Elektroneyrohrafiya ENG


Elektroneyrohrafiya - Kjo metodë e hetimit të normës së impulsit elektrik përgjatë nervave.

Është e njohur se në sistemin qendror nervor të lidhur me të artistit, duke përfshirë muskujve, nëpërmjet nervave periferike. Për nervat janë sinjale në tru dhe palcës kurrizore, dhe anasjelltas, sinjale "kontrollit" vijnë nga truri në periferi.

Elektroneyrohrafiya zbulon lezione të nervave periferike, nivelin dhe natyrën e plagë (neyropatycheskyy ose myopatycheskyy), mekanizmi i shkatërrimit (demyelynyzatsyya, plagë axonal), prevalenca e lezioneve, shkalla e dëmtimit, do të përcaktojë llojin e procesit patologjik akute ose kronike.


Indikacionet ENG

ENG mbajtur për nevropati dyshuar dhe polyneuropathy (diabetik, toksike, alkoolike, traumatike), sëmundje demyelinating, skleroza laterale amiotrofike, myasthenia gravis, distrofi muskulare, dëmtimi traumatik nervore, sindromi i tunelit vertebral lezione rrënjët. ENG kryer për të monitoruar efektivitetin e trajtimit dhe përparimit - regres të sëmundjes.

Për një studim cilësor i kryer elektroneyrohraficheskaya përbashkët dhe diagnoza electromyographic - ENMG.

Përgatitja për ENG

Para studimi për 3-5 ditë nuk mund të marrë drogë, të ketë efekte mbi nervor dhe muskulor sistemeve - drogës Anticholinergic, relaxants muskujve, qetësuesit. Gjatë 03:00 për të përjashtuar pirjen e duhanit, duke marrë produkte kofyeyinsoderzhaschyh - çaj, kafe, Cola. Prania e një stimulues kardiak, duke marrë drogë që ndikojnë koagulimit të gjakut duhet të informoni mjekun tuaj.

Holding ENG

Për elektroneyrohrafiya lëkurës në zonën e studiuar innervation nervore mbivendosur metalike disk elektrodë është fikse, ajo shërben sinjale elektrike. Në muskujve, nervore ynnervyruemuyu është imponuar shumë elektrodë.

Me kalimin e sinjalit kontratat muskujve. Shpejtësia e matur impuls elektrik përgjatë nervore të muskujve. Një studim i ngjashëm kryhet në anën e kundërt dhe rezultatet krahasohen. Kryhet metoda standarde dhe hulumtime shtesë - F-valë, H-refleks, stimuluese përsëritet. Përcaktoni shpejtësinë e impulsit elektrik përgjatë nervore - një nxitje nervore kryer në pika të ndryshme. Stimulimi ritmike nervore është përdorur për të përcaktuar gjendjen funksionale, të tilla si identifikimi ose reagim myotonycheskoy myasthenic; për të studiuar shpejtësinë e përhapjes së eksitimit në nerva, motor e tyre dhe fibrave ndijor për të vlerësuar parametrat neuromuskulare transmetimit dhe motor dhe përgjigjet refleks për stimulimin e nervave. Normalisht, shpejtësia e fibrave motorike në më të ulët se të ndjeshme. Për të interpretuar të dhënat e marra rëndësishëm amplitudë, formë, luhatje, kohëzgjatjen dhe shpejtësinë.

ENG mund të zgjasë nga 15 minuta deri në një orë. Vëllimi i hulumtimit varet nga diagnoza e mëparshëm. Kështu, kur nevropati traumatike radiale radiale nervore nervore është studiuar, dhe në të gjitha mbaresa brahiopleksite nervore.

 

ENG - metodë e sigurt e hetimeve. Kur aplikoni elektrike impuls siklet të lehtë, por duke përdorur elektroda gjilpërë ndjenjat mund të jenë të pakëndshme nga të vogla në dhimbje të forta - elektroda janë të vendosura në vendet e stimulimit nervore të këtyre pikave dhe e dhimbshme në vetvete, çdo ndjeshmëri individuale të personit, pragun e dhimbje. Perceptimi stimul elektrike varet nga patologjitë nervore. ENG gjilpërë metodë më të saktë.

Vlerësimi i përcjelljeve nervore

Shpjegimi i rezultateve ENG

Çdo dëmtim të trungut periferike nervore regjistruar më ndryshimet e qartë-ENMG: një ulje të dukshme në shpejtësinë e pulsin dhe të ndjeshme dhe nervat motorike, reduktimin e amplitudë e potencialit të veprimit të nervave dhe muskujve përgjigje prekur innerviruyemyh tyre - ata janë shtrirë në kohë dhe në formë të ndryshuar. Kur norma axonal dëmtimi reduktuar pak, në masë të madhe të reduktuar amplitudë e M & A dhe potencialit të veprimit nervore. Kur demyelynyzatsyy normat më ndryshojnë shpejtësinë e përhapjes së ngacmim (standardi për nervave motorike duart - 50-80m \ s Foot - 40 - 60 m \ s, për të ndjeshme më lart 10 - 15 m \ s). Në tunel sindroma shkelur shpejtësinë e skajor nervore tek tunelit.

Çdo dëmtim në bri mëparshëm të palcës kurrizore, lezionet kurrizore segmental regjistruar dyssotsyyrovannoe zvogëlojë amplitudë maksimale e përgjigjes muskujve (M-përgjigje) deri në zbulimin e saj (normale M & A në duart e 10 - 20mV, këmbët 6-10 mV) dhe të mprehtë të zvogëlojë numrin e njësive motorike, shpejtësisë dhe amplitudë të pulsin funksionimit shkaktuar biopotentials nervore me normale apo rritje. Mungesa e M & A flet për axons bruto dëme degjenerative.

Elektroneyrohrafiya tani - është e komplikuar makinë kompjuterizuar që regjistron shpejtësinë e pulsin, amplitudë e përgjigjeve muskulare, nervore potencialit të veprimit, llogarit dhe publikon analizën e të dhënave. Raporti i këtyre parametrave përvojë mjekun e diagnostikës funksionale ndihmon sqaruar diagnozën.

ENG vë diagnozë, dhe përshkruan ndryshimet në sistemin neuromuskular, e karakterizuar nga procese të ndryshme patologjike dhe ndihmon mjekët - neurolog. Diagnoza e sëmundjes është vënë në grupin e të dhënave objektive klinike dhe të imazhit.