Sindromi Tourette


Tourette Sindromi është një çrregullim neurologjik me një predispozicion gjenetik, i cili manifestohet në fëmijërinë e hershme apo në adoleshencë 18. Tourette Syndrome është përcaktuar nga prania e TIC shumta motorike dhe një tik mekanike apo vokale, kohëzgjatja e të cilave duhet të jetë më shumë se një vit. Simptomat e para zakonisht janë lëvizjet pavullnetshme (tik) persona, krahët, këmbët apo trungu. Këto TIC janë të shpeshta, të përsëritura dhe të shpejtë. Simptomë më e zakonshme është një dru tik fytyrës (syri i keq, duke u dridhur hundë, ngërdheshje), dhe TIC mundshme shtesë të qafës, trungut dhe gjymtyrë.


Rasti i parë i sindromi Tourette është regjistruar në 1825 nga Dr Itardom. Ai e përshkroi patologji të ngjashme me sindromën e Marquis mjaft të famshëm De Dampera - Gjykata franceze të cilët kujtuan botës praninë e motorike të shumta dhe TIC vokale. Në 1885, neurolog francez Georges Gilles de la Tourette, në udhëzimet e mësuesit të tij, neurolog i njohur francez Charcot vërejtur në pacientët e saj të nëntë në spital me simptoma të ngjashme, ai sistemuar në një sëmundje e përshkruar atë në shkrimet e tij. Sindromi i mëtejshëm ishte i veshur me emrin e tij. Më parë, njerëzit me sëmundje të quajtur i çmendur. Më të famshme të njerëzve të famshëm - lojtar futbolli David Beckham vuan sindromi Tourette butë si koprolaliya (bërtasin fjalë vulgare pa arsye).

Në mesin e pacientëve me sindrom është çrregullimeve më të zakonshme mendore: skizofrenia, çrregullim ngulët-i sëmurë, sulmet e panikut.

Shkaqet e Tourette sndroma

Tourette Syndrome - një çrregullim polygenic te sindromit të butë, një kombinim i njëzet geneve. Nëse kombinimi i gjeneve rritet, sëmundja mund të jetë i komplikuar. Këto studime të familjeve individuale tregojnë se sindromi Tourette - një sëmundje e trashëguar me regjimin autosomal ikës së trashëgimisë. Studimet më të fundit kanë sugjeruar një lloj autosomal dominuese e trashëgimisë (sëmundje dominuese autosomal, e cila është trashëguar vetëm një kopje të gjenit dëmtuar nga një prind). Hulumtimet në popullatat e ndryshme racore dhe territoriale tregojnë se mekanizmi i trashëgimisë është shumë më komplekse se sa mendohej më parë. 

Simptomet e Sindromi Tourette 

Manifestimi kryesor i sëmundjes - një tik-tak. Tiki është pavullnetshëm (jashtë kontrollit të pacientit), të shpejtë, të përsëritura dhe stereotipe (të njëjtë) lëvizjet e grupeve të veçanta të muskujve. Simptoma të ndryshme mund të ndahet në motor, vokale dhe të sjelljes.

TIC Motor ndodhin papritur, shpejt dhe e pakuptimtë. Ato mund të jenë të pakëndshme ose madje edhe të dhimbshme për pacientin. Ata dallohen lehtësisht nga twitching thjeshtë muskujve, të tilla si qepallat apo buzët. Tic motor mund të shfaqet në një shumëllojshmëri të lëvizjeve që mund të prodhojnë njeriun, hedhje, rreh duart, armëve apo tensionin e muskujt e qafës, njerëzit e pavullnetshëm prekëse ose objekte, gjeste të turpshme. Në disa pika TIC motorike komplekse natyrë mund të blej ritual. Pacienti fillon për të bërë, dhe pastaj të përsëritur ose të anulojë disa nga të njëjtat gjurmë një numër i herë (p.sh. dorë tërhequr dhjetë herë para se të filloni të shkruani ndonjë gjë). Këto simptome shoqëruar nga një komplikacion i rëndësishëm i shqetësimit të brendshëm të pacientit. TIC Motor në masë të madhe të përkeqësojë kushtet e punës ose njeriu studimit.

