Echoencephalography EhoEG


Echoencephalography (EhoEG) - Metoda noninvasive hulumtimit të trurit duke përdorur sonography (ultratinguj me një frekuencë prej 0,5-15 MHz / s). Valët e zërit të frekuencave të tilla kanë aftësinë të depërtojnë indet e trupit dhe reflektuar mbi të gjitha sipërfaqet që janë në indet e kufirit të përbërjes të ndryshme dhe dendësisë (mbulesë e butë e kokës, kafkë, meninges, çështje e trurit, lëngun cerebrospinal, gjakut). Reflekton struktura mund të jetë formimi patologjike (xhepat e shkatërrimtar, trupat e huaja, abscese, cysts, hematoma, etj).


Indikacionet Echoencephalography (EhoEG)

Fëmijët deri në 1,5 vjet, nuk fontanellë ende i madh përmes të cilit ka kryer një hulumtim për të vlerësuar të gjithë strukturën e trurit EhoEG. Në të rriturit echoencephalography përdorur kryesisht për të identifikuar hapësirë-zënë lezione në tru mëposhtme patologji:

dhimbje koke,
marramendje,
lëndim kreu,
lokale dhe përhapur edemë cerebrale,
hematoma intracranial,
abscese,
tumoret e trurit,
hipertensionit intracranial,
hydrocephalus,
sëmundjet inflamatore të trurit,
sëmundjeve të tjera cerebrale.

Echoencephalography (EhoEG) është përdorur për të diagnostikuar sëmundjet:

Ishemi cerebrale, goditje
Tronditje, blanë trurit
Dështimi Vertebrobazylyarna
Distonia vegjetative-vaskulare (vvd)
Shkelja e fluksit të gjakut cerebral
Dhimbje koke
Marramendje
Tringëllimë në veshët
Presioni intracranial 
Qafa lëndimit
Encefalopati
Sëmundja e Parkinson-it
Hipofizës adenoma

Kursi i studimit EhoEG

Anketa prodhuar kryesisht shtrirë, në të djathtë, pastaj sipërfaqe të majtë anë të kokës nga ballore në rajon zverku. Impuls sinjal Jehona më konstante është reflektuar nga strukturat e mesit të trurit (ndarje transparente, barkushe tretë, epiphysis), i quajtur "M-echo".

Kundërindikimet atje.

Echoencephalography (EhoEG) Rezultatet deshifrim

Echoencephalography (EhoEG) themelet për regjistrimin e ultrazërit reflektohet nga kufijtë e strukturave intrakraniale dhe mjediseve me rezistencë e plotë të ndryshme akustike (kafkë, çështje të trurit, të gjakut, CSF). Në praktikë neurologjike ajo prezantoi doktorin suedeze Leksellom L. (L. Leksell, 1956). Kjo pajisje është menduar për Echoencephalography krijon gjenerator emocionuese impuls dhe ofron mundësinë e regjistrimit të reflektuar jehonë në oshiloskop (ehoentsefaloskopiya) që mund të regjistrohen dhe një rekord (në fakt echoencephalography).

Gjatë regjimin Echoencephalography mund të përdoren echolocation (metoda e ndarë). Kjo përdor të njëjtën rrezatimi pezodatchyk dhe marrjen e pasqyruar ultratinguj e strukturave të trurit, ndërsa transmetuese sinjal mënyra lokalizimin emetuar nga një pezodatchyka, piezo tjetër të pranuar. Duke rezultuar kështu Ehoentsefalohrama bërë komplekse fillestare - gjurmë të indeve të buta të kokës dhe kafkës eshtrave të, të cilat janë drejtpërdrejt nën hetim me ultratinguj; bën jehonë nga strukturat e ndryshme intracerebrale dhe kompleksit të fundit - bën jehonë nga sipërfaqja e brendshme e eshtrave të kafkës dhe indeve të buta të anën e kundërt.

Me jehonat e strukturave intracerebrale është një sinjal i rëndësishëm me amplitudë më të lartë - M-jehonë (kriteret e para diagnostike Leksellom) reflektohet nga strukturat e mesit të trurit të vendosura në aeroplan shigjete (III barkushe dhe muret e tij, ndarje transparente të mëdha drapër-formë hendeku shtojcë mezhpolusharnaya epiphysis); janë
në të dyja anët e sinjaleve M-jehonë edhe më tej shumë amplitudë më të vogël (i dytë kriter diagnostikues Leksellom) normalisht zakonisht është një reflektim nga muret e ventricles lateral.

Normalisht, strukturat që formojnë M-jehonë, janë rreptësisht në aeroplan shigjete dhe janë në të njëjtën distancë nga pikat simetrike të drejtë dhe anët e majtë të kokës, kështu që ehoentsefalohrami mungesa e patologjisë M-jehonë sinjal në mënyrë të barabartë të largët nga komplekset fillestare dhe përfundimtare.

Devijimet mesatare M ECHA nga më shumë se 2 mm në njërën anë duhet të konsiderohet si një manifestim i sëmundjes. Treguesi më informative e pranisë së hapësirës supratentorial rrethojnë fokusin patologjike (tumor, abscesi, edema e trurit, hematoma intracranial) duhet të konsiderohet mesatare paragjykim M ECHA në vendndodhjen e kundërt të zjarrit. Shfaqja e numrit EEG madh të sinjaleve të pasqyruara në mes të kompleksit fillestar dhe M-sinjal ECHA tregon praninë e mundshme të edemë cerebrale. Nëse mesatare sinjali M ECHA ka dy pulses ose nëse ka probleme majat dhëmbëzuar dhe me bazë të gjerë, kjo tregon zgjerimin III barkushe.

