Ekzaminimi obstetrik gjatë shtatzënisë


Në shumicën e rasteve, gruaja mëson të shtatzënisë së saj, duke e bërë një test shtatzënie në shtëpi kundër sfondit të vonuar menstruacioneve. Nëse testi është pozitiv, ju duhet të konsultoheni me një obstetër-gjinekolog dhe të regjistroheni për shtatzëni sa më shpejt të jetë e mundur. Nëse ju nuk jeni të sigurt se shtatzënë, por rezultatet e testimit me dyshimtë dhe menstruacioneve nuk do të ndodhë, kjo është edhe një arsye për të vizituar mjekun.

Pse duhet të regjistrohem për shtatzëni sa më shpejt të jetë e mundur? Me qëllim të parandalimit patologjitë e ndryshme që janë të mundshme në fazat e hershme. Ne nuk duhet të harrojmë se ajo po kërcënon komplikim i shtatzënisë - gabim zhvillohet në fazat e hershme. Sa më shpejt nëna shtatzënë fillon testuar, aq më mirë për të dhe për fëmijën. Pra, për shkak të shtatzënisë duhet të merrni deri në 12 javë.


Gjatë vizitës së parë në obstetër-gjinekologu jenë të përgatitur për një studim të detajuar të mjekut. Ju lutem mos harroni datën e periudhës së fundit menstrual, dhe ajo është dita e saj e parë. Për shkak se kjo datë është vendosur nga kohëzgjatjen e shtatzënisë dhe data e lindjes e ardhshme. Nëse ju keni një cikël menstrual të parregullt, për të llogaritur koha mund të kenë nevojë të dini datën e parashikuar të konceptimit. 

Sigurohuni që të tregoni mjekut tuaj për të kryer më herët sëmundjen. Kjo vlen jo vetëm sëmundjet gjinekologjike, por sëmundje kronike dhe sistematike. Më i rëndësishëm në historinë e mbledhjes së dhënë për sëmundjet endokrine, sëmundje të zemrës, sëmundje të veshkave dhe infeksioneve gjenitale. Bazuar në gjendjen e shëndetit të gruas shtatzënë, gjinekolog mund të përshkruajnë teste shtesë në ekspertë të tjerë.

Gjithashtu, pranimi i parë për të kryer studimet e karrige gjinekologjike. Matur presionin e gjakut të një shtatzënë, lartësia, pesha. Duke përdorur masë kasetë perimetër barku, lartësi e mitrës në këmbë mbi nyje publikë. Gjithashtu, të jetë i sigurt për të masave madhësinë e pelvisit mjet të veçantë - tazomerom.

Dimensionet e legenit janë thelbësore gjatë lindjes. Bazuar në këto dimensione mund të parashikojnë paraqitjen e pengesa dhe vështirësi gjatë kalimit të fëmijës nëpër kanalin e lindjes në çastin më kritik.

Matja e presionit të gjakut, pesha dhe perimetër barku bëhet detyrimisht në çdo vizitë te mjeku gjatë shtatzënisë. Nga rreth javës së 20-të të shtatzënisë, secili duke marrë një mjeku dëgjon rrahje zemre e fetusit duke përdorur një tub të veçantë - stetoskop obstetrik, e cila është aplikuar për të zhveshur barkun shtatzënë.

Për të ndarë të gjitha ekzaminimin shtatzënë (pa përjashtim!) Të jetë i sigurt që të caktojë ekzaminimet dhe testet e mëposhtme:

- Urinalysis Analiza "më i popullarizuar" gjatë shtatzënisë. Ai i dorëzoi para çdo vizitë në gjinekologu (zakonisht 2 herë në muaj). Kjo analizë e pasqyron gjendjen e urogjenital shtatzënë;

- Gjaku i plotë gjatë shtatzënisë duket të paktën 4 herë. Në një shtatzëni rënie të vogël normale në hemoglobinës, hematokritit dhe qelizat e kuqe të gjakut;
- Analiza biokimike e gjakut gjatë shtatzënisë duket të paktën 3 herë;
- Coagulogram (analiza e koagulimit të gjakut dhe hemostasis) shfaqet 3 herë në çdo tremujorin e shtatzënisë;
- Një test i gjakut për HIV, hepatit dhe sifilizi shfaqet 3 herë;
- Përcaktimi i grupit të gjakut dhe faktori Rh, të përcaktojë një herë menjëherë pas e regjistrimit;

- Analizat e gjakut për infeksionet pishtarit (rubeolës, cytomegalovirus, herpes simplex virus dhe toxoplasmosis). Pavarësisht kostos së lartë të hulumtimit, kjo analizë duhet të kalojë medoemos, sepse infeksionet pishtari mund të çojë në infeksion intrauterine të fetusit dhe, rrjedhimisht, për vdekjen e tij;
- Shpifjeve mbi florën e vaginës dhe shpifje për Citologjia (scraping e mitrës) shfaqet një herë, zakonisht kur ju së pari të vizitojnë një gjinekolog ;.
- Ekzaminimi me ultratinguj e pelvisit (SHBA). Nëse shtatzënia vazhdon normalisht, ultratinguj duhet të bëjë jo më shumë se 3 herë në shtatzëni.           

