Kronike Pain


Dhimbje kronike është një dhimbje (një ndjenjë të pakëndshme të ngushtë) që vazhdon ose zhvillohet gjatë një periudhe të gjatë kohore. Dhimbje kronike është ruajtur zakonisht për të paktën 3 muaj. Ndryshe nga dhimbje akute, e cila lind në përgjigje të dëmit të caktuar dhe zakonisht e shërueshme, dhimbje kronike nuk shkon larg me kalimin e kohës dhe shpesh është rezistente ndaj trajtimit mjekësor. Dhimbje kronike zakonisht ndikon në aftësinë për të punuar, jetën e përditshme dhe cilësinë e jetës.


Dhimbje kronike mund të shoqërohet me sëmundje të ndryshme, lëndimeve, ose ajo mund të paraprihet nga trauma. Dhimbje kronike në të moshuarit është e lidhur shpesh me proceset degjeneruese shkaktuara nga mosha, duke përfshirë artritin dhe çrregullimeve që ndikojnë në shpinë. Këto kushte shpesh shkaktojnë dhimbje në shpinë, qafë, hips dhe gjunjë.

Dhimbje kronike mund të përkeqësohet për shkak të motit, të mjedisit dhe / ose faktorëve psikologjikë.

Ka mundësi të ndryshme të trajtimit për njerëzit me dhimbje kronike. Ndihma e parë konsiston në largimin e simptomave të dhimbjes dhe përmirësim në mirëqenie për të përmirësuar jetën e tij të përditshme. Interesante, dhimbje kronike nganjëherë mund të shërohet vetëm me ndihmën e ndërprerjen e duhanit dhe / ose kafeinë humbje peshe duke optimizuar ushqyerit dhe / ose fle. Dhimbje kronike kërkon mbikëqyrje të rreptë mjekësore. 

Sëmundjet që mund të shkaktojnë dhimbje kronike

• spondylitis ankylosing
• Arthritis
• gju bursit
• Dhimbje për kancer 
• Sindromi Lodhja kronike
• Dhimbje koke Cluster
• Depresioni
• nevropati diabetik
• Fibromyalgia
• Dhimbje koke
• Dhimbje koke në fëmijët
• bursit
• semundja inflamatore e zorreve, probleme zorrëve
• Insomnia
• Nervoz zorrë Sindromi
• Dhimbje në gju 
• Dhimbje në shpinë
• migrenë
• skleroza e shumefishte

• Dhimbje në muskuj (sindromi dhimbje Myofascial)
• Dhimbje Qafa
• dhimbja neuropatike
• Osteoarthritis
• Dhimbja e sistemit musculoskeletal: dhimbje musculoskeletal
• Pancreatitis
• nevropati periferike
• semundja vaskulare periferale
• pseudocerme
• Artrit Psoriatic
• artrit reaktive
• Sëmundjet lëvizje të përsëritura (RMDS)
• Rheumatoid arthritis
• dhimbje të nervit shiatik
• bursit sup
• dorsal Dhimbje koke
• Stresi
• Dëmtimi i përbashkët temporomandibular (TMJ)
• tensionit dhimbje koke

• nervore trigeminal
• fibroids mitrës (a tumor beninj i uterusit)
• Sulmi, trauma 

Shkaqet e dhimbjes kronike  

• lëndimi mëparshëm
• nervore trigeminal

Shembuj të drogës nga dhimbje kronike

Painkillers janë zgjedhur në varësi të shkakut të dhimbjes