Shënoni motor në një pacient me sindrom Tourette

TIC vokale më të mëdha në strukturën sesa lëvizjes. Pacientët fillojnë të luajnë tingujt gjuhësisht të pakuptimta apo zhurmave të tilla si fërshëllen, kollitjes ose leh. Simptomat vokale mund të ndërhyjnë me rrjedhën e qetë të gjuhës dhe kujtoj stuttering apo defekte të tjera. Shpesh, por jo gjithmonë, simptomat vokale ndodhin në pikat e kalimit të fjalës, për shembull, në fillim të propozimit, e cila mund të jetë përmbajtja kryesore e, ose në fillim të fjalëve ose frazave. Pacientët mund të papritur të ndryshojë sasinë e informacionit zë, heq frazën e kërkuar ose të përqëndrohet në fjalë apo fraza.

Shqetësimi më i madh social është vokale simptomë - koprolaliya, folurit shpërthyese e karakter fetar apo vërejtjet më komplekse seksuale, agresive apo ofenduese. Kjo nuk është vetëm fjalë të shprehura në zemërim apo imazh, një shpërthim të papritur të gjuhës pakuptimtë. Në mënyrë tipike, pacientët shprehur vetëm rrokjen e parë, fjalën e papërshtatshme, e ndjekur nga pjesa tjetër e informacionit që do të zërin e popullit. Ndërsa koprolaliya ndodh vetëm në një numër të vogël të pacientëve 5-30%, ajo mbetet më të famshme të të gjitha simptomat e sindromi Tourette. 

Disa pacientë me sindrom kanë tendencë të pandërgjegjshme imitojë, sepse ata sapo e pa, dëgjuar apo thënë. Këto fenomene quajtur ehopraksiya, echolalia dhe palilaliya. Për shembull, pacienti mund të ndjehen një impuls për të ndjekur lëvizjet e trupit të njeriut, me të cilën ai flet, ose të përpiqen për të luajtur ajo thotë. Disa pacientë të përshkruar shfaqjen e këtyre "shkakton" të ashtuquajturat shenja që sugjerojnë ata për fillimin e dru tik, të tilla si kollitet një person tjetër.

Diagnoza e Tourette Syndrome

Tourette Syndrome është vënë në qoftë se mjeku regjistruar motorike ose vokale TIC pacientit që nuk do të ndalemi për një vit. Prania e tjetër mendore ose nevrolohicheskihrasstroystv, duke përfshirë disponueshmërinë në fëmijëri pavullnetshme çrregullime të lëvizjes të tilla si dystonia, apo çrregullime mendore, të tilla si lëvizjet e përsëritura. 

Nuk veçantë sistemet diagnostike ose testet laboratorike që mund të zbulojë me sindrom saktësi. Por disa studime që sugjerojnë se ju mund të shkoni, mund të eliminojë comorbidity që mund të prodhojë simptoma të njëjta si sindromi Tourette. Tomography llogaritur (CT), elektroencefalogramë (EEG) dhe Imazhe rezonancë magnetike (MRI) ose Teste biokimike të gjakut mund të përjashtojnë çrregullime neurologjike që dalin përsëri.

Ajo është diagnostikuar shpesh i bazuar në historinë e familjes, kur një nga të familjes që vuajnë këtë sëmundje. Shumë pacientë janë diagnostikuar në sëmundjen e tyre, pasi ata tregojnë simptoma karakteristike. Nëse vëreni në veten tuaj apo familjen tuaj lart simptomat e përshkruara dhe manifestimet më të rënda të tilla si ulur vëmendjen, këmbëngulje, pamotivuar dhe jo akte kontrolluara që njeriu vetë nuk mund të shpjegojë nevojën për urgjentisht ankohet në psiko-neurolog apo neurolog.

Trajtimi i Tourette Syndrome

Që nga simptomat e sindromi Tourette shpesh nuk shkaktojnë ndonjë çrregullime organike, shumë pacientë nuk kanë nevojë për ilaçe. Megjithatë, ekzistojnë medikamente efektive për ata njerëz të cilëve shkaktojnë simptome të shprehura siklet në punë dhe në jetën e përditshme.

