Arthritis është inflamacion të përbashkët


Arthritis - inflamacion i një (monoartrit) ose më shumë (olihoartrit ose polyarthritis) nyje. Ajo nyjeve lënduar, bymehet, bëhet e nxehtë në të prekur, lëkurë të kuqe nën, personi ndihet kufizim në lëvizje. Kur dhimbja inflamacion zakonisht më e theksuar pas pushimit, gjatë ushtrimit, ajo nganjëherë ul (të përbashkët "të zhvilluara").

Artrit në mbarë botën prek rreth një gjysmë miliardë njerëz (një në dhjetë).

Ne duhet të kujtojmë se artritit - nuk është një sëmundje e pavarur. Vetëm një diagnozë e "artritit" nuk ekziston. Diagnoza përfundimtare e fjalës "arthritis" plotësohet domosdoshmërisht nga një shpjegim: "artrit reumatoid", "osteoarthritis", "arthritis podager" dhe të tjerët. Gjithsej të zhvillojnë artrit mund të shkaktojë më shumë se 200 sëmundje të ndryshme.


Kur artrit është e vështirë për të vlerësuar rrezikun për shëndetin dhe jetën. Disa arthritis mund shpejtësi të çojë në mosfunksionim pakthyeshëm të përbashkët në mungesë të trajtimit të duhur (artrit p.sh., bakterial ose purulent), ndërsa të tjerë të ndodhë më ngadalë (osteoartriti). Në disa sëmundje të tjera se artriti është edhe shkatërrimi i organeve të brendshme (veshkat, zemra, mushkëritë etj), dhe e cila paraqet rrezikun kryesor. Për të sqaruar diagnozën, prognozën dhe përzgjedhjen e trajtimit të duhur duhet të konsultoheni me një rheumatologist.

Mos harroni se jo-steroidal anti-inflamator drogë (ibuprofen, Diclofenac, etj). Vetëm në lehtësimin e simptomave (veçanërisht dhimbje), por nuk ndikojnë shkakun e inflamacionit. Përdorimi i tyre duhet të koordinohet me mjekun, dhe vetë-pranimit mund të justifikohet vetëm për një kohë të shkurtër (për vizitat e mjekut).