Shkelja e funksioneve njohëse e kujtesës, gjuhës, perceptim


Funksioni Njohës trurit - aftësia për të kuptuar, për të mësuar, për të studiuar, kuptuar, perceptojnë dhe procesi i (mos harroni, transferimin, përdorimin) informacion të jashtëm. Ky është funksioni i sistemit nervor qendror - aktivitetin më të lartë nervor, pa të cilën personaliteti i njeriut është i humbur.

Gnosis - perceptimi i informacionit dhe përpunimin e saj, funksion mnestycheskye - një kujtim, praktikë, dhe gjuhës - është transferimi i informacionit. Duke reduktuar këto mnestyko - funksione intelektuale (duke përfshirë bazë) flasin për dëmtim njohës, deficit kognitiv.


Rënia e funksioneve njohëse është e mundur me sëmundje neuro-degjenerative, sëmundjet e enëve të gjakut, NEUROINFECTION, cranio rënda - lëndimeve cerebrale. Në mekanizmin e rolit parësor mekanizmat luajtur presë lëvore komunikimit me strukturat nen-kortikale.

Faktori kryesor rreziku për hipertension është konsideruar që shkon mekanizmat e çrregullimeve trofike të enëve të gjakut, arteriosklerozës. Episodet e çrregullimeve akute qarkullimit (goditje, atak ishemik i përkohshëm, krize cerebrale) të kontribuojë në zhvillimin e çrregullimeve njohëse.

Nuk është një shkelje e sistemeve neurotransmitter: dofaminerhicheskih degjenerim të neuroneve me rënie përmbajtjen e dopamine dhe metabolitëve e saj, reduktuar aktivitetin neuronal noradrenerhicheskoho filluar procesin eksaytotoksichnosti, që vdekjen e neuroneve në shkelje të ndërveprimeve neurotransmitter. Ka vlerën e dëmit dhe lokalizimin e procesit patologjike.

Kështu, kur lezione majtë hemisferë mund të zhvillojë apraksyy, afazi, ahrafyy (paaftësia për të shkruar), akalkulyya (paaftësia për të numëruar) aleksyy (paaftësia për të lexuar), agnosia karakter (pa letra të njohjes), logjikë dhe analizë të shqetësuar, aftësisë matematikore, shtypur veprimtarinë arbitrar mendor .

Humbja e hemisferës duhur shfaqet vizualisht - çrregullime hapësinor, paaftësia për të shqyrtuar situatën në tërësi, thyer qark orientimin e trupit në hapësirë, ngjarjet emocionale, aftësia për të ëndërrojnë, të ëndërrojnë, trillime.

Lob ballore e trurit luajnë një rol të rëndësishëm në pothuajse të gjitha proceset njohëse - kujtesës, vëmendjes, do, gjuhën ekspresive, të menduarit abstrakt, planifikimit.

Grimcat e përkohshme sigurojnë perceptimin dhe përpunimin e tingujve, erë, imazhet vizuale, integrimi i të dhënave nga të gjitha analizues shqisore, kujtesës, përvojën, perceptimin emocionale të botës.

Dëmtimi fatin parietal të trurit jep variante të ndryshme të dëmtimit njohës - një çrregullim të orientimit hapësinor, Alex, apraksyyu (pamundësia për të kryer veprime të qëllimshme) Agrafena, akalkulyya, disorientation - la - drejtë.

Zverku lob - është një analyzer vizuale. Funksionet e tij - pikëpamje, kolorovidchuttya dhe njohja e njerëzve, imazhet, ngjyrat, objektet dhe marrëdhëniet e ngjyrave.

Humbjen Cerebellar shkaqet njohëse afektive mozzhechkovyy sindromi prytuplyuvannyam sferën emocionale, sjellja joadekuate disinhibited, fjalim - të ulur shpejtësinë e të folurit, pamjen gabime gramatikore.

Çrregullime Priichiny njohëse

Dëmtim njohës mund të jetë i përkohshëm, pas një lëndim në kokë, duke helmuar dhe të shërohen në intervalin kohor prej ditësh për vite, dhe mund të ketë një kurs progresiv - në sëmundjen Alzheimer,, sëmundjet vaskulare Parkinson.

