Electroencephalography EEG


Electroencephalography (EEG) - Metoda e studimit të gjendjes funksional të trurit, bazuar në regjistrimin e saj aktivitetin bioelectric nëpërmjet indeve paprekur mbulon kokën. Së pari biocurrents pas trurit është bërë në vitin 1928 nga Hans Berger. EEG trurit regjistruar aktivitetin elektrik gjeneruar në lëvore, Synchronizes dhe modulates Talamusi dhe reticular strukturat e aktyvyruyuschymy. Regjistrimi potencialet bioelectric e trurit dhe imazhet e tyre grafike me të dhënat fotografike apo ngjyrë të mbajtura nga një pajisje të veçantë - elektroencefalograf.


Qendër kryesor i saj është amplifiers shumë të ndjeshme elektronike, duke lejuar për shirit letre në kohë reale për të marrë pamja ndryshon luhatje biopotential në fusha të ndryshme të lëvore cerebrale, dhe sistemin oscillographic regjistrimit. Electroencephalographs moderne - një pajisje multi-channel (zakonisht me 8 ose 16, nganjëherë 20 ose më shumë blloqe intensive-regjistrimi - KANALET) që në të njëjtën kohë mund të regjistroni Biocurrents të ndarë në disa departamente kreu simetrik. Hulumtimi duhet të kryhet në dhomë të lehta dhe soundproofed.

Sa është electroencephalography (EEG)

Në njeriun kokë mban një kapak të veçantë me elektroda, antenave, lidhur me të njëjtën pajisje. Sinjalet që vijnë nga lëvore cerebrale, transmetohet elektroencefalograf, i cili kthen ato në një grafik (valë). Ky imazh i ngjan ritmin e zemrës në elektrokardiogramë (EKG).

Gjatë regjistrimit biocurrents pacient trurit është në një karrige në një pozitë të rehatshme (janë mbështetur). Kështu ajo nuk duhet të jetë:
a) të jetë nën ndikimin e qetësuesve;
b) të jetë i uritur (në një gjendje të hypoglycemia);
c) të jetë në gjendje për të psiko-emocionale zgjimit.

Indikacionet EEG

Electroencephalography është përdorur për të gjitha neurologjike, çrregullime mendore dhe të folurit. Sipas EEG mund të eksplorojnë ciklin e "gjumit-prag", për të lënë mënjanë humbjen, vendin e plagë, për të vlerësuar efektivitetin e trajtimit, për të monitoruar dinamikën e procesit të rehabilitimit. EEG ka rëndësi të madhe në studimin e pacientëve me epilepsi, pasi vetëm elektroencefalogramë mund të zbulojë aktivitetin e trurit epileptike.

Transkript elektroencefalogramë

Kurba e regjistruara reflekton natyrën e rrymave biologjike të trurit të quajtur elektroencefalogramë (EEG).

Elektroencefalogramë pasqyron aktivitetin e përgjithshëm të një numri të madh të qelizave të trurit dhe përbëhet nga shumë komponente. Analiza zbulon elektroencefalogramë valët e saj, të ndryshme në formë, qëndrueshmëri, dhe periudhën e lëkundje amplitudë (tensionit). Elektroencefalogramë (EEG) person i shëndetshëm ka karakteristikat nga të gjitha fushat e lëvore luajnë veprimtari ritmike me një frekuencë prej rreth 10 Hz dhe amplitudë 50-100 UV - ritmi alfa. Në elektroencefalogramë (EEG) regjistrohen si ritmet e tjera, si më të ulët - delta dhe theta (2-4, 5-7 Hz) dhe një beta vysokie- ritmet (13-30 sek), por normalisht amplitudë e tyre është e ulët dhe ato mbivendosen luhatjet alfa.

