Hypophosphatemic vitaminë-D-rezistente rakit


Familja rakit hypophosphatemic, fosfat ose diabet, ose vitaminë-D-rezistente rakit (HYPOPHOSPHATEMIC Vitamina D-rezistente rakit, HPDR, 307.800), së pari e përshkroi Albrigt et al. në vitin 1937. X-lidhur rakit hypophosphatemic - forma më e zakonshme hypofosfatemyy, me një normë të lindjes së rreth 1 20.000-25.000.

Arsyet rakit hypophosphatemic


Sëmundja është X-lidhur lloji mbizotërues i trashëgimisë. Karakterizohet nga penetrance plotë për hypofosfatemyy dhe jo të plotë - për ndryshime kockave. Gratë kalojnë një vajza patologjike veti dhe bijtë c probabilitet prej 50%, meshkujt - vetëm vajzat, me një probabilitet prej 100%. Në djem, sëmundja është më e vështirë se sa tek vajzat.

Shkaku molekulare gjenetike të sëmundjes - një mutacion në PHEX gjen (phosphat rregullimin hormon me homologjisë për endopeptidases në X-kromozomin). Gjen përbëhet nga 18 eksoneve dhe kodon një fosfat-rregullimin endopeptidazu (homolohychnuyu endopeptidazy neutrale që rregullojnë veprimtarinë e proteinave të tjera) kontrollon transportin membrana e fosfatit në tubthave veshkave, zorrë e vogël dhe organet e tjera ndoshta. Si mutacione në PHEX gjen përmes hipotetike çojë fosfaturicheskiy hormonit të veshkave humbjen fosfat dhe metabolike vitaminë D, mbetet e paqartë dhe pikëpamjet mbi këtë çështje është shumë e diskutueshme. Modeli hipotetike: supozohet se endopeptidaza PHEX shkakton aktivizimin fosfaturiticheskoho hormon. Nëse mutacioni në PHEX-gjen çon në humbjen e endopeptidazy aktivitetit, rezultat i reduktuar fosfatonina aktivitetit dhe, si rezultat, nuk është humbja e fosfat përmes veshkat dhe mungesa e shtypjes së inactivation e 1,25- (OH) 3 vitaminë-D.

Diagnostics

Defekti gjenetik çon në shkelje të fosfat reabsorption në tubthat veshkave dhe thithjen e saj në zorrë e vogël. Kjo është giperfosfaturiya, hipofosfatemie, aktivitet phosphatase rritur alkaline dhe zhvillimi rahitopodibnyh ndryshime manifestuar që nuk mund të trajtohen me vitaminë D në doza normale. Hypocalcemia (mangësi kalciumi) nuk është ose është i parëndësishëm. Përqendrimi i toksinave azotike dhe elektroliteve në gjak është normale. Pjesshme funksion tjetër normal renal. Niveli Tsytratov në gjak është normale, në krahasim me hipotsitratemii vitaminë-D-pakta rakit zakonshëm.

Në radiographs e kockave janë ndryshime të rëndësishme në zonat epidemike dhe metaphyseal. Struktura Dyafyzov ndryshon nga ai në rakit normale, së bashku me zonat e rritjes janë zona osteosclerosis. Nuk ka trashje e eshtrave për shkak të njëanshme, shpesh mesor peryosta shtresa.

Simptomat rakit hypophosphatemic

Sëmundja fillon në fund të vitit të parë, ose në fillim të dytë të jetës. Pacientët fëmijë kanë hypotonia muskulor, Varus shëmtuar e eshtrave, veçanërisht i ulët gjymtyrë, rahytycheskye "rrathë" e ", me rruzaren" ecur - "duck" ecje, rakitizmi. Ndonjëherë ka thyerje spontane. Dhëmbët shpërthejë normalisht, por preken shpejt nga kariesi. Zhvillimi mendor nuk është prekur.

Pas mbylljes së zonave të rritjes epiphyseal dobësojnë manifestimeve të sëmundjes, por në pacientët e patrajtuar në moshën e rritur janë lezione të rënda të kockave.

Në të rriturit hypofosfatemyya trashëguar mund të kombinohet me osteomalacia. Dhimbje klinikisht ajo manifestohet kockave, dobësi e muskujve, ul rritjen për shkak të ngjeshjes së rruaza. Niveli i kalciumit në gjak nuk është prishur, por ka një bilanc negativ kalcium-fosforit.

Trajtimi rakit hypophosphatemic

Ende nuk ka terapi kënaqshme rakit hypophosphatemic. 

Trajtim të drogës nuk do të ndikojë është i bazuar në një defekt gjenetik, megjithatë, kur ajo arriti në trajtimin klinik të rakit dhe për të përmirësuar Histologji kockave. Trajtimi duhet të fillojë sa më shpejt që të jetë e mundur në mënyrë që ju mund të shmangur deformimin e kockave. Doza e nevojshme varet nga ashpërsia e rakit dhe mosha e pacientit. Mbi tyre në fëmijët e vegjël (ose terapi të hershme në fëmijët më të vjetër), dhe pastaj të reduktuara në një rritje në rritje gjatë pubertetit përsëri rritet.

Në trashëguar vitaminë hypophosphatemic D-rezistente rakit është e theksuar e tolerancës ndaj drogës ergocalciferol. Qëllimi i doza korrespondojnë me nevojat fiziologjike ose përdoren për të trajtuar rakit shkaktuara nga vitaminë D mangësi, nuk do të çojë në rritjen e përmbajtjes së fosfat në gjak ose për të reduktuar simptomat e rakit ose osteomalacia.

Prandaj, trajtimi fosfatdiabeta duhet të përdorin drogë në doza të larta (mesatare prej 30 000-100 000 ME ose më shumë në ditë). Dallimet në efektivitetin e cholecalciferol dhe ergocalciferol në këtë sëmundje nuk është gjetur. Në vend të kësaj, këto fonde mund të dihidrotahisterin nga 0,5-1,5 mg në ditë. Në strukturën kimike të ngjashme me ergocalciferol fundit.

Nën ndikimin e dozave të mëdha të ergocalciferol ose dihidrotahisterina rrit absorbimin e kalciumit në zorrët, përmirëson ekuilibrin e kalciumit dhe fosforit, veprimtaria alkaline phosphatase rënë, ndoshta për shkak të efektit pengon e doza të mëdha të këtyre barnave. Në lidhje me këtë fenomen rakit dhe osteomalacia largohem. Megjithatë sekretim (përzgjedhje) fosfat sekretim nuk është zvogëluar. Prandaj, niveli i tyre në gjak është i ulët, por rritja e pacientëve me normale.

Moti dhe komplikime

Pas pubertetit sëmundje mund të kalojë edhe pa trajtim. Në të rriturit të cilët kanë pasur një fëmijë vitaminë-D-rezistente rakit, mbetet hypofosfatemyya, rritje të ulët, postrahiticheskie gjymtyrë legenit shëmtuar, shpesh të çojë në një seksion cezariane në femra. Rifillimi janë të mundshme gjatë metabolizmit stresi mineral (shtatzënisë, laktacionit).