Pozitron tomography emisionit PET


Pozitronesh emisionit Tomography - Në këtë mënyrë të re të sakta dhe në fillim të moderne dyhnostyky onkologjike, sëmundjet kardiologji dhe neurologjike.

Tomography pozitron emision - një studim kompleks, i cili përdoret
Në onkologji, diagnoza e kancerit, diagnozën e metastases, monitorimin e efektivitetit të trajtimit të kancerit
Ne kardiologji, sëmundja ishemike e zemrës, koronare kirurgji arterie bajpas para
Në neurologji: skleroza e shumëfishtë dhe sëmundje të tjera
Në psikiatri dhe Gerontologjik - Alzheimer


Tomography pozitron emision ofron informacion në lidhje me metabolizmin në nivel qelizor.
Tomography pozitron emision mund të zbulojë shenja të kancerit në fillim.

Avantazhet e PET mbi metodat tjera diagnostike:

 • Saktësia e lartë diagnostike
 • Një studim i zëvendëson disa lloje të ndryshme të diagnostikimit
 • Mungesa e dhimbje ose parehati dhe efekte anësore të dëmshme
 • Aftësia për të mbuluar të gjitha autoritetet në një studim
 • Diagnoza e sëmundjeve në fazat e hershme
 • Përjashtim trajtim kirurgjik ose mjekësor i paefektshëm ose i panevojshëm
 • Pozitron emision tomography praktikisht të padëmshme

Pozitron emision tomography - metodë e re diagnostike që lejon mjekët për të vlerësuar performancën e indeve dhe organeve të trupit tuaj. Ndryshe nga metodat e tjera instrumentale, detyra kryesore gjatë emisionit pozitron tomography - jo "imazhit fotografik" të organeve të brendshme, dhe të marrin imazhe me ngjyra të veprimtarisë kimike të proceseve që ndodhin në pacientit Kur proceset e sëmundjeve tumorale kimike ndryshojnë ndryshimet e tyre me ngjyra në përputhje me rrethanat. shkallë dhe intensitet, kështu  Tomography pozitron emision zbulon sëmundjen në një fazë të hershme, kur nuk ka strukturore (e dukshme me sy), ndryshimet nuk kanë ndodhur.

Parimi i pozitron emetimit tomography

Pavarësisht futjes së një radioaktiv pozitron drogës emetimit tomography praktikisht të padëmshme. Drogës radioaktive është e përgatitur në cyclotron dhe prishet nuk ka komponentë radioaktive brenda një ore. Doza e rrezatimit në një tomography pozitron emetimit krahasueshme me dozë rrezatimi në x-rrezet dhe tomography llogaritur

Tomography pozitron emision regjistron rrjedhjen e gjakut në indet dhe konsumit të oksigjenit indet dhe glukozë. Në pacienti hyri në një sasi të vogël të një droge radioaktive që merr në indet. Drogës radioaktive lëshon veçanta, trarëve padukshme sy. Këto rreze janë të regjistruar skaner PET, e cila pastaj i transmeton informacionin në kompjuter. Kompjuter përpunon atë dhe transferet grafikisht - ndërton imazhin. Drogës më shumë radioaktive indet naiv, të ndritshme ata shikojnë në imazhin që rezulton - këto zona janë quajtur "të nxehtë", dhe anasjelltas, të drogës më pak entuziast - dimmer kthen imazhin, zona të tilla janë quajtur "të ftohtë". Metabolizmin në tumore malinje është shumë më e lartë se sa në indet e shëndetshme si tumore malinje japin një pamje të ndritshme ("hot")

Shumica tomography pozitron emision përdoret në diagnozën e kancerit. Gjithashtu, tomography pozitron emision është përdorur për të diagnostikuar sëmundjet e sistemit dhe sëmundjeve të zemrës metodë nervor është e bazuar në përdorimin e izotopeve radioaktive në minimale, pothuajse të padëmshme për sasitë e trupit.