Neuroleptics Grupi më të arritshme dhe efektive për të shtypur TIC motorike. Një nga më të mirë të njohur të këtij grupi është haloperidol. Për fat të keq, nuk ka asnjë medikament që do të jetë aq efektive për të hequr tërësisht të gjitha shenjat e sëmundjes. Shumica neuroleptics janë efekte anësore të lumtur për trajtimin efektiv duhet ngadalë të zvogëlojë dozën fillestare, kur ka efekte anësore. Efekti më i zakonshëm anën e neuroleptikëve - një qetësim, shtim në peshë, dulling njohëse e reaksioneve. Simptoma të tjera neurologjike të tilla si dridhje, reagime dystonic si simptome Parkinson dhe dyskinesia më pak të zakonshme dhe lehtësisht të kontrolluara nga reduktimin e dozës. Ndërprerja e barnave neuroleptiku duhet të kryhet ngadalë për të shmangur simptomat e tërheqjes të zhvilluara (rritje të mprehtë dhe të forcojë të gjithë para se të shfaqen simptomat).

Droga të tjera mund të jenë efektive në reduktimin e ashpërsia e sëmundjes, por shumica nuk janë të njohur dhe jo aq efektive sa antipsychotics. Këto përfshijnë droga nga grupi i alfa-adrenergic agonist, clonidine dhe përfaqësues janë huanfatsyn. Këto barna janë përdorur në programet e hipertensionit, por gjithashtu ne trajtimin e ticks. Përhapja e këtyre barnave depërtoi mungesës së qetësim.

Disa prej barnave që janë përdorur me sukses në trajtimin e çrregullimeve të tjera psiko-neurologjike, të ketë një efekt të theksuar terapeutik për pacientët me sindromin Tourette. Hulumtimi i kryer kohët e fundit ka treguar se stimulimin droga të tilla si dekstroamfetamine italin dhe mund të zvogëlojë simptomat pa efekte anësore. Duhet të theksohet se ky grup i drogës është i ndaluar në Federatën Ruse dhe përdoret për trajtimin vetëm në disa vende (SHBA, Kanada dhe vendet evropiane). 

Për trajtimin e kushteve të ngulët-maniakal se rëndë shkelin ditore pacienti përdoret droga nga grupi i frenuesit serotonin reuptake (fluoxetine, fluvoksamine, clomipramine, paroksetin dhe sertralina) janë provuar efektive në shumë pacientët.

Probleme psikologjike nuk janë pjesë e sindromi Tourette, por mund të rezultojë nga një adaptim kompleks të njerëzve. Psikoterapia mund të ndihmojë pacientin me sindromi Tourette më efektive të përballen me çrregullime që lindin në procesin e adaptimit social.

Moti trajtojnë sindromi Tourette

Edhe pse nuk ka asnjë trajtim që mund të kuruar plotësisht sëmundjen, gjendja e shumë njerëzve është përmirësuar dukshëm në adoleshencë fund dhe të rritur të mëvonshëm. Si rezultat, shumë nga pacientët nuk kanë nevojë për të përdorur drogë për të shtypur TIC. Tourette Sindromi është një kronike dhe madje edhe sëmundje gjatë gjithë jetës, por çdo proces degjenerative gjatë gjithë jetës nuk është, dhe kërcënimet ndaj jetën e këtyre njerëzve nuk e bëjnë. Pacientët me sindrom Tourette jetojnë të njëjtën kohëzgjatje, si njerëz të zakonshëm, dhe ata nuk janë të shënuara inteligjencën përkeqësim.

Është e rëndësishme për të dhënë mbështetjen e plotë për pacientin. Edhe përkundër faktit se simptomat mund të ulet me moshën, rreziku i çrregullimeve neurologjike të tilla si sulme paniku, depresioni, disponimin dhe sjelljen antisociale mund të vazhdojnë dhe të çojë në përkeqësimin e jetës tashmë të rritur.