Rritur tonin e mitrës gjatë shtatzënisë


Ton i mitrës - është karakteristikë e muskujt e mitrës, e cila përshkruan shkallën e tensionit dhe është i matur në milimetra të merkurit.

Ka disa opsione për gjendjen e mitrës muskujve:

- Mitra hypotonic - Kjo është një gjendje patologjike të mitrës, ku tepër të relaksuar muskujt, kjo është një komplikim i periudhës së hershme pas lindjes, shkaku i gjakderdhjes hypotonic mitrës.
- Mitër në normotonuse - Kjo gjendje fiziologjike si shtatzënë dhe neberemennoy mitër, ku muskujt janë në pushim.


- Mitra është ngritur në ton - Shteti tensioni i muskujve të mitrës që mund të jenë të dyja të përhershme dhe të jenë të përkohshme (kontraktimet gjatë lindjes). Rritja ton mitrës mund të jetë në çdo një vend të veçantë (lokale) apo të kapur të gjitha pjesët e mitrës (totale).
- Mitrës hypertonus - Punës anomali, në të cilin numri i kontraktimeve në 10 minuta deri në katër, i cili kusht ndodh vetëm gjatë lindjes. 

Duhet të theksohet se shprehja "hypertonus mitrës", i cili gabimisht marrë disa profesionistë dhe pacientët e tyre, duke nënkuptuar rritjen e tonin e mitrës gjatë shtatzënisë pasaktë, sepse ky term i përshkruan një lloj të anomalive të aktivitetit të punës.

Mitrës ton normal dhe kushtet patologjike

Me një ton normal të mitrës gjatë shtatzënisë shkon 8-12 mmHg Tejkalon këto vlera gjatë shtatzënisë mund të jenë të dyja fiziologjike në natyrë, për shembull, kur ajo ndodh në përgjigje të nxitje e fetusit dhe të parregullt kur aktiviteti i tillë mitrës së një natyre të përhershme dhe / ose të shoqëruar me dhimbje, dhe në këtë rast është një simptomë e kërcënuar punës parakohe ose kërcënuese abortin spontan. Nëse aktiviteti i mitrës bëhet një karakter përsëritur dhe të reduktuar të përsëritura pas një periudhe të caktuar kohe, duke çuar në hapjen e qafës së mitrës, atëherë flasim për punën, që nisi punës parakohe (nëse periudha 22-37 javë) ose filluan abort spontan (deri në 22 javë) .

Shkaqet e rritur tonin e mitrës

Ka shumë shkaqe të rritur tonin e mitrës. Midis tyre, roli kryesor i infeksionit që ekzistojnë në të nënës, të tilla si: infeksione të zgavrën me gojë, sistemit urinar, traktin gastrointestinal, infeksioneve të lëkurës shkatërrimit. Në vendin e dytë për nga rëndësia janë faktorët socio-ekonomik: mosha (nën 18 vjeç dhe mbi 35 vjet), sëmundjet sfond të rënda (diabet, hipertension, trashje), prania e zakone të këqija (abuzimi i alkoolit, pirja e duhanit, përdorimi i drogës), të ulët arsimit, kushtet e këqija të jetesës, disponueshmëria e mbingarkesave psiko-emocionale, kushtet e këqija të punës, dështimi i punës dhe pjesa tjetër - të gjithë këta faktorë, të dy veç e veç dhe së bashku të bëjë një ndikim shumë të madh në rrjedhën e shtatzënisë.

Përveç kësaj, shkaqet e rritur tonin e mitrës mund të jetë komplikime të shtatzënisë: malposition (prezantim kundërvajtja, pozita tërthor fetusit), patologji e placentës (pamjaftueshmëria placental, placenta PREVIA), anomali dhe sëmundjet e mitrës (mitrës antlered formë, duke e dyfishuar disponueshmërinë mitrës Muret në mitër, fibroids mitrës, mitrës mbresë pas seksionin e mëparshëm cezariane ose miomes heqjen nyje), komplikimet e shtatzënisë (nefropati moderuar dhe ashpërsia e rëndë), prania në të kaluarën e lindjes së parakohshme, abort (dy spontan dhe artificial), prania e abort të afërmit e gjakut në familje, prania e keqformime kongjenitale të fetusit (sidomos jo në përputhje me jetën).

Simptomet e rritur tonin e mitrës gjatë shtatzënisë

Rritja ton mitrës manifestohet me dhimbje të barkut, sidomos në divizionet më të ulëta, tërheq natyra, periodike "shërimin e stomak" ndjenja e tensionit në stomak, nganjëherë urinim i shpeshtë dhe nganjëherë rritet motorike aktivitetit fetusin.

Diagnostics

Nga vetë, u rrit ton mitrës nuk është diagnostikuar, është simptomë kryesor i kërcënimit abort. Për të diagnostikuar të rritur tonin e mitrës, prekje nganjëherë mjaft normale, por mos harroni se kjo nuk është gjithmonë objektiv, ndryshe nga kardyotokohrafyy (post-fazë kontraktimet e mitrës dhe shkalla e zemrës fetale) të cilat objektivisht vlerëson situatën dhe lejon një krahasim në mes të parë dhe figurave më vonë, që është për të vlerësuar efektivitetin e trajtimit dhe dinamikën e veprimtarisë së mitrës.

Trajtimi rritur tonin e mitrës gjatë shtatzënisë

Për të shmangur abortin spontan në lindje parakohe fillim dhe më vonë, rrit tonin e mitrës duhet të reduktohet. Më në rrezik të abortit shtatzënë inkurajuar për të shkuar në spital dhe të marrin trajtim. Me rritje ton mitrës përkeqësohet furnizimit fetusin me oksigjen dhe ushqim, kështu që trajtimi duhet të jetë. Për të reduktuar mitrës përdorimit aktivitet drogë të veçantë të quajtur tokolitykamy.
Ky mjekim që i përkasin grupeve të ndryshme farmakologjike, me mekanizma të ndryshëm të veprimit, por një efekt: ato reduktojnë rritur aktivitetin e mitrës. Hiq rritje ndihmë ton mitrës:

- hinipral, partusisten, salbutamol, terbutaline. Aktualisht, droga më efektive të sigurt në këtë grup është hinipral. Në raste urgjente, ai u emërua si një pikoj, pastaj të lëvizte në formë tabletash.

- Nifedipin, drogës ekziston vetëm në formë tabletash.

- sulfate magnezi / sulfate magnezi, vetëm një zgjidhje për administrim intravenoz për të reduktuar rritjen tonin e mitrës është përdorur tani vetëm kur droga të tjera janë të kundërindikuar për një arsye apo një tjetër

- indometacin administruar si suppositories rektale.

Parashikim

Rezultati i favorshëm varet nga shumë faktorë: gjendja e kanalin e lindjes, shtatzënisë, fetusi, duke përfshirë edhe në pozicionin e saj në mitër, integritetin e membranave (lëngu amniotik derdhje), prania e komplikimeve të shtatzënisë, sëmundje shoqëruese, si dhe për trajtimin e duhur te mjeku . Sigurisht, humor shumë të rëndësishme pozitive të pacientit.

Parandalimi i rritur tonin e mitrës

Së pari, duhet të kemi parasysh rëndësinë e përgatitjes për shtatzëninë, trajtimi i hershëm i infeksioneve të sistemit urogjenital, rehabilitimi (rehabilitim) nga goja, atëherë ju duhet të i kushtoj vëmendje të regjimit të punës dhe pushimit, pastaj e konsiderojnë nevojën për zbatimin e saktë të të gjitha rekomandimeve të mjekut tuaj.