Dhimbje në testise


Testiseve janë në scrotum dhe të kryejë funksionet e mëposhtme: prodhimin e hormoneve seksuale mashkullore dhe spermë të nevojshme për procesin e fekondimit.

Shkaqet e dhimbjes në të testiseve


Dhimbja mund të shfaqet në çdo moshë. Shkaqet e dhimbjes në test mund të jenë sëmundjet inflamatore ose infektive të testiseve ose sistem tjetër riprodhues të tilla si:

 • orchitis,
 • epididymitis,
 • prostatitis,
 • Klamidia,
 • mycoplasmosis,
 • ureaplasmosis, 
 • si lëndimeve dhe kirurgji,
 • tumor testicular,

patologji kirurgjikale:

 • hernie inguinale,
 • varicocele,
 • rrotullim testicular,
 • hydrotsele

dhe të tjerët. Në disa raste, shkaku i dhimbjes kronike dështon për të zbuluar.

Shpesh ky tipar ndodh në të rinjtë për shkak të zgjimit të paplotësuara seksual, sepse gjaku grumbullohet në kundërshtim jo vetëm në penis, por edhe në të testiseve. Në qoftë se zgjimit seksual ka ndodhur derdhje, ajo mund të jetë një dhimbje në të testiseve. Por vetëm kjo dhimbje është disa orë pa derdhje. Ju mund të hiqni atë dhe nëpërmjet masturbim.

Gjithashtu, dhimbje në testiseve shpesh dhe, anasjelltas, me derdhje shumë të shpeshta gjatë një periudhe të shkurtër kohe, dhimbja e tillë është edhe në mënyrë të pavarur.

Sëmundjet shoqëruar nga dhimbje në të testiseve

Kur dëmtimi testicular paraqesë faktin e lëndimit:

 • mbyllur (goditje, një rënie, duke hipur ose çiklizëm, etj), dhimbje zakonisht shfaqet menjëherë dhe shumë i fortë (nuk janë shpesh të përzier, të vjella, djersitje të rënda, shoku dhimbje), shpesh hematoma scrotal zhvillon, ajo rrit në madhësi, atje është ënjtje, koqe kompakt;
 • hapur (feta, copëtuar, grisur, shtënë) më e vështirë.

Kur një dëmtim testicular duhet të kërkojë një urolog ose kirurg në (a urolog më të mirë), kështu që efektet e traumës mund të jenë të rënda - humbje e testiseve vitalitet, sterilitetin dhe të tjerët.

Testicular rrotullim - shqetësuar dhimbje mund të ndodhë në trauma dhe pa të në sfondin e plotë mirëqenien. Nëse jo menjëherë të shkoni te mjeku, ai do të koqe nekrozë, dhe ai do të vdesë. Rrotullim testicular zakonisht ndodh tridhjetë vjet, shpesh gjatë fëmijërisë.

Kur inflamacion i epididymis (epididymitis) dhimbje është gjithashtu shumë i fortë, por ajo është zakonisht e njëanshme dhe të zhvillohet brenda pak ditësh (zakonisht tre). Arsyeja epidimita bërë bakteret si të zakonshme dhe atyre të transmetueshme seksualisht, ose mund të vijë nga burimi i infeksionit (prostatitis, për shembull). Në koqe dhimbje rritur në madhësi dhe vulat mund të jetë një ndjesi djegie në uretrës dhe të përgjithshme manifestimeve - një rritje në temperaturën e trupit, ndryshimet në nyjet limfatike (rritje dhe dhimbje kur presion tyre). Inflamacion i epididymis është edhe zhvillimi i rrezikshëm i infertilitetit dhe dobësisë, kështu që ju duhet të shkoni te mjeku.

Inflamacion i testiseve (orchitis) ndodh rrallë dhe kryesisht si një komplikacion i shytave (ose derra). Në dhimbje të pranishëm në të testiseve dhe rritjen e tyre në madhësi, si dhe temperaturë të lartë, shkatërrimi i gjëndrave të pështymës, pasi sëmundja është atrofi të testiseve që mund të çojnë në varfëri, kështu që nuk duhet të trajtohet në mënyrë të pavarur, dhe për të shkuar te mjeku.

Një tjetër shkak i dhimbjes mund të bëhet diskale kur uljen scrotum, herniation fasha përmbajtjen kur koqe. Ndonjëherë dhimbja në testiseve mund të ndodhë kur shfaqen ndjeshmëri për gurët në veshka, tumoret apo cysts e veshkave.

Për dhimbje hidropizi testicular zakonisht NUK karakteristike, kjo ndodh vetëm kur ju lidheni me procesin inflamator. Edhe NUK karakterizohet nga dhimbje në testiseve me lezione të tumorit.

Sondazhet në dhimbje në të testiseve

Nëse dhimbja në testiseve shqetëson më shumë se disa orë dhe nuk është i lidhur me jetën seksuale, ju duhet të kthehet në urolog. Nëse ka shenja të një mjek për të diagnostikuar shkaqet e tij mund të kërkohen metoda e mëposhtme: gjak përgjithshme dhe urina, analiza spermë, me ultratinguj scrotal, rezonancë magnetike, biopsi e koqe, si dhe një numër të mënyra të tjera.

Trajtimi i dhimbjeve në testiseve

Trajtimi i dhimbjes është për trajtimin e sëmundjeve të identifikuara. Mos e merrni ilaçe dhimbje para vizitës te mjeku, ajo do të komplikojë diagnozën e sëmundjes. Pas diagnostikimit për lehtësimin e dhimbje mjeku mund të përshkruajnë qetësues, ju lutem.

Në mënyrë të përmbledhur mund të themi se kjo veçori është e rrezikshme dhe serioze (patologji që shkakton shumë serioze), shtyhet qasje në një mjek mund të çojë në shterpësi, dobësisë dhe pasoja të tjera të pakëndshme.