Gjak në këlbazë peshtyn gjak, pështymë me gjak


Peshtyn gjak (hemoptysis) - Të gjitha rastet e kollës gjakderdhje, nëse vija e gjakut në këlbazë ose gjakderdhje masive nga rrugët e frymëmarrjes. Natyrisht, e fortë kollitjes deri gjakut pacienti duhet të shqyrtohet plotësisht në mënyrë që të mund të përcaktohet shkaku specifik të këtij fenomeni. Sepse ju nuk mund të jetë absolutisht i sigurt se prania e vija e gjakut në këlbazë është rezultat i një gjendje krejtësisht beninje, pacienti me kollë opsion me gjak duhet gjithashtu të shqyrtohen plotësisht. Gabim i madh është i detyrueshëm kollë përsëritura me gjak vetëm një prej disa diagnostikuar më parë, të tilla si bronkoektazise ose bronkit kronik. Kjo mund të çojë në faktin se sëmundja e rëndë, por potencialisht i shërueshëm mund të mbetet i panjohur. Qasja më e sigurt për episode të përsëritura të kollë me gjak, është të marrin në konsideratë çdo rast të tillë, gjithmonë si i pari (nuk ka lidhje me të mëparshme), e ndjekur nga një ekzaminim të plotë të pacientit.


Pështymë me gjak mund të shfaqet nga format e ndryshme të infeksioneve në mushkëri të tilla si pneumonia ose bronkit akut. Pështymë e gjakut mund të jetë shkaku i kancerit të mushkërive.

Kur nuk janë sëmundje peshtyn gjak:

Shkaqet peshtyn gjak

Para se të të gjitha llojeve të procedurave diagnostike për të përcaktuar shkakun e kollë me gjak, është shumë e rëndësishme për t'u siguruar që gjaku në fakt vjen nga rrugët e frymëmarrjes dhe nuk e hundës apo të traktit gastrointestinal. Për të dalluar kollë me të vjella e gjakut të përzier me gjak nganjëherë është mjaft e vështirë. Peshtyn gjak zakonisht paraprihet nga një kuptim ndjesi shpimi gjilpërash në fyt apo kollitjes gjak lëshuar me një kollë të priren të ndritshme të kuqe dhe të shkumëzuar. Shenjë paralajmëruese është vjella gjakut, vjellje dhe parehati në bark; Gjaku që vjen nga të vjellat, ajo i ngjan ngjyra bojë të kuqe anilinë. Pasi themeluar burimin e gjakut, ju mund të vazhdojë për të kryer testet diagnostike për të përcaktuar shkakun e hemoptysis. Në literaturën ju mund të gjeni një numër të madh të raporteve të disa sëmundjeve që përfshijnë peshtyn gjak.

Nga kushtet patologjike, më shpesh shkaktojnë peshtyn gjak përfshijnë:

1) sëmundjet inflamatore (bronkit, bronkoektazise, ​​tuberculosis, abscess mushkerise, pneumonia, veçanërisht të shkaktuara nga Klebsiella);
2) tumoret (kanceri i mushkerise, duke përfshirë qelize cheshuychato, adenocarcinoma qelizore, tërshëra), adenoma bronkiale;
3) [thromboembolism mushkërive të tjera vaskulare, dështimi majtë ventricular, stenozë mitrale valvula, trauma, duke përfshirë edhe organet e jashtme dhe mushkëritë e therjes, hipertension kryesor pulmonar (anomalitë e arterieve dhe venave, sindromi Eyzenmenhera, vasculitis pulmonare, përfshirë Granulomatodat Wegener dhe sindromi Goodpasture-së, hemosiderosis idiopathic dritë, amiloidosis), diatez hemorragjike, duke përfshirë trajtimin antikoagulant].

Frekuenca Regjistrimi sipër arsyet varet nga cili institucion janë të sëmurë, dhe në çfarë baze gjykohet nga prania e gjakderdhjes: një sasi të madhe të gjakut ose vija e saj në pështymë. Duke pasur parasysh të dy shenjat, shkaku më i zakonshëm i peshtyn gjak është bronkit dhe bronkiektazise (afërsisht 60-70% e rasteve). Në spitalet më të zakonshme kirurgjikale lezione të mëdha dhe të sëmundjeve të mushkërive që kërkon kirurgji, tumor (20%), të lokalizuara, segmental ose bronkoektazise lobarnoyi (30%). Kur spitalet TB shkaku më i zakonshëm i hemoptysis është, natyrisht, tuberkulozi (2-40% e rasteve). Raportet e peshtyn gjak, e cila përfshinte të dy pacientët terapeutike dhe kirurgjikale, varg është shumë i gjerë: karcinomën (20%), bronkiektazise (30%), bronkit (15%), sëmundjet inflamatore të tjera, duke përfshirë tuberkulozin (10 -20%), sëmundje të tjera, duke përfshirë vaskulare, traumatike dhe hemorragjike (10%). Megjithatë, edhe me shqyrtimin më të kujdesshëm në 5-15% të rasteve të hemoptysis masiv shkakun e saktë të saj nuk mund të përcaktohet.

Në diskutimin e sëmundjeve që lidhen me gjak kollë, duhet theksuar dy pika:

1) nxjerrje gjak gjatë kollitjes është e rrallë në tumor metastatic e mushkërive;
2) edhe pse virusi ose pneumoni hepatitin nganjëherë mund të duket hemoptysis pakët, të gjitha rastet e tilla duhet të mendojnë për mundësinë e një sëmundje më serioze shoqërues.

Nëse ju mendoni përgjithësisht mirë dhe kollitje e pështymë me një sasi të vogël të gjakut fenomeni aksidentale - mos u shqetësoni; por në qoftë se ajo është përsëritur ose ju shfaqen simptoma gjithnjë e më shumë - kjo mund të tregojë një sëmundje e mëposhtme serioze dhe ju duhet të kërkoni ndihmë të menjëhershme mjekësore.

Çfarë mjekët zbatohen nëse ka kollë lart të gjakut:

- Phthisiologists
- Oncologist
- Pulmonologists
- Terapist 

Nëse ka sëmundje pështymë me gjak:

- Hypothyroidism (Hypotyreoydyzm)
- Dehidratim
- Unazë esophageal
- Kokë dhe qafë kancerit
- Kanceri i mushkërive
- Bronkit akut
- Pneumoni
- Tuberkuloz  

Çfarë mjekët zbatohen nëse ka pështymë me gjak:

- Oncologist
- Resuscitator
- Endocrinologist
- Phthisiologists