Ekzaminimi Ophthalmoscopy fundus


Ophthalmoscopy - një metodë kërkimore që lejon për të inspektuar brenda syrit, që të shqyrtojë fundus okulare, duke përdorur një pajisje të veçantë - Ophthalmoscope. Metoda oftalmoskopyy menaxhuar me kujdes të shqyrtojë retinë dhe a ka struktura: Macula rajon, zona qendrore e retinës, disk optik, enët e retinës; dhe choroid.

Ka dy lloje oftalmoskopyy: e drejtpërdrejtë dhe inversi. Për oftalmoskopyy Reverse Ophthalmoscope përdoret si zbokth dhe 2 (14 dioptri ose 30 dioptri). Për ophthalmoscopy drejtpërdrejtë vetëm përdoren Ophthalmoscope pa përdorur loop. Dallimi në mes të kthimit të ophthalmoscopy drejtpërdrejtë është se inversi foto fundus ophthalmoscopy paraqitur kokë: verhnayaya i fundus shihet një fund mjek dhe anën e djathtë të mjekut fundus do të jetë e dukshme në anën e majtë. Për ophthalmoscopy kundërt mund të përdoret si një pasqyrë dhe Ophthalmoscope elektrike, dhe për të drejtpërdrejtë - vetëm elektrike.


Indikacionet oftalmoskopyy

Çdo ekzaminim i shoqëruar okulist mban oftalmoskopyy. Ekzaminimi fundus është një hap jashtëzakonisht i rëndësishëm në shqyrtimin e syve. Zgjidhni llojin e metodës kërkimore varet nga sëmundje e synuar. Kështu, edukimi ndryshme ose gjakderdhje në retinë, patologji makular në zonën e tij, shkëputja e retinës, dhe ndryshimet delikate në nervit optik është më e mirë e dukshme në ophthalmoscopy drejtpërdrejtë. Një ophthalmoscopy kundërt mundësisht me retinopatisë e prematuritetit, degjenerim retinal dhe çdo ndryshim tjetër në periferi të retinë, kur ju doni një vështrim të gjerë. Zgjedhja e lente me energji elektrike në të kundërt ophthalmoscopy gjithashtu varet nga patologji. Pra, fuqia e lente 14 dioptri preferuar kur shihet nga nervit optik dhe rajon makular, dhe 30 dioptri - kur shihet nga rajonet periferike të fundus.

Kundërindikimet për këtë metodë të ekzaminimit atje.

Procedura oftalmoskopyy

Para ophthalmoscopy asnjë trajnim është e nevojshme. Por, për ekzaminim më të thellë të periferisë fundus kërkuar mydriasis para, arrihet instalacioni 1% tropicamide-ra 15 minuta të hulumtimit ose 0.5% ratsiklopentolata qarkut.

Metodat e ophthalmoscopy drejtpërdrejtë.

Në një dhomë të errët pacienti ulet në një karrige. Mjeku ulet në frontin e tij. Pastaj, Ophthalmoscope prystavyvshy në syrin e tij, dhe rreze e dritës syrit osvityvshy studimit të pacientit, mjeku fillon të afrohen fundit, derisa nuk e shohin një pasqyrë të qartë të fundus. Distanca në mes të Ophthalmoscope dhe studiuar syrin nuk duhet të jetë më shumë se 4 cm Por kjo metodë ka një disavantazh të vogël -. Shihet gjatë inspektimit vetëm një zonë të vogël të fundus, kështu që mjekët arrijnë pamje të pacientit për të inspektuar plotësisht fundus okulare, duke përfshirë pjesët e saj periferike .

Metodat e kundërt ophthalmoscopy.

Anketa gjithashtu prodhoi një dhomë të errët. Pacienti ulet në një karrige. La dhe disa pas pacienti duhet të vendosen llambë, pacienti kështu duhet të jetë në hije. Mjeku ulet përpara një pacient në gjatësinë e krahut, ngre sytë ndaj Ophthalmoscope, drejtuar një rreze e dritës reflektohet nga pasqyrë në fushën e nxënësit. Ky nxënës glows kuqe. Pastaj mjeku i paraqet ato në provë pacientin biconvex xham zmadhues. Kur shihet zbokth vendosur në një distancë prej 7-8 cm nga sytë e testimit. Kjo metodë është veçanërisht e efektshme në shqyrtimin fundus një person ka cataracts në fazën e pjekurisë. Kur përdorni Ophthalmoscope elektrike llambë është e nevojshme.

Në çdo formë oftalmoskopyy dy sytë e pacientit duhet të hapen.
Gjatë studimit, mjeku duhet të shqyrtojë pjesë të ndryshme të retinë që kërkon disa dispozita të syrit, në këtë drejtim, ai do të menaxhojë situatën e parë të pacientit. Ophthalmoscopy kryhet në një mënyrë të veçantë: mjeku së pari shqyrton fushën e nervit optik, atëherë qendra e retinë dhe më pak - periferi të fundus. Kështu, për shqyrtimin e nervit optik në ekzaminimin e duhur të syve pacienti duhet të shikoni për një mjek të duhur veshit kur shihet nën syrin e majtë - veshit të majtë.

Normalisht raundi optike disk ose ovale, zbehtë rozë, me konturet e qarta. Nga qendra e diskut vjen arterie dhe venë janë. Vlera kolibraarteriy dhe venat në një sy të shëndetshëm është 2: 3 Duke pasur parasysh rajonin qendror të pacientit retinë duhet të shohim drejt në Ophthalmoscope. Në qendër të fundus në një ovale të kuqe është macula (ose njollë të verdhë), strip kufizohet dritë (refleks makular) është e vendosur në zemër të vrimë retinal qendrore përkatëse refleks fovealniy. Për të parë pjesë periferike setchatkivrach pyet pacientin për të parë në 8 drejtime: lart, lart-majtas, majtas, poshtë-majtas, poshtë, poshtë, djathtas, majtas, lart-djathtas; kjo domosdoshmërisht e nevojshme për të zgjeruar nxënës.

Procedura Oftalmoskopyy merr një mesatare prej 5-10 minuta.

Duhet të theksohet se gjatë inspektimit pacienti mund të përjetojnë disa parehati në sytë nga drita e ndritshme e Ophthalmoscope gjithashtu menjëherë pas ekzaminimit për disa kohë para se pacienti mund të shihni me sytë e vende të ndryshme. Nëse pacienti është Dilated nxënësit, makinë ai nuk mund të ulen për 2-3 orë pas ekzaminimit, përveç kësaj, në dalje të rrugës një person të tillë e dëshirueshme që të veshin syze dielli, kështu që nxënësit Dilated shkakton siklet të rënda kur shikon në dritën.

Në ilaçe mund të shkaktojnë reaksione alergjike.