Doppler ultratingull i enëve të qafës dhe trurit


Doppler (duplex skanim, Ultrasonografi) - Metoda është e saktë, nuk është pushtuese, i sigurt, pa dhimbje dhe vlerësimi relativisht të shpejtë të karotide dhe kurrizor arteriet, sistemi venoz: parametrat hemodinamik (shpejtësi dhe rrjedhin paaftë të gjakut) dhe anijet shtetërore (vaskulare plagë mur, prania e stenozë, gjendja e ton enëve të gjakut, lezionet aterosklerotike).

Sistemi Vessel (arteriet dhe venat) kreu.

Indikacionet për karotide Ultrasonografi:


- atak ishemik i përkohshëm
- deficitet kthyeshëm neurologjike, marramendje

- goditje
- Pulsing Arsimi në qafë
- cen vaskulare dyshuar
- hipertensionit
- atherosclerosis cerebrale
- dëmtim vizual
- osteokondroza.

Doppler kryer: në qoftë se dhimbje koke, marramendje, dëmtimin e vetëdijes, prania e simptomave neurologjike.

Sa është Doppler

Sepse arteriet karotide janë sipërfaqësore dhe të lehtë për të inspektuar, ata janë një dritare të përshtatshëm për të vlerësuar sistemin arterial si një e tërë. Zhvillimi i atheroma ndryshme në anije të ndryshme, por zbulimin e hershëm të ndryshimeve në arteriet karotide e bën atë lezione mundshme dyshimta dhe arteriet tjera.

Një simptomë e hershme të sëmundjes karotide - rritur trashësinë Intima-media. Ky tregues kthehet sensibilitet të arteriosklerozës. Prekur më parë murin e enëve të gjakut në degëzim të arteries karotide të përbashkët. Humbjen endoteliale vaskulare depozitimin lipidet mur në të, makrofagjet, zhvillimi fibrozë çon në formimin e pllakës aterosklerotike. Në varësi të përbërjes së pllakatë, mund të jetë e qëndrueshme, i brishtë, erozioni, me hemorragji. 

Në sipërfaqet erozive mund të formojnë clots që kanë aftësinë për të ardhur jashtë dhe bien në enët cerebrale. Pllaka mund të rritet për shkak të depozitimit të lipideve dhe pllakë fijor, ngushtuar lumen e enëve të gjakut dhe të çon në ngushtim kanali. Ka hipoehohennye me një buzë të hollë, mundësisht hipoehohennye me përmbajtje të vogël echogenic brenda, echogenic kryesisht të vogla me zonat hypoechoic, krejtësisht echogenic. Besohet se dy lloje e para të pllakave janë të kombinuara shpesh me simptoma klinike. Patches Hipoehohennye - brishtë, neustoyivye. Pllaka Echogenic - fibroze dhe të qëndrueshme. 

Ka lokale dhe zgjatur pllakë -. Më shumë se 1.5 cm Pllaka mund të zënë njëra anë e anijes mund të jetë kontsentrycheskoy, polukontsentricheskoy. Si diametri i anijes konsumon më shumë energji për të kapërcyer stenozë, pjesa ngushtuar e presionit anije bie. Kjo redukton presionin perfuzioni dhe dëmton qarkullimin e gjakut në indet e trurit. Në fazat e hershme kjo është kompensuar nga rritja e shpejtësisë, por në stenozë prej më shumë se 50% e kjo nuk është e mjaftueshme. 50% stenozë është hemodynamically rëndësishëm.

 

A - pllakë e vogël atherosclerotic, Lumen ngushtuar fazë shumë, B-vonë - stenozë anije, mbyllje e anijes B, G-arteries dredhje.

Doplerohraficheskoe hulumtimit të jetë e mundur - Extracranial dhe Intracranial (Transcranial).

Teknikë Skanimi

Pacienti shtrihet në një shtrat, mbrapa, kreu hedhur përsëri mbi jastëk.

Mjekër u kthye në këtë temë në anën e kundërt të subjekt është. Studimi fillon me një hetim tërthor e pjesën e poshtme të djathtë arteries karotide të përbashkët nga tilting sensor poshtë në mediastinum sipërme. Pastaj sensor është deri qafa rreth qoshe ose nofulla zhney. Kjo bën të mundur për të gjetur thellësinë dhe rrjedhën e arteries karotide, nivelin e degëzim, për të përcaktuar praninë e pllakave aterosklerotike. Pastaj përfshijnë ngjyra mënyrën Doppler dhe e konsiderojnë karotide arterie përbashkët bigëzimin dhe çdo modë. Përdorimi i ngjyrës ju lejon të shpejt të dallojnë zonat me rrjedhjen e gjakut të dëmtuar dhe anomali vaskulare parë pllaka muri, clots. Në identifikimin anomali kryer një hetim të plotë për të përcaktuar peshën e lëndimit të tij dhe rëndësinë e mundshme klinike. Atëherë i njëjti është shqyrtuar dhe arterie majtë karotide.

Më shumë hetuar arterie vertebral. Ata mund të shihet në kanalin kurrizor, nga ana e organeve kurrizor dhe në mes të proceseve tërthor e rruaza. Sensor është e vendosur përgjatë qafës. Shpejtësia Peak systolic, fund shpejtësia diastolic dhe raporti kulmin systolic shpejtësia e arterieve të brendshme dhe të zakonshme karotide janë të rëndësishme në studimin e rrjedhjes së gjakut, përcaktimin% stenozë.