Pet në onkologji. Diagnoza e kancerit

Tomography pozitron emision (PET) - metodat më moderne të diagnostikimit dhe trajtimit monitorimin e kancerit.

Duke përdorur pozitron emetimit tomography mund të zbulojë kancerin e hershme, para progresin e sëmundjes.

Diagnostifikimi moderne të kancerit duke përdorur PET tregon zinxhirin e indeve të prekura nga injektimin e tumorit të glukozës radioaktiv është përpunuar nga të gjitha qelizat. Qelizat me rritjen e metabolizmit të perceptojnë më shumë glukozë. Është kjo qelizat e ndryshme të kancerit. Tumoret kanceroze konsumojnë më shumë energji se indet e shëndetshme, në mënyrë që ata të kapur më i drogës radioaktive - kështu që tumoret të bëhen të dukshme gjatë tomography pozitron emetimit. Ata janë të regjistruar dhe të shfaqet në imazhet skaner. PET identifikon kancerin më të vogël se 1 cm. Substancë radioaktive injektuar në trupin e humb aktivitetin e saj për disa orë dhe është e padëmshme. Vlerë të veçantë diagnostike e kësaj metode është se ai ju lejon të zgjidhni formën më të më të përshtatshme të terapisë, veçanërisht kancerin limfatik. Pas kimioterapia PET për të përcaktuar efektivitetin e trajtimit.

PET zbulon metastaza kur metodat tjera diagnostike pafuqishëm. Për shembull, X-ray e mushkërive mund të shkaktojë hijesh kur vetëm dyshimin e metastases. Për të konfirmuar ose të hedhur poshtë dyshimet mund të birë indeve ose PET, me vetëm PET për të përcaktuar madhësinë e metastazë, dhe mund të njohin përhapjen e qelizave të kancerit në fazat e hershme të sëmundjes.

PET saktësinë diagnostike prej 80 me 95 për qind, ndërsa saktësinë e kompjuterit-tomografike diagnozën prej 50 deri 68 për qind. Kjo CT scan shpesh tregon përsëritje tumor apo metastazë ekzistuese.

PET, ndryshe nga CT, është në gjendje të identifikojë shkakun e rritjes së shënuesve tumor dhe të përcaktojë mjekim të mëtejshëm.

PET për shkak të saktësi të lartë shmang kirurgji me rezultate negative të studimeve CT.

Në përcaktimin neoplasia e sistemit limfatik PET mund të zëvendësojë një gamë të tërë të studimeve: radiografitë, CT, MRI, scintigraphy skelet.

PET, ndryshe nga metodat e tjera kërkimore, prodhon diferencimin e indeve të shëndetshme dhe të sëmurë, bën dallimin ndërmjet inflamacion kronik të kancerit. Megjithatë, metoda të tjera kërkimore, duke përfshirë birë me rezultate negative nuk garantojnë mungesën e keqdashje.

PET nuk mund të identifikojë indikacione për kirurgji, por edhe të bëjë kirurgji optimale plan.

Tomography pozitron emision është përdorur gjithashtu për të përcaktuar fazën e kancerit. Në të kaluarën, Doktor mund të gjykojë kancerin humbjen e nyjet limfatike vetëm për rritjen e tyre. Duke përdorur pozitron emetimit tomography mund të zbuluar kancerin e prekur limfatike nyje para se ajo filloi të rritet, të cilat mund të saktë të kryer trajtim. Mbani në mend se disa proces noncancerous mund të ndikojë edhe në nyjet limfatike, kështu që në disa raste besim 100% se nuk ka kancer vetëm jep biopsi (marrjen e mostrave të indeve kirurgjikale për analizë) nyjen limfatike të dyshimta.

