Mungesa e ovulacionit


Ovulacionit - procesi i lëshimit të një veze nga vezore. Estesstvenno se ovulacionit është vetëm për gratë dhe kjo nuk ndodh në meshkuj.

Cikli menstrual i gruas teorikisht mund të ndahet në dy pjesë. Në gjysmën e ciklit të parë, në një nga vezoret (rrallë të dyja) është në rritje gjëndër (SAC për vezë) dhe maturimin e vezës në të. Rreth mesit të ciklit ruptures gjëndër dhe veza lirohet - kjo është ovulating. Normalisht, kjo vezë është gati për fekondim. Ajo fillon të lëvizë në tubat fallopiane në mitër - fillon gjysmën e 2-të të ciklit menstrual. Nëse fekondimi ka ndodhur dhe veza nuk është prykripylas në muret e mitrës (në rrjedhën normale të shtatzënisë) - fillon menstruacioneve. Dita e parë e menstruacioneve është konsideruar si dita e parë e ciklit të ardhshëm.


Koha për disa ditë më parë dhe disa ditë pas ovulacionit, kur fekondim është më shumë gjasa të quajtur periudhën pjellore.

Pse ovulacionit

Pa vezë nuk ka ovulacionit, dhe kështu spermës fekondoj asgjë shtatzëninë në këtë rast është e mundur pa shtatzënisë ovulacionit e pamundur!

Simptomet e ovulacionit. Shenjat e ovulacionit.

Ovulacionit shpesh nuk është shoqëruar me ndonjë simptoma të rënda dhe mund të përcaktohet vetëm me kujdes shikimin e tyre.

Ovulacionit Simptomat mund të përfshijnë:

 • forcimi i lengjet vaginale, ndarja bëhet pak i turbulluar, më shumë mukusit, nganjëherë si vezë e bardhë;
 • rënie dhe pastaj një rritje të mprehtë në temperaturën e trupit basal;
 • dhimbje barku në anën ku ndodhur ovulacionit. Dhimbje të forta gjatë ovulacionit zakonisht ndodh në mbështjelljes theksuara ose PCOS;
 • rritur epsh, nervozizëm;
 • rrallë - shkarkimit të vogla përgjakshme vaginale, i formuar nga këputje e folikulit gjatë ovulacionit.

Pas gjinjtë ovulacionit mund të jetë pak i ngushtë - kjo është normale.

Mungesa e ovulacionit - një simptomë e sëmundjes

Normalisht, në gra të shëndetshme ovulacioni ndodh në çdo cikël dhe frekuencën e cikleve pa rritet ovulacionit me moshën. Deri në 30 vjet është 2 -3 cikël me anovulation (mungesa e ovulacionit) në vit.

Mungesa e ovulacionit është zakonisht një simptomë e endokrine serioze, çrregullime gjinekologjike rrallë që çojnë në varfëri.

Arsyet e mundshme për shkak të mungesës së ovulacionit

 • sëmundje tiroide,
 • giperprolaktinemii,
 • lodhje,
 • trashje,
 • PCOS,
 • infantilism,
 • Nivele të larta të FSH,
 • Nivelet e reduktuara të estradiol,
 • stresi kronik

Si për të përcaktuar ditën e ovulacionit

Në shtëpi, prania ose mungesa e ovulacionit dhe periudhën e ovulacionit mund të përcaktohet duke ndërtuar dhe analizuar orar të temperaturës basal. Por kjo metodë nuk jep informacion të besueshëm në lidhje me ovulacionit dhe është vetëm rreth indikative. Përveç ndikimit të madh të gabimeve të matjes dhe faktorët pa lidhje në temperaturë basal, dhe për të nxjerrë konkluzione në lidhje mundur vetëm në qoftë se ovulacionit saktësi të ndjekë të gjitha rregullat matjen e temperaturës basal.

Test ovulacionit

Për të përcaktuar ovulacionit në shtëpi janë teste për ovulacionit. Testet e ovulacionit si testet e shtatzënisë, por mbahet rreth mesit të ciklit. Testet mjaft të besueshme tregojnë ovulacionit.

Parimi mbi të cilin të gjitha testet janë të bazuara në analizat laboratorike ovulacionit ngjashme me ovulacionit.

Përcaktimi i ovulacionit nga ultrazërit

Metoda më e besueshme për përcaktimin e ovulacionit - diagnostifikimit me ultratinguj, në të cilin rritja e vlerësuar e gjëndër dhe trashësia e shell saj (përfunduar ose jo të shpërthejnë dhe lirojnë një vezë), apo prania e korpus luteum-it pas ovulacionit.