Në një të rritur të shëndetshëm, e cila është në pushim, EEG është zbuluar zakonisht:
a) valët alfa, të cilat karakterizohen nga një frekuencë prej 8-13 Hz dhe amplitudë e 30-100 MV, ata janë simetrike, sinusoobraznuyu formojnë shprehur më mirë me sy mbyllur e pacientit janë të përcaktuara në përgjithësi në rajon zverku-parietal; Këto valë të rritet dhe të zvogëlohet në mënyrë spontane dhe zakonisht zhduken shpejt kur fokusi pacienti ose hap sytë e tij;
b) valët beta me një frekuencë mbi 13 Hz luhatjet (zakonisht 16-30) dhe 15 amplitudë MV në elektroencefalogramë normale janë simetrike dhe veçanërisht të zakonshme në rajon ballore;

c) valët Delta me frekuencën e 0,5-3 Hz dhe amplitudë të 20-40 MV; d) theta valët me një frekuencë prej 4-7 Hz dhe amplitudë në të njëjtin varg.

Elektroencefalogramë (EEG) ndryshime duke ndryshuar shtetin funksional. Për shembull, në tranzicion për të fjetur oshilacione të ngadaltë të bëhet dominuese, dhe ritmi alfa zhduket. Me ngacmim të fortë për ritmin dëme alfa janë ndryshime të mprehta: ata duket për të forcuar luhatjet ngadalshëm, herë pas here ritmet beta rregullsinë shkelje dhe shpeshtësinë e ritmit alfa. Këto dhe ndryshime të tjera janë nonspecific.

Në aktivitetin e rëndë alfa e delta theta dhe ritmet në të rritur të shëndetshëm praktikisht të padukshëm, si ata përputhen me amplitudë më të theksuar të ritmit alfa. Megjithatë, ndalimin e ritmit alfa, zakonisht ndodh në shkelje të pacientit, si dhe kusht të vë në gjumë dhe të fle cekët (e parë dhe faza e dytë), delta dhe ritmin theta në amplitudë EEG zbuluar dhe ata mund të rritet nën 150 dhe 300 UV. Në gjumë të thellë (faza e tretë) për EEG aktivitet regjistruar maksimale të ngadaltë. Valët Slow shpesh paraqiten si përhapur, më pak lokal (në zonën e foci anormale në tru), vibracionet ritmike të krijuara gjatë "Blic" . Niveli i syçeltësi ndikon në natyrën e EEG normalisht në të rriturit gjumi ritëm aktivitetit bioelectrical simetrik, ndërsa ka rritje amplitudë valët ngadaltë dhe spindles fjetur në zonat parietal. Çdo përgjigje paraprake për ndikimet e jashtme është pasqyruar në EEG e një personi të shëndetshëm në një kurbë të përkohshme uploscheniya. Stimulimi emocionale dhe mendore zakonisht shoqërohet me ritme te shpejta.

Gjatë kalimit nga fëmijëria në moshë madhore karakter normale

EEG ndryshon gradualisht. Në fëmijërinë e hershme e saj reflektuar luhatjet kryesisht të ngadaltë, të cilat gradualisht zëvendësohet më shpesh, dhe deri në 7 vjet formuar ritmin alfa. Përfunduar plotësisht EEG evolucionit 15-17 vjet duke arritur në këtë moshë EEG përmban një të rrituri. Në moshën 50-60 vjeç normale EEG është i ndryshëm nga ai i të rinjve në rënie frekuencave delta ritëm, një shkelje të rregullores së saj dhe rritjen e numrit të valëve theta.

Me vlerën e veprimtarisë së parregullt në EEG njeri i rritur është duke fjetur theta dhe delta veprimtarinë dhe epileptik
Aktiviteti.

