Çmenduri fituar demences


Çmenduri - është fituar me moshën, çmenduri, humbja e funksionit të trurit që e bëjnë një person një person. Njeriu fillon "harroj"Humbasin aftësinë për të kuptuar botën, për të fituar aftësitë e brendshme dhe profesionale dhe humbjes njohuritë dhe aftësitë ekzistuese, të gjithë përfundimisht zbehet interesi, shkalla e reagimeve mendore - është një "kolaps" e funksioneve mendore që rezultojnë në dëmtim të trurit. Ky njeri nuk mund të kuptojnë edhe se çfarë po ndodhte me të.

Në varësi zonën e prekur e trurit të dalluar çmenduri e fillimit akute, korkovuyu, nen-kortikale, cortical - nen-kortikale, multifokale.


60% e dementia Alzheimer bën. 15 - 20% - është dementia me sëmundje vaskulare (çmenduri nen-kortikale).

Shkaqet e çmenduri

Etiologjik të rëndësishme janë hipertensioni, lezione okklyuzyruyuschye aterosklerotike të enëve të mëdha, kombinimi i tyre, shkelja e sistemit të qarkullimit të gjakut, aritmia, pash përsëritur, shkelje venoz discirculation nga vetitë reologjike të gjakut, angiopatiyah trashëguar.

Variante Etiopathogenetic e enëve të gjakut çmenduri - makroanhiopatychnyh, microangiopathic dhe të përziera. Në çështjen e trurit shfaqen ndryshime multyynfarktnoy, të shumta lezione nen-kortikale lacunar.

Variant Makroanhiopatychnyh nga: atherosclerosis, trombozë, emboli çuar në mbyllje (bllokim, ngushtimi i enëve të gjakut) i arterie të mëdha cerebrale - formuar një goditje me simptoma përkatëse të basenit të prekur më tej me pranimin e çmenduri enëve të gjakut.

Variant Microangiopathic e: hipertensionit, angiopatiyah hyalinosis të çojë në zhvillimin e thekshëm arterieve të vogla nen-kortikale, e cila çon në një skenar në nen-kortikale bardhë çështje demyelination dhe zhvillimit leykoentsefalopatiyi, nga ana tjetër - për të mposhtur lacunar se rezultati mund të japin sëmundje Binswanger, duke çuar në çmenduri.

Për 10 - 20% - është çmenduri në alkoolizmi, tumoreve të trurit, traumatike - lëndimet e trurit. 1% - një dementia në sëmundjen e Parkinsonit, korea e Huntington-it, semundja e Pick, sëmundjet degjenerative të sistemit nervor, çrregullimet e metabolizmit, proceset infektive. Sëmundjet degjenerative mund të çojë në decortication pothuajse të plotë.

Faktorët e rrezikut për çmenduri gjithashtu kanë diabet.

Kriteri për diagnozën e dementia vaskulare:

- prania e çmenduri, shkelja e të menduarit abstrakt, kritika reduktimin, paaftësia për të planifikuar veprimet

- Afazia (çrregullim të funksionit të fjalës)
- apraxia (që aftësia për të kryer aktivitet fizik, pavarësisht funksionit të patronditur motorike)
- agnosia (paaftësia për të njohur ose të identifikuar objektet pavarësisht perceptimit ndijor paprekur)
- prania e sëmundjes cerebrovaskulare,
- marrëdhëniet në mes tyre (çmenduri zhvilluar brenda 3 muajve pas pash)
- zhvillimi i hershëm i shkelje shëtitje - dizbaziya ballore - pacienti "nuk mund të shkojnë"
- disponueshmërinë dhe rrezikshmërisë pikat Falls paprovokuar,

- zhvillimi të hershëm të LUTS nuk e shoqëruar me sëmundjen urological
- ndryshimet në personalitet, humor,
- Abuzimi i sjelljes shoqërore.

Shkalla e përshtatjes sociale, kapacitetin për vetë-shërbimin dhe nevoja për mbikëqyrje të dalluar forma të butë, të moderuar dhe të rënda të çmenduri.

