Tonometry


Tonometry - një metodë për përcaktimin e presionit intraokular me aparat matës tensioni. Presion intraokular është shprehur në milimetra të merkurit. Ka dy lloje tonometryy: kontakt dhe contactless.

Indikacionet:


1. Moshë më të vjetër se 40 vjet (tonometryya individë të shëndetshëm duhet të jetë të paktën 1 herë në vit).
2. Glaukoma (tonometry duhet të jetë të paktën 1 herë në 3 muaj).
3. Dhimbje në sytë, dhimbje koke të shpeshta.
4. Pacientët Disponueshmëria me glaukoma ndërmjet të afërmve.
5. endokrine, sëmundjet kardiovaskulare dhe neurologjike.

Kundërindikimet për të kontaktuar tonometry:

1. patologji corneal.
2. sëmundjeve virale dhe bakteriale të syrit.
3. Alergjia.

Kundërindikimet për përdorimin e jo tonometry noncontact.

Kryerja tonometry miqve

Metoda e tonometry kontaktit është korne parim splyuschyvanyya. Për ta bërë këtë, përdorni aparat matës tensioni Maklakova, e cila është një cilindër metalike uritur peshon 10 oz., Brenda e cila është baza e plumbit. Në skajet e cilindrit janë dy fusha me xhami lëmuar të bardhë me një diametër prej 1 cm.

Aparat matës tensioni Maklakova

Para se mjeku studimi (ose infermiere) fshin ato baza e alkoolit, dhe pastaj ata vënë një shtresë e hollë edhe e bojë të veçantë që përmban në kollarhol përbërjen e saj (ose Bismarck-Brown), glicerinë dhe ujë të distiluar. Bojë është aplikuar në kontakt jastëk jastëk pullë ngjyhet në ngjyrë. Hiq bojë tepërt pambuku të thatë shtupë. Për anestezi lokale për 3-5 minuta para se testi për një pacient dy herë fut 2 pika e zgjidhjes lidocaine në intervale prej 1 minutë.

Gënjeshtrat pacienti përballet me deri në shtrat. Mjeku ulet pranë shtratit të tij.

Procedura tonometry Kontakt

Pacienti ka për të ngritur dorën lart e tij në sytë e tij duke kërkuar direkt në gishtin tregues. Mjeku butësisht me një dorë dhe shtyn qepallë e pacientit poshtë me aparat matës tensioni tuaj të tjera të dorës në kornea, e cila është në një mbajtës të veçantë. Aparat matës tensioni duhet të zbresin vertikalisht dhe në mënyrë rigoroze në qendër të kornea. Kjo kornea rrafshuar nën peshën e tij. Në vend të kontaktit me ngjyrë corneal aparat matës tensioni lëviz lyer platforma në sipërfaqen e kornesë, ndërsa bojë është vetëm në periferi të aparat matës tensioni terren, dhe qendra është i lirë të rrethit ngjyrë të bardhë. Metoda konsiston në faktin se sa më i lartë IOP, sytë fort, aq më pak splyuschyvanye aparat matës tensioni kornesë dhe aparat matës tensioni më pak kontakt me sipërfaqen e kornesë që rezulton në diametër bardhë rrethin më të vogël. Në anën tjetër, më të ulët presion intraokular, aq më i madh kontakt, aq më i madh rrethi diametër bardhë. Pastaj mjeku mat presionin mbi atë sy përsëri, duke e kthyer aparat matës tensioni që ishte platformë e përdorur më lart. Për të përcaktuar presion intraokular në sy ndryshe përdorin një njëjtin ngarkesës, peshon 10 gram.

Ai është i pari për të matur presionin në të djathtë dhe pastaj syrin e majtë. Pas procedurës, pika sy dezinfektues futur (p.sh., p-p furatsillina).

Pastaj grupet e pranuara alternuar shfaqen në alkool para-lagur letër. Ky dokument duhet të specifikohet emri i pacientit, datën dhe kohën e studimit, të jetë i sigurt për të vini re se printime marra nga syri i djathtë, dhe të cilat - në të majtë. Diametra e qarqeve të marra masa me një linjë të veçantë, e cila menjëherë ju lejon të merrni rezultatin, e shprehur në milimetra të merkurit.

Për këtë metodë kërkimore është konsideruar si presion normal 18-27 mm Hg. Art. luhatjet e përditshme e 3-5 mm Hg. Art. (Morning IOP më lart) kështu tonometry për qëllime diagnostike duhet të bëhet në mëngjes dhe në mbrëmje.

Holding tonometry noncontact

Tonometry contactless është kryer duke përdorur një aparat të veçantë që përcakton IOP përmes sulm ajror. Kjo metodë është më e thjeshtë, shumë i saktë dhe nuk kërkon anestezi paraprak. Por kjo kërkon një aparat të veçantë.

Pacienti ulet në afërsi të pajisjes, e vë kokën e tij mbi një qëndrim të veçantë dhe të duket një pikë të caktuar. Pajisja prodhon një rrymë e ajrit me një forcë të caktuar. Niveli IOP varet nga shkalla e rrafshim të kornesë nën ndikimin e lumit. Rezultat i studimit është bërë në ekran të pajisjes.

Procedura tonometry noncontact

Kontaktoni procedurë tonometry përgjithësisht të pakëndshme për pacientin, por absolutisht pa dhimbje; tonometry jo-kontakt mund të shkaktojnë pacientit disa parehati gjatë rrjedhës së rëndë të ajrit hyn kornea që mund të shkaktojë lotim të përkohshme; Procedura është gjithashtu pa dhimbje.

Kohëzgjatja e tonometry trajtimit të kontaktit në një mesatare prej 10-15 minuta; Procedura noncontact tonometry merr disa minuta.