Ekzaminimi veçanërisht e rëndësishme EEG tregoi zbulimin e aktivitetit epileptik, e cila tregon tendencën për shtetet e krizave konvulsive dhe zbuluar karakteristikat e mëposhtme:

1) valët e mprehta (maja) - luhatjet e mundshme duke pasur rritje të madhe dhe rënie të madhe, me valë të vizuale zakonisht tejkalon amplitudë e vibracioneve sfond, me të cilën ata janë të kombinuara; Valët e mprehtë mund të jetë e vetme apo grup, të paraqiten në një ose më shumë të çon;

2) komplekset pik-valë, të cilat janë luhatjet e mundshme që përbëhen nga valët akute (pikut) dhe valët shoqëruese të ngadaltë; epilepsi, këto komplekse mund të jetë e vetme apo të ndjekin njëri-tjetrin në një seri; 3) ritmet paroksizmal - ritmet janë lëkundje në formën e breshëri e amplitudë të lartë të frekuencave të ndryshme, ritmet konvencionale paroksizmal e theta dhe delta luhatjet apo valëve të ngadaltë 0,5-1,0 Hz.

Sipas EEG mund të dalluar dëme përhapur trurit nga një proces patologjik lokale, të lënë mënjanë dhe në një farë mase lokalizimin e lezioneve patologjike, dallojnë fokus sipërfaqësore patologjike në të thellë, gjendje kome dhe të njohin shkallën e saj të ashpërsisë; fokalnuyu identifikuar dhe aktiviteti i përgjithësuar epileptik.

Fuqizimi EEG në përcaktimin gjendjen funksionale të trurit dhe disa prej kushteve të tij patologjike, sidomos aktiviteti epileptik, të nxitur teste specifike provokative: npoba me hyperventilation - lëvizjet marrë frymë thellë me një frekuencë prej 20 për minutë, duke çuar në alkalosis dhe trurit ngushtimi i vazove mostër me stimul të lehta - fotostymulyatsiyeyu duke përdorur një burim i fuqishëm dritë (llambë) testin me stimul audible. Kështu, reagimi i durueshëm për fotostymulyatsiya frymëzojë besim se të inspektuar të paktën perceptojnë dritën. Nëse nuk ka përgjigje për një fotostymulyatsiya, një hemisferë, kjo mund të shihet se në anën e tij është përcjellja e impulseve vizuale nga qendrat e nen-kortikale në cortical dashuri vizuale analyzer të. Nëse fotostymulyatsiya pamjen -provotsiruet jonormale valët EEG, me sa duket në disponueshmërinë e rritur excitability e strukturave cortical. Ajo zgjati më fotostymulyatsiya mund të provokojë reale EEG shkarkimeve konvulsive, dhe sidomos në gatishmëri të lartë për shtetet e krizave konvulsive nganjëherë zhvillojnë twitching ekspresive myoclonic e muskujve të fytyrës, qafës, shpatullave brez, armë që mund të lëvizin në spazma reale përgjithësuar muskujve ( fotoparoksizmalnaya reagim).

Elektroencefalogramë informative rritet në qoftë se hyrja e saj është bërë në pacientit është në një gjendje të gjumit.

Duke përdorur EEG marrë informacion në lidhje me gjendjen funksionale të trurit në nivele të ndryshme të vetëdijes së pacientit. Përparësia e kësaj metode është e saj e padëmshme, pa dhimbje, jo-invazive.

Electroencephalography ka qenë përdorur gjerësisht në klinikë neurologjike. Sidomos i rëndësishëm EEG të dhënat në diagnozën e epilepsisë, ata mund të luajnë një rol në njohjen e një lokalizimin intracranial tumor, vaskulare, inflamatore, sëmundjet degjenerative e

trurit, gjendje kome. EEG përdorur fotostymulyatsiyi apo stimulim të shëndoshë mund të ju ndihmojë të dallojnë çrregullime të vërteta dhe histerike të vizionit, dëgjimit ose simulimi i çrregullimeve të tilla. EEG mund të përdoren për të monitoruar respektimin e pacientit. Mungesa e aktivitetit EEG shenja të trurit është një nga kriteret më të rëndësishme për vdekjen e tij.