Sëmundjet që çojnë në çmenduri

Sëmundja Alzheimer klasifikuar - me një fillim të hershme, me fillimin fund dhe atipike. Sëmundja Alzheimer - një proces kryesor neurodegjenerative që të çon në vdekjen e neuroneve dhe formimin e pleqërishte (amyloid) pllaka në qelizat e lëvore cerebrale - një çmenduri kortykalnaya.

Nuk është një shkaku gjenetik i sëmundjes. Faktorët e rrezikut janë - mosha, historia familjare, sëmundje e theksuar. Alzheimer - çmenduri totale në moshë të moshuar dhe pleqërie.Fushat e lezioneve në sëmundjen Alzheimer.

Gradualisht rënie progresive e funksioneve intelektuale, ka shkelur të kuptuarit e botës dhe veprim të veçantë në të. I pari që vuajnë kujtesës dhe vëmendje, orientimin në kohë, duke ndryshuar karakterin. Njeriu bëhet egoist apatike. Kuptoni informacion të ri nuk mund të, i hutuar, harruar, thotë se e kaluara kujtime si i ri.

Me përparimin e rritjes çorientimin në kohë, vend, vetë. Pacientët nuk e di se të afërmit e humbasin aftësitë e tyre profesionale dhe personale ata shkelur gjuha - fjalorit reduktuar, kujtimet e rreme të shfaqet shprehje të pakuptimta humbur aftësinë për të lexuar dhe numërimin.

Nuk janë iluzionet dhe hallucinations.

Në raste të rënda, pacientët të bëhet krejtësisht e varur nga kujdesin e jashtme dhe nuk mund të ekzistojë në mënyrë të pavarur. Nuk është një ndarje e plotë e individit. Mbeten të bërtasin stereotipik budalla dhe lëvizjen brenda shtrat. MRI - atrofi e substancave të trurit.

Çmenduri nen-kortikale vaskulare - Karakterizohet nga ngadalësimin e proceseve të informacionit, kujtesës dhe vëmendje çrregullim, proceset e shqetësimit të kujtuar dhe ruajtjen e informacionit të ri, shkeljen e abstraksionit, mosfunksionim të gjuhës, çrregullimet e programimit dhe switching, apati, depresioni, shqetësimit lloj shëtitje ballore (ecje të ngadalshme hap, më të shkurtër, e vështirë për të filluar duke ecur, paqëndrueshmëria në kthen rrit fushën e mbështetjes).

Në raste të rënda - çmenduri, pafuqisë plotë, abuzojnë funksionet e legenit. Kjo Sëmundje Binswanger s. Sinonimet - encefalopati atherosclerotic nen-kortikale, hypertensive encefalopati lloj binsvanherovskoho atherosclerotic encefalopati, leykoentsefalopatiya progresive vaskulare.

MRI zbuloi vatra të shumta dypalëshe në çështje të bardhë e më shumë se 2 cm dhe nuk ka lezione cortical.

Pick Sëmundjeve - A rralla, kronike, sëmundje progresive e sistemit nervor qendror, shfaqet atrofi dhe shkatërrimin e lëvore cerebrale në ballore dhe temporal. Gjendja është më shumë se malinje sëmundjes Alzheimer. Një simptomat rritje të shpejtë demences totale, kolapsin e funksioneve të gjuhës, të menduarit dhe perceptimit, afazi, amnezi, apatia dhe çrregullime extrapyramidal dhe i shpejtë është "shpërbërja" e personalitetit.

Diagnoza diferenciale e çmenduri është ndërmjet sëmundjes Alzheimer, Pick, Creutzfeldt - Jakob, sëmundje vaskulare çmenduri dhe çmenduri dytësor të shoqëruar me sëmundje fizike dhe intoksikimi.

Ekzaminimi i pacientit me çmenduri

Kur iu referuar mjeku pacientit dëmtim njohës apo çmenduri janë kryer studim të plotë. Shpesh në fazat e hershme të sëmundjes pacienti nuk po e pengonte ndryshim në sjelljen e tij, kështu që kujdes të afërmit dhe stafin, shikoni për dikë që ishte i ngadalshëm i të folurit u hutuar dhe ngjarje të zëvendësuar ato me të tjerët, u mbyll. Ai nuzhnok mjekun.

Një ekzaminim duke përdorur peshore psikometrike (MMSE), ekzaminim neuropsychological, neurolog ekzaminim, mjek, okulist.

