krijimin e lidhjeve dhe shoqatave të reja të përfshijnë pjesë të ndryshme të trurit.

Disa nga këto ushtrime:

- Mundohuni për të kryer aktivitetet e zakonshme me sytë tuaj të mbyllura.
- Nëse jeni të dorëzuar të drejtë, të përpiqet të bëjë diçka me dorën e majtë (mëngjarash - djathtas): flokët e saj, shkruajnë, lahen dhëmbët tuaj, vendosni një orë në anën tjetër.
- Mëso Braille themelore (Braille) ose gjuhën e shenjave, të paktën bazat.

- Mëso të tipit në tastierë duke përdorur të gjitha dhjetë gishtat.
- Mëso lloj themelore të ri të qëndisura.
- Mëso për të dalluar mes monedha të ndryshme kontakt emërtimi.
- Lexo artikullin që kishte kurrë i interesuar.
- Mundohuni për të vizituar vende të reja, takuar njerëz të rinj.
- Mundohuni të flasin një gjuhë të huaj.

Dhe mbani mend, se sa kohë ju do të jetë "me mendje të shëndoshë dhe kujtesë të mirë" varet kryesisht nga ju.

Anna M. Moskvin, mjek i përgjithshëm