Në institucionet neurosurgical gjatë operacionit kur treguar mund të bëhet e dëshmoi biocurrents tru - kortikohrafiya elektrike. Ndonjëherë llogaria kushtet operativ Neurosurgjikale është duke përdorur elektroda elektroencefalogramë ngulitur në tru. Duke përdorur kompjuterin specializuar ose spektër Analyzer lejon procesimin automatik të EEG, e cila mundëson

zbuluar karakteristikat sasiore të frekuencave të saj. Aftësia kompressyrovannoho EEG analizës spektrale në bazë të transformimit të kompjuterizuar EEG fillore në spektrin e energjisë nga konvertim të shpejtë Furierit, bën të mundur për të vlerësuar EEG sasiore, ta paraqesë atë në një formë vizuale, në mënyrë që të për të spectrograms pushtetin reflektohet apo amplitudë komponentët EEG frekuencave për periudhën hetimore të kohës (epokë), e cila bën të mundur për të përcaktuar raportin e pikat e forta të ritmeve të ndryshme EEG dhe identifikimin e frekuencave të cilat nuk janë zbuluar nga thjesht duke pasur parasysh kurbë EEG, dhe kështu të rrisin përmbajtjen e informacionit të rezultateve të anketës.

Toposelektivnoe hartës së aktivitetit të trurit elektrike. Në një analizë të 16-kanal EEG është mundësia për të transformuar rezultatet e testimit në formë numerike, si një spektër të fuqisë electrogenesis lëvore cerebrale të trurit. Atëherë të dhënat e paraqitura
në formën e hartave e kapacitetit të shpërndarjes së llojeve të ndryshme të aktivitetit të trurit elektrike. Harta përmban aktivitetit elektrik
në pjesë të ndryshme të lëvore janë riprodhuar në ngjyra konvencionale, ndërsa zezë dhe të bardhë - si vizim; ndërsa çdo vlera e energjisë (koherenca) korrespondon me një ngjyrë ose mbrojtje nga drita dendësi të ndryshme.

Electroencephalography mund të vlerësojë objektivisht peshën e asimetrisë EEG, prania dhe ndryshimet e pergjithshme dhe fokale në aktivitetin elektrik të trurit që janë direkt në kërkimin EEG.

Electroencephalography (EEG) në TBI

Me zhvillimin e CT dhe MRI electroencephalography diagnostike (EEG), e ka humbur rolin e saj në mishërim të dëmtimit lokal të trurit. Megjithatë, ajo mbeti e domosdoshme për të vlerësuar gjendjen funksionale të trurit në kohë të ndryshme të TBI rënda.

Në periudhën akute të TBI butë janë shënuar anomalitë fuzzy kryesisht ne formen e parregullsive alfa-ritmi dhe rritur luhatje të shpeshta me regresi shpejtë e ndryshimeve patologjike ne elektroencefalogramë (EEG).

 

Në rast të lëndimit të moderuar dhe të rëndë ndryshim TBI elektroencefalogramë (EEG) është më i rëndë, ndodh fazë. Shprehja e luhatjet e ngadaltë dhe ritëm shkeljet alfa varet nga shkalla e përfshirjes në procesin patologjike e strukturave rrjedhin disponueshmërisë lezione kontuzionnyh dhe hematomas intrakraniale. Në ekran projektimit të shembje foci të aktivitetit të ngadaltë varet nga vendndodhja dhe zona e shpërndarjes së therjes.

Ndryshimet më të rënda lokale, kundër pothuajse të theksuara si ndryshime cerebrale janë me masive cortico-nen-kortikale kunji tronditje. Ndryshimet patologjike në këto raste kanë tendencë të rritet gjatë 5-7 ditëve të para.

Në periudhën akut me hematomas epidurale shpesh të shprehura zahalnomozkovi asnjë ndryshim; Karakteri fokale e përcaktuar me të ngadalshëm-valë ose shuarje lokale të ritmit alfa.