Ultratinguj pare kryhet në periudhën e 10-12 javësh. Disa gra shtatzëna preferoni për të bërë atë më parë, por në qoftë se ka indikacione serioze (diktim, dhimbje barku) të bëjë ultrasounds në një datë më të hershme jopraktike. Ultratinguj e parë do të ju them, në terma të përgjithshme, se si ndodh shtatzania, të përcaktuar shtatzënisë dhe lindjes.

Ultratinguj dytë bën në afat prej 20-24 javë. Në këtë periudhë mund të përcaktojë seksin e fëmijës, për të parë zhvillimin e organeve të brendshme të zbuluar keqformime fetale (nëse është në dispozicion).

Ultratinguj e tretë dhe e fundit termi kryhet në 32-34 javë. Përcaktoni prezantimin e fetusit, placentës, etj, që të vlerësojnë karakteristikat e lidhur kryesisht me lindjen e fëmijës.

- konsultime profesionistë të lidhura, optometrist, mjekun, Ent, dentisti.

Studime të tjera gjatë shtatzënisë janë të emëruar nga treguesit gjinekologu në varësi të moshës së shtatzënë, prania ose mungesa e comorbidities, komplikime të shtatzënisë. Gjithashtu në nevojë për shqyrtim të mëtejshëm të grave shtatzëna që kanë një histori të dështimeve dhe infertilitetit vuajtje të vazhdueshme.

Më së shpeshti të përshkruara për shqyrtim të mëtejshëm në vijim hulumtimit:

- Analiza e urinës nga Nechiporenko, nga Zimnitskiy duket sikur një urinalysis zbulon ndonjë devijim;
- PCR shtupë nga vagina për shfaqjen e infeksioneve, infeksionet seksualisht të transmetueshme (klamidia, ureaplasmosis, mycoplasmosis, HPV, HSV, CMV, trichomoniasis). Designed për shqyrtim dhe goditje dhe infeksionit të dyshuar intrauterine;
- Kërkime niveli protivorezusnyh i antitrupave në gjakun e gruas. Cakto praninë e gjakut Rh-negative në gratë shtatzëna për të parandaluar rrezikun e rezus-konfliktit disa herë gjatë shtatzënisë;

- Profili glycemic e glukozës në gjak. Duket praninë e diabetit në shtatzënë ose dyshohet atë (zbulimin e glukozës në urinë ose në një nivel të ngritur të glukozës në gjak);
- Testi të gjakut për hormoneve tiroide (TSH, T3 dhe T4) në praninë e sëmundje tiroide;
- Analizat e gjakut për hormonet (FSH, LH, testosterone, DGA-S, 17-OH progesterone). Cakto praninë e një histori të dështime;
- Prenatal Shqyrtimit biokimike test i gjakut - për të identifikuar dhe çrregullime kromozomale në fetus nehromosomnoy kalojnë në 11-14 javë të shtatzënisë. Rekomanduar për gratë shtatzëna më të vjetra se 35 vjet. Në disa klinika antenatal të administruara për të gjitha gratë shtatzëna pavarësisht nga mosha;

- Marrjen e mostrave chorionic villus, amniocentesis, cordocentesis, platsentotsentez - metodat e diagnostikimit prenatal të anomalitë fetale. Duke përdorur një gjilpërë e hollë është marrë material fetusit (qelizat e kordonin e kërthizës, placentën, lëngu amniotik) për kërkime. Që këto procedura janë mjaft pushtuese dhe duke nënkuptuar pushtimin e mitrës - ata kryejnë në bazë të indikacioneve të rrepta (nëse sëmundjet kromozomale në familje, me rrezatim, ndërsa duke marrë drogës anticancer dyshuar anomalitë kromozomal me ultratinguj, biokimike shqyrtimit). Disa gjinekologë të rekomandojë për të shkuar për të gjitha gratë e të dhënave kërkimore pozdnorodyaschey më të vjetër se 35 vjet.

Obstetër-gjinekolog, MD Christina Frambos