Pet në kardiologji. Diagnoza e sëmundjes së zemrës

Pozitron emision tomography mund të zbulojë fushat e zemrës me furnizimin me gjak të dëmtuar, kështu që kjo metodë e hulumtimit të përdoret në diagnozën e hershme të sëmundjeve të zemrës dhe të zemrës koronare sulmeve për të identifikuar të vjetër. Duke përdorur pozitron emetimit tomography mund të bëjnë dallimin zonë të vdekur e muskulit të zemrës gjallë, por sokraschayuschehosya keq për shkak të furnizimit të ulët të gjakut. Në rastin e fundit, operacioni për të rivendosur rrjedhën e gjakut për të përmirësuar funksionin e zonës së prekur.

PET është në gjendje të njohin gjendjen e indeve të muskujve të zemrës dhe kështu përcaktojnë tregues për kirurgji të zemrës. Nëse të gjitha indeve "e vërtetë" kirurgji të mjaftueshme-anashkalojë apo tullumbace përhapje. Nëse jeni zona gangrenizuar indeve, indikacionet e përcaktuara për transplantim të zemrës.

PET në neurologji

PET mund të zbulojë fazat e hershme të sëmundjeve të trurit që çojnë në çmenduri.

PET zbulon nëse proceset që ndodhin në tru që shkaktojnë sëmundjen e parkinsonit. Bazuar në këto të dhëna është caktuar një terapi shumë efektive.

PET zbulon rajonet e trurit që shkaktojnë epilepsi. Bazuar në këto studime është duke planifikuar një operacioni për të hequr zonat epileptohennoho.

Pozitron emision tomography ju lejon të krahasoni aktivitetin e trurit në pacientët me depresion dhe aktivitetit të trurit në njerëz të shëndetshëm. Studimet tregojnë se depresioni në aktivitetin e pjesëve të caktuara të trurit ul. Ndërsa praktika e përgjithshme në pozitron emetimit tomography për diagnozën e depresionit është në dispozicion.

Sëmundja Alzheimer (dementia senile). Pozitron emision tomography zbulon ndryshime në tru në sëmundjen e Alzheimerit në fazën më të hershme - kur ndonjë, simptomat nuk janë manifestuar ende. Tomography pozitron e emisionit ndihmon për dallimin e sëmundjes Alzheimer nga sëmundje të tjera që shkaktojnë çmenduri (sëmundjen e Parkinsonit, sëmundjen e Huntington-it).

Sëmundjeve të tjera të trurit. Tomography pozitron emision është përdorur për të diagnostikuar gjykatës epilepsi dhe për të vlerësuar funksionin e trurit pas një goditje në tru. Në disa raste të emetimit Pozitronesh tomography është përdorur në skizofreni.

Për fat të keq, tomography pozitron emision është ende vetëm në shkallë rajonale tsetre Rusi (në prill 2010 në Moskë, Shën Petersburg, Jekaterinburg), ndërsa në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara Pozitronesh Emisioneve tomography (PET), janë përdorur gjerësisht në diagnostikimin sëmundjet.

Pse përdoret zakonisht pozitron tomography - emisionit?

Shumica Scans PET janë përdorur për të zbuluar kancerin dhe për të testuar veprimin e trajtimit të kancerit.

Pozitron - emision tomography trurit përdoret për vlerësimin e pacientëve që vuajnë nga humbja e kujtesës, konfiskimet apo tumor të trurit.

Duke përdorur PET skanim mjek të trajnuar posaçërisht (radiolog) mund të kontrolloni nëse ka pasur ndryshime në qelizat.

Para tomography pozitron emetimit sheqer radioaktive është injektuar 18 FDG, e cila ofron një pamje të metabolizmit të qelizave të trupit tuaj.

Si për t'u përgatitur për tomography pozitron emetimit?