Diagnoza laboratorike është e nevojshme për të përjashtuar lezione toksike, sëmundjet metabolike - gjak studiuar - lipidohrama sheqer, elektrolite, kreatinina, testet pechenochenye, hormoneve tiroide, nivelet e vitaminave, sifilizit dhe HIV.

Një EKG, enët e gjakut Doppler, EEG hartë, testimi gjenetik, tomography llogaritur dhe magnetike - rezonancë, metoda funksionale radioizotopi - odnofotonnaya emision tomography llogaritur (vlerësimi rrjedhjes rajonale të gjakut - kur ai ulet sëmundjes Alzheimer në parietal - Rajoni përkohshme , në çmenduri me trupat Lewy - një qafë fati) dhe tomography pozitron emetimit (vlerësojnë nivelin e metabolizmit të glukozës në tru - kur ai ulet sëmundjes Alzheimer në rajonin parietal-bote, me çmenduri me trupat Lewy - në parietal - të përkohshme - tru i vogël dhe rajon zverku, me depresion - nuk është ndryshuar, të enëve të gjakut çmenduri - Natyra njolla).

Për diagnozën e sëmundjes Alzheimer dhe çmenduri enëve të gjakut, shkallë ishemike të përdorura Hachinskoho, në të cilën pikë vlerësuar fillimin e papritur, rrjedhjen stupeneobraznoe, luhatjet disponueshmërinë konfuzion natën, sigurinë e personit, depresioni, ankesat somatike, ndryshueshmëri emocionale, prania e hipertensionit, pash, atherosclerosis, neurologjike simptomat.

Duke pasur më shumë se 7 pikë - një shenjë e çmenduri enëve të gjakut, të paktën 4 - diagnoza e mundshme e sëmundjes Alzheimer.

Parandalimi i Çmenduri

Parandalimi i çmenduri enëve të gjakut - parandalimi i sëmundjeve cerebrale - vaskulare dhe përparimin e tyre. Të jetë i sigurt për të trajtuar hipertensionit, atherosclerosis, ulur nivelet lipid, dietë të ulët të kolesterolit, përdorni vaj ulliri, seasonings hani rrënja e shafran i Indisë (kerri parandalon përhapjen e pllaka amyloid në tru - për të cilën një çmenduri në zhvillim), i zakonshëm jetese, rekomandimet e mjekut pasi pësoi një goditje. Ju duhet të përbëjnë mendjen tuaj në punë - për të lexuar, për të mësuar, për të transferuar.

Trajtimi i çmenduri

Trajtimi i çmenduri - një përpjekje për të përmirësuar deficite njohëse. Designed trajtimin neurolog dhe psikiatër. Përdor drogë: donepezilit, halantomin, rivastihmin, memantin. Droga marrë vazhdimisht. Vlerësoni përdorur neuroprotective - Cerebrolysin, citicoline, semaks, glycine, Cortexin. Simptomatike mund të administrohen ilaqet kundër depresionit, tranquilizers, hipnotike.

Në figurë qershor Edwards, diagnozën - sëmundjes Alzheimer. Djali i saj kujtohet faza, pasi nuk është një humbje e realitetit dhe shuarja e personalitetit në çmenduri.

* Restveratrol - komponimet që gjenden në rrush, verë e kuqe dhe kikirikë, mund të parandaluar moshës humbjen e kujtesës. Ai gjeti hulumtuesit nga Instituti për rigjeneruese meditsiny.Izvestno se resveratrol është e mirë për sistemin kardiovaskular. Ekspertët gjetën se ai gjithashtu kishte një efekt pozitiv në hippocampus, zona e trurit që lidhen me kujtesën, të mësuarit dhe humor. Ndoshta resveratrol mund të përballuar sëmundjet neurodegjenerative të tilla si sëmundja Alzheimer.

Pronat e resveratrol, shkencëtarët thonë se shumë kohë më parë, për shembull, ajo redukton rrezikun e kancerit të kokës dhe shei.Resveratrol - është një antioxidant që nxit rritjen e shpejtë të qelizave të veçanta - hystyotsytov (ata fillojnë rasmnozhatsya qelizave shumicën e kancerit), sepse resveratrol është shumë efektive në kancer, por në çdo rast jo në kombinim me alkoolin.