Kriteret për vlerësimin e shkallës së karotide stenozë:

% Stenozë Diametri  Përkufizimi stenozë  Shpejtësia Peak systolic  Shpejtësia Peak diastolic  Korrelacion 
0%  normë  0.9  0.5   
0-15%  i lehtë  1.1  0.5   
15-50%  mesatar  1.5  0.5 
50-70%  i rëndë 1.5 0.5 2
70%  kritik  2.25  0.75 
100%  mbyllje   

Një studim i kryer në B-mënyrë, për të përcaktoj sasinë diametër anije, trashësia e shtresave të murit anije, prania vnutriprosvetnyh formacioneve.

Në studimin në ngjyrë regjimin Doppler me ngjyra matet cartogram - uniformitetit të plotësojë anijeve, prania e zonave të turbullirave, mbushjen uniforme.

Në mënyrë fantazme Doppler marrin informacion objektiv sasior në lidhje me natyrën e ndryshimeve në hemodinamikën lokale dhe sistemike.

Hulumtimi i kryer venat në tre mënyra - të përcaktojë pėrshkueshmėrisė, gjeometri, diametër, gjendjen e murit të enëve të gjakut, gjendjen e lumen, valvola deje.

Transcranial duplex skanim shkallët e bëra nëpërmjet kockave përkohshme përmes magnum madhe foramen, transorbitalnyy nëpër shkallët zverku kockave.

Duke instaluar anteriore sensor të veshit (dritare kohore para) dhe mbi veshit (dritare mesatare e përkohshme) dhe fundin (dritare e pasme të përkohshme) tregon pjesën e prapme, e mesme dhe para arterien cerebrale, pasmë komunikim arterie, arterie kryesore, venë Rosenthal, Galen, sinus drejtë . Transorbitalnyy (sensor në një qepallë e sipërme të mbyllur) tregon sifoni arterien karotide e brendshme, arterie syrit. Transoktsipitalnye dhe transtemporalnye pozicionet janë të vendosur në një pozitë të ulur dhe kujtoj departamentet arterie intracranial vertebral, arterie kryesore, arterie cerebellar, sinus drejtë dhe rrjet paravertebral venoz dhe parabazillyarnye. Një pengesë për kërkime mund të jenë anomalitë e shpinë qafës së mitrës, mungesa e "dritareve tejzanor" ose ashpërsia e keqe.

Rezultatet Shpjegimi Doppler

Ultratinguj është kryer për të zbuluar sëmundje në arteriale dhe sistemit venoz dhe vlerësimin e tij - një rëndësie pathogenetic dhe hemodinamik e monitorimin e efektivitetit të trajtimit, nevoja për angiografi dhe drejtimet anhiohirurh të vendosë për kirurgji.

Lezione shpallur:

- Ndryshimet organike me shenja objektive ultratinguj - stenosing atherosclerosis, aneurysms, keqformime arteriovenoze, trombozë, venat me variçe,

- Proceset që kanë fotot specifike ultratinguj - atherosclerosis nestenoziruyuschiy, angiopatin, vasculitis.

Kur atherosclerosis nestenoziruyuschem zbuluar parregullsi në strukturën e Intima-media e arterieve të mëdha, ndryshimi i parregullt echogenicity, trashje jonormale e ngushtimit murit anije të lumen e jo më shumë se 20%. Normalisht, trashësia e murit anije konsiderohet 0.9, vlera kufitare - 0,9-1,1.

Kur stenosing pllaka atherosclerosis aterosklerotike të vendosur. Çështjet karakteristikat strukturore pllaka për vlerësimin e aftësisë potencial për të jetë një burim i emboli.

Kur foto vaskulit ultratinguj varet nga faza e procesit patologjike - shpërndarë ndryshimeve në vaskulare diferencimit shtresa muri shkelje, të reduktuara ose të rritur echogenicity, shenjat e inflamacionit.

Në arterit përkohshme në arterie sipërfaqësore përkohshme dhe degët e saj zbuloi trashje përhapur e murit edhe në echogenicity ulët.

Me kursin afatgjatë simptomat e inflamacionit të lezioneve aterosklerotike.

Në diabet tregon shenja të makro dhe microangiopathies.

Keqformime arteriovenoze janë rrjeti i parregullt vaskulare e diametër të ndryshëm apo fistula arteriovenoze ose diametri vaskulare rrjet prej më shumë se 200mkm im. Venat Efferent e shtrembëruar me forcë Hyalinosis, kalcifikim, infiltrimit lipoznoy. Hedh lëng e murit të enëve të gjakut mund të çojë në hemorragji. Zhvillimi i devijim sindromi arteriovenoze shkakton sindromin intracerebrale "vjedhur" dhe një shkelje të qarkullimit cerebrale.

Anomalitë më të zakonshme të arteries vertebral - hipoplazise. Ky ulet diametër saj për 2 mm ose më pak. Varësisht nga shkalla e hypoplasia dhe rëndësinë e saj hemodinamik do dhe shenjat ultratinguj. Regjistruar shpesh shfaqjes anomali të arteries vertebrale në proceset tërthor kanal të rruaza të qafës së mitrës. Në mënyrë tipike, kjo anomali nuk ndikon në hemodinamikën.

Nuk mund të përcaktohet anomalitë strukturë lidh arterieve rreth villizieva.

Kur me ultratinguj mund të identifikojë compression ekstravazalnyy - compression e murit anije nga jashtë, mbirjes në mur anije. Në nivel të qafës së mitrës shkak i zakonshëm i compression enëve të gjakut janë çrregullimet tiroide, nyjet limfatike zgjeruar, osteophytes qafës së mitrës mund të compress arterie vertebral. Eksravazalnye ngjeshje mund të shkaktuar nga kanceri. Këto rezultate të kërkojë shqyrtim të mëtejshëm.