Tomography pozitron emision është zakonisht bëhet pa spital. Para procedurës tregoni mjekut tuaj të cilat droga ju jeni duke marrë, duke përfshirë vitamina, mjetet juridike popullore, etj Gjithashtu tregoni mjekut tuaj nëse vuani nga ndonjë sëmundje, sidomos diabetin - kjo mund të ndikojë në rezultatet e studimit.
Para Pozitronesh emisioneve tomography mund të hani asgjë të paktën 6 orë. Në mbrëmje para studimit rekomanduar një darkë të lehta. Nëse ju jeni shumë i shqetësuar në lidhje me, ju mund gjatë natës për të pirë apo droga Valerian Persen.

Nëse kryhet pozitron emision tomography zemra nuk mund të marrë produktet që përmbajnë kafeinë për 24 orë.

Veshin të lirshme, veshje të rehatshme. Ndonjëherë para se të procedurës që ju duhet të ndryshojë në një fustan spital. Në qoftë se hulumtimi është kryer zonën e legenit mund të kenë nevojë një kateter në fshikëz përmes uretrës.

Si për t'u përgatitur për PET scan?

 1. Ju nuk mund të hani për 12 orë para studimit. Ju nuk mund të hani ose pini asgjë tjetër përveç ujit. Nëse ju ofruar ilaçe (përveç shurup kolle) mund të merren me stomak bosh, ju mund t'i merrni ato në ditën e studimit. Nëse jeni duke thënë se ju nuk mund të marrë ilaçe, nuk e marrin ata. Ju nuk mund të përtyp çamçakëz, hani karamele, ose të marrë vitamina.
 2. Ju lutemi të pini 6-8 gota ujë në ditë për të studiuar dhe disa gota ujë në ditë studimi për të shmangur dehidratim.
 3. Vakt e fundit para agjërimit duhet të përbëhet nga ushqime me përmbajtje të ulët të karbonit.
 4. Mos bëni stërvitje për 24 orë para studimit.
 5. Nëse është e mundur, të sjellë fotot e të gjitha imazhet e mëparshme të tilla si tomography pozitron emision, CT ose MRI. Ata mund të jenë në kasetë apo në CD-ROM. Mjekët tanë përdorin ato për krahasim me rezultatet e një PET scan re.
 6. Sigurohuni që ju jeni të kënaqur me pritjen. Pozitron - emision tomography duhet të jetë pikërisht në kohën e caktuar, kështu që ju lutem të vijë 15 minuta më herët.
 7. Vishni rroba të rehatshme dhe të vishem me rroba të ngrohta, si disa zyra, ku scan mund të jetë ftohtë. Në ditën e studimit nuk mund të veshin bizhuteri, dhe veshje nuk duhet të jetë metalike asgjë.
 8. Ju mund të sjellë një kompakt disk (CD), për të dëgjuar gjatë PET scan procedurës. Ne ofrojmë batanije.
 9. A nuk vijnë në procesin me fëmijët apo gratë shtatzëna, si ju prezantoj një substancë radioaktive.
 10. Nëse gjatë procedurës siguron që ju të futur të drogës për t'u çlodhur muskujt e hapa të lehtë, ju duhet të vijnë të shoqëruar nga dikush që do të marrë ju në shtëpi.
 11. Nëse scan do të prodhohen zonën e legenit, para se të tomography pozitron emision mund ta instaloni kateter urinar (tub për të hequr urinë).

• Nëse keni diabet, ju lutem diskutoni me udhëzimet tuaja mjekun në lidhje me dietën dhe ilaçe.

• Ju lutemi tregoni mjekut tuaj nëse jeni duke marrë drogë është faktor koloni granulociteve stimulues (G-CSF) (të tilla si neypohen (Neupogen) ose neylasta (Neulasta)) ose droga që kontribuojnë në formimin e qelizave të kuqe të gjakut (të tilla si epohen (Epogen) ose prokra (Procrit)).
• Mjeku juaj do të kërkojë kryerjen e CT në pajisjen pas PET PET scan.