Sëmundjet vaskulare të trurit - shkaku më i zakonshëm i çrregullimeve njohëse e ashpërsi të ndryshme nga minimal në çrregullime të enëve të gjakut çmenduri. Vendi i parë në zhvillimin e dëmtimit njohës merr hipertensionit, lezione të mëtejshme permbylles aterosklerotike të enëve të mëdha, kombinimi i tyre, përzjerë me çrregullime të mprehta të qarkullimit të gjakut - goditje, sulm përkohshme, shkelje të aritmia-sistemit të qarkullimit të gjakut, keqformime vaskulare, angiopatin, shkeljen e pronave rheologjike e gjakut.

Metabolizmi në hypothyroidism, diabeti, renale dhe hepatike, pamjaftueshmëri mungesa e vitaminës B12, acid folik, në alkoolizmi dhe varësia nga droga, abuzimi ilaqet kundër depresionit, neuroleptics, qetësuesit mund të shkaktojë çrregullime njohëse zhvillimit dysmetabolycheskyh. Me zbulimin e hershëm dhe trajtimin që mund të jetë i kthyeshëm.

Pra, nëse ju gjeni veten atje në një devijim intelektuale - kontaktoni mjekun tuaj. Jo gjithmonë pacienti mund të kuptojnë se çfarë ka ndodhur atij diçka ishte e gabuar. Personi gradualisht humbet aftësinë për të menduar në mënyrë të qartë, mos harroni ngjarjet aktuale dhe ende e qartë kujton e vjetër, inteligjencën reduktuar, orientimin në hapësirë, karakteri është ndryshuar për të bezdisshëm, çrregullime të mundshme mendore, ndërprerë vetë. Të afërmit mund të jetë i pari për të tërhequr vëmendjen ndaj abuzimit të sjelljes së përditshme. Në këtë rast - të sjellë pacientin në studim.

Sondazhet në shkelje të funksioneve njohëse

Për të përcaktuar praninë e njohës mosfunksionim të numëruara nivelin e prodhimit. Anketuarve dhe pacienti dhe të afërmit. Rastet çështje e çmenduri në familje, trauma kokë, konsumit të alkoolit, episode depresive marrë drogë.

Neurolog në studim mund të zbulojë sëmundje themelor me përkatëse simptoma neurologjike. Analiza e gjendjes mendore të prodhuar nga testi ndryshme rreth neurolog dhe thellësi psikiatër. Studiuar kujdes, riprodhim, kujtesës, humor, udhëzime të zbatimit, të menduarit imagjinative, me shkrim, përmes leximit.

Gjerësisht përdor një MMSE shkallë (Mini-mendore Shteti provimit) - 30 pyetje për vlerësimin e përafërt e funksioneve njohëse - orientimi në kohë, vend, perceptimit, kujtesës, gjuhës, tre hap detyrë ekzekutimin, lexim, srisovyvaniya. MMSE është përdorur për të vlerësuar dinamikën e funksioneve njohëse, përshtatshmërinë dhe efektivitetin e terapisë.

Rënie të lehtë në funksionet njohëse - 21-25 pikë, të rënda 0-10 piket. 30-26 pika është normë, por ajo duhet të marrë parasysh nivelin fillestar të arsimimit.

Më të saktë klinik shkallë Vlerësimi çmenduri (Klinike Çmenduri Vlerësim shkallë - CDR) i bazuar në një studim të çrregullimeve të orientimit, kujtesës, marrëdhëniet me të tjerët, sjellje në shtëpi dhe në punë, vetë-shërbimin. Në këtë shkallë 0 pikë - është normë, 1 pikë - çmenduri lehtë, 2 pikë - çmenduri moderuar, 3 - çmenduri të rënda.

Scale - Bateria ballore mosfunksionim përdorur për shfaqjen e çmenduri, kryesisht ndikojnë në lobes frontal ose struktura nen-kortikale cerebrale. Kjo është një metodë më komplekse dhe të menduarit vendosur shkelje, analiza, sinteza, zgjedhje, shpejtësia e të folurit, praktikës, përgjigje vëmendje. 0 pikë - çmenduri të rënda. 18 pikë - aftësia më e lartë njohëse.

