EMG electromyography


Electromyography - një diagnozë e potencialeve bioelectric në muskul në kundërshtim me (reduktimin) e fibrave muskulore. Për herë të parë në një njeri të përdorur electromyography në 1907 një shkencëtar gjerman G. Pieper. Aktualisht elektromiohraf - një sistem kompjuterik që të dhënat potencialet bioelectric, forcon ata, llogarit amplitudë, frekuencën dhe kohëzgjatjen e periudhave të fshehur, zvogëlon "zhurmë" mbart stimulim dhe analiza.

Potenciali regjistrimi është kryer duke përdorur të lëkurës apo gjilpërë elektroda.


Elektroda Skin

 

Electromyography gjilpërë

Pastaj sinjal është përforcohet, përpunuar dhe kaloi në pajisjen Imazhe electromyography - ose një oshiloskop për të regjistruar në letër apo media magnetike - regjistruar electromyogram. Vlerësuar muskujt potencial amplitudë.

Llojet kryesore elektromiohramu.

Muskujve varet nga cilësia e fibrave muskulore dhe të plotë punën e nervave që bartin impulset nervore nga të palcës kurrizore dhe trurit. Shkelja e aktivitetit elektrik të muskujve për të gjykuar të tashmen me patologji të sëmundjeve të indeve të muskujve, për të përcaktuar shkakun e dobësisë (paralizë) muskujve, ajo posmykuvan.

Metoda e diagnozës padëmshme. Ndoshta një hidhërim të vogël në elektrodë gjilpërë injeksion.

Indikacionet electromyography:

- ankesat e dhimbje dhe dobësi të muskujve, humbje peshe, spazma e muskujve në muskuj, twitching muskujve dhe dhimbje të muskujve të,
- dyshohet miopatia, myasthenia gravis, myotonyy, skleroza laterale amiotrofike, miokloniy, distonia muskulare, dridhje esenciale, parkynsonycheskoho sindromi, skleroza e shumefishte,
- plagosur nervat periferike dhe pleksus, humbjen rrënjët me degjenerative - patologji distrofike të shtyllës kurrizore, nevropati fytyrës nervore, polyneuropathy, polimiositi, sindromave të tunelit

- për të vlerësuar gjendjen funksionale të dinamikës dhe të efektivitetit të trajtimit,
- Myohrafyya lokale kryer për administrimin e saktë të Botox në fibrave spastik muskujve.

Sa është EMG

Nuk rekomandohet për të studiuar, pasi duke marrë drogë (Relaxants muskujve, antiholinerhetikov) dhe terapi fizike, pirja e duhanit dhe kafeinë (kafe, çokollatë, çaj, colas). Nëse ju keni një stimulues kardiak, ju merrni anticoagulants, duhet ky të jetë i sigurt për të tregoni mjekut tuaj.
    
Një studim në një pozicion të relaksuar - shtrirë ose ulur. Së pari të hequr potencialet në pushim, atëherë ngadalësohet tensionin e muskujve. Elektroda lëkurore të regjistruar dëshminë e përbashkët të muskujve (ynterferentsyonnaya, EMG globale), gjilpërë futur në pjesë të ndryshme të muskujve, muskujt të ndryshme (EMG lokale).

 

Në studimin e stimulimit aplikuar elektrik të muskujve. Elektroda Skin - një palë e pllaka metalike deri në 10.5 mm, e cila vendosi një 20-25 mm larg. Për të aplikuar elektroda stimuluese elektrike sipërfaqësore. Muskujt studiuar simetrik, të lidhura funksionalisht, me një tension maksimal.

Varësisht nga qëllimi i procedurës së ekzaminimit mund të zgjasë nga 15 minuta deri në një orë.

Në pushim, relaksim në biopotential maksimale nuk janë regjistruar.

Shpjegimi EMG

Në fillim të tkurrje të muskujve oshilacione amplitudë shfaqen 100-150 MV në tkurrje maksimale - 1000-3000 UV (në varësi të moshës së personit, të zhvillimit të saj fizike).

Në sëmundje primare muskulare - Mioziti, distrofia muskulare progresive regjistruar rënie në amplitudë e oscillations. Reduktimi amplitudë lidhet plagë ashpërsia përkatësisht muskujt - në raste të rënda të 20-150 MV në ngacmim maksimal, ndërsa sëmundja ngadalë progresive dhe në fazat fillestare - në 500mkV. Në normal lokal EMG shënuar numrin e përgjithshëm të potencialeve të veprimit, por amplitudë dhe kohëzgjatjen e reduktuar e tyre. Kjo është për shkak të reduktimit të fibrave normale të muskujve të aftë për tkurrje. Për të kompensuar muskujve defekt në trup është më e aktivizimit të muskujve. Kjo shkakton ndërhyrje dhe rritjen e numrit të polyphasic (multifazesh) potencialeve.

Kur Lezionet e mbathje periferike nervore (Trashëguar, metabolike (perfshire diabetik), toksik (përfshirë edhe alkoolin) polyneuropathy) në një EMG globale regjistruar luhatjet lezione, të parregullta në amplitudë dhe frekuencën e potencialeve individuale. Gjithsej karakterizuar Aktiviteti EMG sfond nyzkoamplytudnoy. Në EMG potencialeve të veprimit polyphasic lokale të regjistruara nga karakteristikat pothuajse normale. Me vdekjen e shumicës së fibrave nervore gradualisht shtypur veprimtarinë bioelectrical e muskujve bioelectrical për të përfunduar heshtjen - pa potenciale.

Kur amiotrofiya kurrizore - Sëmundje e trashëguar neuroneve motor të palcës kurrizore me dobësisë muskujve, twitching muskujve në EMG lokal regjistruar aktivitetin spontan, në formën e fybryllyatsyy mundshëm, valët mprehtë rritet në amplituda. Global EMG regjistron vetëm aktivitet spontan bioelectrical (fastsikulyatsii 100-400 mV) dhe me një tension maksimal të potencialit të lartë-ritmike - ". Ritëm stockade"

Kur miotonicheskim syndromes - Grupet sëmundje të trashëgueshme e relaksimit të muskujve të qëndrueshme (myotonyya distrofike, myotonyya Thomsen, Becker, Eylenburh ...) muskujt lehtë nervoz dhe EMG regjistruar Miotonichna pasojë: nyzkoamplytudnaya, aktivitetin elektrik të lartë të frekuencave për një kohë të gjatë pas ndërprerjes së tkurrje të muskujve vullnetare ngadalësojë venitje graduale. Në lokale EMG regjistruar në myotonyy fibrave muskulore nervozizëm - një seri e potencialeve të veprimit e amplitudë të barabartë në përgjigje të elektrodë gjilpërës.

Në syndromes myasthenic - Shkelja e nervor - synaptychnoyiperedachi muskulare regjistruar në reduktimin EMG amplitudë të shkaktuara nga rritje e kapacitetit të muskujve të stimulimit të përsëritura ritmike.

Në sëmundjen e Parkinsonit, dridhje essentsyalnom - patologji nadsehmentarnyhvozdeystviy në kurrizore motoneurons bri mëparshëm, sistemi extrapyramidal interesit mbi një EMG globale regjistruara ritmikisht përsëritur "të shtëna" rritjen e amplitudë gisht luhatje dhe rënie të mëvonshëm. Frekuenca dhe kohëzgjatja e "spindles" ndryshon në varësi të lokalizimin e procesit patologjike.

Për një diagnozë më të saktë duke përdorur hulumtimin e përbashkët - electromyography e elektroneyrohrafiya - elektroneyrohrafiya.