Sigurohuni që të informoni mjekun tuaj nëse jeni shtatzënë ose mund të jetë shtatzënë ose pleqsh. Sjellë një shishe litër ujë mineral.

Mos harroni të sjellë fotot tuaja të vjetra -renthenohrammy, CT. MRI. Rezultatet e ultrazërit, etj

Çfarë duhet të presin pas mbërritjes në Qendrën PET?

Infermiere e specializuar në tomography pozitron emetimit, do t'ju ndihmojë të përgatiten për hetim tuaj. Infermiere krijojë pikoj intravenoz (tub i hollë përmes të cilit mjekim është futur dhe të lëngshme) dhe mat nivelin e sheqerit në gjak.

Ju janë dhënë një emërtim radioaktive (radiotracer). Rreth 45 minuta pas qarkullimit të radioaktivitetit në gjak janë transferuar në ambientet për PET skanim. Ju do të kërkohet për të shtrihen në shpinë në tryezë për të scan. Në shumicën e rasteve, scan merr rreth 1 orë.

PET scan studimet qelizat në veprim jetojnë.

Sa është Pozitronesh emisionit Tomography?

Skaner është e vendosur në një dhomë të veçantë. Vetë pajisje si një unazë e madhe (CT) - ka sensorë që perceptojnë rrezatim.

Studimet e mëparshme kanë vënë në një shtrat të veçantë të ndërtuar në makinë dhe të hyjë në një substancë radioaktive në një mënyrë apo të japë atë për të marrë frymë në një gaz. Pastaj, për 30-60 minuta, ju do të kërkohet të gënjejë, dhe nuk do të flasin një minimum prej lëvizjes - në këtë kohë të drogës është e shpërndarë në të gjithë trupin. Nuk ka shqetësim që nuk lindin.

Pastaj shtrat me ty "vedesh vrimë në rrjet." Sensorë do të kapur rrezatimi dhe transmetojnë sinjale për një kompjuter që do të merret me ata dhe për të ndërtuar imazhin. Ju jeni duke kërkuar nuk ndezur për 30-45 minuta.

Çfarë ju do të përjetojnë gjatë studimit?

Pas futjes së pikoj ju nuk duhet të jetë ndjesi të dhimbshme. Gjatë një skanimi PET procedurë që ju duhet për t'u çlodhur, nuk lëvizin dhe mos u bëni merak.
Ju nuk do të ndjeni asnjë rrezatim. Rrezatimi dalë nga trupi gjatë ditës.

Pasi nuk pozitron emision tomography t'ju japë udhëzime të veçanta vetëm rekomandojmë që të pini shumë. Hyn në lëngun e trupit të përshpejtojë tërheqjen e substancave radioaktive nga trupi

Rezultatet e hulumtimit

Për të përshkruar imazhet rezultojnë zakonisht nevojë për 1-2 ditë, në disa raste, rezultatet e hulumtimit mund të marrë disa orë - kjo do t'ju informojë mjeku. Ndonjëherë një foto më të plotë ju duhet të krahasojnë rezultatet e pozitron tomography emisionit me tomography studime të tjera -komp'yuterna ose rezonancë magnetike.

Kush lexon PET scan imazhet dhe kur ju merrni rezultatet?

Fotografitë PET scan lexon radiolog mjek ose specialist mjek në mjekësi nukleare, e cila merr parasysh rezultatet e studimeve të mëparshme ju solli.

Efekti i rrezatimit në PET

Doza e rrezatimit që ju të merrni në studim është shumë i vogël. Nuk ka efekte anësore është.

Drogës radioaktive është i kundërindikuar për gratë shtatzëna ose lactating - gjithmonë informoni mjekun tuaj nëse jeni shtatzënë (apo të dyshuar shtatzëninë vetë) ose që ju jeni gji.

Pas studimit është e rekomanduar që të pini shumë lëngje për të përshpejtuar tërheqjen e substancave radioaktive nga trupi.