Numër i ndryshëm i bën jehonë majtë dhe të djathtë hemisferat e trurit është konsideruar si ultratinguj asimetri interhemispheric, e cila mund të shkaktojë qeliza jo normale e origjinave të ndryshme në njërën apo të dy hemisferat e trurit. Sinjalet shtesë nga patologjike
strukturat që janë në zgavrën kraniale (tretë Leksellom diagnostike kriter), duke treguar praninë në indet kafkës zgavrën e dendësive të ndryshme. Ato mund të jenë me origjinë të ndryshme dhe për këtë arsye ata nuk duhet të mbivlerësohet në përcaktimin e shkakut të esencës

arsye.

Me një tronditje të kompensuar struktura mesatare në Echoencephalography (EhoEG) nuk kalon anomalitë fiziologjike. Kur bruises fokale e trurit, ënjtje për shkak të indit të trurit, zhvendoset sinjal M-jehonë gjatë Echoencephalography (EhoEG) drejt hemisferën paprekur mund të jetë 2-5 mm me një rritje graduale deri në ditën e 4 dhe ka tendencë për regres brenda 1-3 javësh . Në fushën e Echoencephalography rutinë (EhoEG) mund të regjistrohen sinjale pikopodobnye shkaktuara nga reflektimi i ultrazërit nga hemoragji të vogla fokale.

Znachenieehoentsefalohrafiya veçantë (EhoEG) fiton me ngjeshje e trurit. Diagnoza e mundur në fillim të shell supratentorial hematomas në të cilin zhvendosja e strukturave mesatare e trurit drejt hemisferën shëndoshë shfaqet në orët e para pas TBI dhe ka tendencë të rritet në 6-15 mm. Shpesh kur Echoencephalography (EhoEG) vërejtur një pasqyrim i drejtpërdrejtë i sinjaleve tejzanor nga kufiri midis hematoma dhe palcë e trurit ose membranat që rrethojnë. Kur ju përpiqeni echolocation vend pala hematoma reflektohet nga kufiri i saj merr sinjalin e nisjes "zonë të vdekur" dhe echolocation mundshme hematoma vetëm në anën e kundërt.

Hematomnyy jehonë në Echoencephalography (EhoEG) është një sinjal i lartë nepulsiruyuschiy, regjistruar mes nyzkoamplitudnymy sinjale pulsating nga muret e ventricles lateral dhe përfundimtare (sensor gjurmë gishtash të vendosura në murin e kundërt të kafkës). Vini re se në dëmin dhe ënjtje të butë kafkë echoencephalography mbulon (EhoEG) tregon dallime të rëndësishme në distancë të sistemeve fund, që shpesh çon në gabime në interpretimin e rezultateve të kërkimit. Në këto raste, nuk duhet të përqëndrohet në fillestare dhe përfundimtare, e sinjaleve nga sipërfaqja e brendshme e eshtrave të M ECHA me përcaktimin e mëvonshme e vlerës së zhvendosjes së tij nga formula e njohur.

Kur polusharnyh hematomas bilateral, me pasmë fossa hematomas, si dhe lobnopolyusnoy dhe lokalizimin e vëllimit hemorragji metodë Vlera diagnostike basal Echoencephalography (EhoEG) zvogëlohet pasi humbi zhvendosjen e saj të rëndësishëm përcaktues të strukturave mesatare e trurit. Në këto raste mundësitë diagnostike mnohoosevoy Echoencephalography një-dimensionale (EhoEG), në të cilin përmes përdorimit të nozzles speciale eliminuar hapësirë ​​"të vdekur", dhe është arritur duke ndryshuar kendin e hyrjes së ultrazërit gjerësisht.

Në respektuar dinamikën e trurit traumatik përcaktuar madhësive të sistemit ventrikular (indeksi në thelb më i madh ventrikulyarnoho) dhe vlerës së pulsimesh tyre (përqindje në raport me sinjal M-jehonë). Gain gurgullimë zakonisht lidhet me rritjen e hipertensionit intracranial. Gurgullimë normalizimi dhe sistemi i madhësive ventricular në Echoencephalography (EhoEG) është një kurs masë të favorshme të trurit traumatik. Mungesa e plotë e pulsation në Echoencephalography (EhoEG) është një kriter shtesë që tregon ndaluar rrjedhjen e trurit e gjakut në rastet e komë terminalit.

Në vitet e fundit, metodat mnohoosevoy EhoEG dhe ehopulsohrafiya që lejon për të vlerësuar formën dhe amplitudë e bën jehonë nga anijet pulsating gjakut dhe muret e sistemit ventrikular, të përcaktuar shkallën e vendosjes së enëve dhe gjykojnë ashpërsinë e hipertensionit intracranial.

Avantazhi kryesor i metodës është se ajo ndihmon për të diagnostikuar sëmundjen, duke çuar në zhvendosjen e strukturave intrakraniale nga midline e trurit. Aktualisht echoencephalography zëvendësuar gjithnjë me tomography llogaritur (CT) dhe rezonancë magnetike bërthamore (NMR).