Orë Test Vizatim - Një test i thjeshtë kur pacienti ka kërkuar për të nxjerrë një orë - dial me numra dhe shigjeta, duke treguar një kohë mund të përdoret për diagnozën diferenciale të çmenduri të tipit frontal dhe strukturat nen-kortikale në lezionet e sëmundjes Alzheimer.

Për pacientin me praninë e deficiteve fituara njohëse të nevojshme për të kryer teste laboratorike: lipidohrama gjak provë, përcaktimi i tiroide stimuluese hormon, vitaminë B12, elektrolitet e gjakut, testet e funksionit të mëlçisë, kreatininës, azotit, ure, sheqerit në gjak.

Për Imazhe dëmtim të trurit duke përdorur kompjuterin dhe rezonancë magnetike, Doppler enët e mëdha, electroencephalography.

Metoda e electroencephalography.

Pacienti është shqyrtuar për praninë e sëmundjeve somatike - hipertension, sëmundje kronike të mushkërive, zemrës.

A diagnozë diferenciale e dementia vaskulare dhe sëmundja Alzheimer. Sëmundja Alzheimer karakterizohet nga një fillim gradual, progres gradual të ngadaltë, çrregullime minimale neurologjike, fund dëmtim kujtesës dhe funksioneve ekzekutive lloji cortical i çmenduri, mungesa e çrregullimeve të ecin, atrofi në hippocampus dhe e përkohshme - parietal lëvore.

Sëmundjes Alzheimer.

Trajtimi i

Jetë i sigurt për të trajtuar sëmundje themelor!

Për trajtimin e dementia përdorur donepezilit, rivastigmine, galantamine, memantin (Abiks, meme), nicergoline. Dozimi, kohëzgjatja e administratës dhe Listat janë zgjedhur individualisht.

Për të përmirësuar funksionet njohëse përdorur drogë të grupeve të ndryshme farmakologjike me pronat neuroprotective - glicine, Cerebrolysin, semaks, Somazyna, tserakson, nootropil, piracetam, Pramistar, Memoplant, sermyon, cavinton, meksydol, mildronat, Solcoseryl, Cortexin.

Të jetë i sigurt për të trajtuar hiperkolesterolemi. Kjo zvogëlon rrezikun e mosfunksionim njohës. Kjo është një dietë me kolesterol të ulët - perime, fruta, ushqim deti, produkte të ulët-yndyrë qumështit; Vitamina B; statin - liprymar, atorvastatina, Symvatyn, Torvakard. Fshij pirjen e duhanit, alkoolit.

Konsultimi me një neurolog në temën e dëmtimit njohës

Pyetje: të dobishme të zgjidhur puzzles fjalëkryq?
Përgjigje: Po, ky lloj i "gjimnastikës" për të trurit. Ne kemi nevojë për të detyruar trurin të punës - leximi, transferimin, dyqan, shkruani, vizatoni ...

Pyetje: zhvillimi i mundshëm i dëmtimit njohës në sklerozë të shumëfishtë?
Përgjigje: Po, struktura e funksioneve të deficitit njohëse në sklerozë të shumëfishtë shkelur shpejtësinë e përpunimit të informacionit, çrregullime mnestical (kujtesës afat të shkurtër), vëmendje të dëmtuar dhe të menduarit, vizuale - shkelje hapësinor.

Pyetje: Çfarë "shkaktoi potencialet njohëse"?
A: Përgjigja elektrike të trurit për të kryer (njohëse) detyra mendore. Metoda e Neurophysiological shkaktuar potencial njohës - një rekord përgjigjet bioelectric trurit në përgjigje të kryerjes së detyrave mendore duke përdorur electroencephalography.

Pyetje: cila droga mund të merren vetëm për zbavitje butë, vëmendje dhe kujtesës çrregullime pas mbingarkesës emocionale?
A: glycine 2 tableta shpërndajë nën gjuhë ose përgatitjet xhinko biloba (Memoplant, hinkofar) 1 tabletë 3 herë në ditë, vitaminë B (Neurovitan, milhamma) 1 muaj ose nootropil - por pastaj mjeku do të përshkruajnë dozen në varësi të moshës dhe sëmundje. Dhe kjo është më mirë që të konsultoheni me mjekun - ju mund të nënvlerësojnë problemin.