Kur subdurale ndryshime hematoma elektroencefalogramë (EEG) të ndryshme, janë karakterizuar nga ndryshime të rëndësishme obshchemozgovaja: aktivitetin e përgjithshëm frenimit, prania e valëve polimorfe delta gjatë ngadalësimin, reduktimin e përçarje dhe ritmin alfa, një manifestim i shpërthimit të valëve të ngadaltë "rrjedhin" lloj. Ndryshimi Fireplace karakterizuar nga pafundësia, vidmezhovanistyu fuzzy. Gjetur shpesh vetëm asimetri interhemispheric pa fokus të qartë.

Kur hematomas intracerebrale në elektroencefalogramë (EEG) shfaqen zahalnomozkovi shprehur valët delta-theta. Ndryshime fokale në zonën e hematoma projektimit - në formën e përhapjes së valëve të ngadaltë. Me rëndësi të veçantë për vlerësimin e dhe prognozë është electroencephalography (EEG) në dëmtim të rëndë të trurit traumatik, i shoqëruar nga koma gjatë. Këto vëzhgime të ndryshimeve në elektroencefalogramë (EEG) të ndryshme dhe varet nga ashpërsia e lëndimit, praninë dhe lokalizimin e vatrave të shembje dhe hematoma intracranial.

Për pacientët të cilët kanë pësuar trauma të rënda me rrjedhën kthyeshëm, faza ndryshojë elektroencefalogramë karakteristike (EEG). Në fazën fillestare - polyrhythm me një mbizotërim të formave të ngadaltë të aktivitetit, të paktën - të zvogëlojë amplitudë. Karakterizohet nga ritmi prania SIGMA (13-15 Hz) karakteristikë e gjumit normal, valët theta bilateral apo të ulët ritmin alfa, valëve të mprehta në sfondin e lëkundje delta. Asimetri manifestuar interhemispheric, reaktivitet të stimulimit dobësuar. Ne përcaktuar "burimore" flash valët ngadalshëm. Më vonë në pikë dalje pas një faze rënie të përgjithshme në aktivitetin e aktivitetit gradual shërim.

Në TBI të rënda, e cila përfundoi lethally, mes shqetësimit të thellë të ndërgjegjes dhe jetike funksionet në elektroencefalogramë (EEG) Aktiviteti i ngadaltë i dominuar nga valët ngadalshëm për luhatjet beta (presje alfa, beta gjendje kome), monotoni karakterizuar, areaktyvnostyu acarim në duke përfshirë dhimbje, shlazhennostyu dallimet rajonale. Valët fokale të ngadaltë në fushën e shembje apo hematoma nuk zbulohet. Gabim Mbizotërimi i ritmit theta, frekuencë të ulët (5Hz), duke treguar bllokadën e plotë të aktivitetit cortical dhe rregullimin e dominimit nga rrjedhin dhe sistemet e nen-kortikale të trurit.

Në CCT periudhës së vonë të electroencephalography (EEG) për të përcaktuar veprimtarinë epileptike. Karakteristika patologjike e elektroencefalogramë (EEG) është ruajtur zakonisht për një periudhë më të gjatë se simptomat klinike. Norma e elektroencefalogramë rimëkëmbjes (EEG) është i varur nga shkalla e dëmtimit. Ndryshimet më të vazhdueshme në elektroencefalogramë (EEG), janë në zonën e lezioneve ish kontuzionnyh apo hematoma. Në këto zona të trurit janë formuar shpesh veprimtarinë epileptike.

Ndryshimet në elektroencefalogramë (EEG), në periudhën e largët depërtuese trauma mund të shfaqet në masë të madhe gjatë viteve. Ata janë si obschemozhovoy karakter që u zhvillua për shkak të kësaj kohe shkeljet dhe HEMO likvorodinamiki dhe ndryshimet lokale të ndodhë (aktivitet epileptike ose të ngadalshëm) në fushën e dëmtimit të trurit primar.