Studimi i hormoneve veshkave


Hormonet veshkave (kortizolit dhe dehidroepiandrosteron) quhet "stres" dhe "imunizuar". Ata rregulloj funksion tiroide dhe për të rritur rezistencën ndaj stresit, sëmundjeve të ndryshme dhe çrregullime të funksionimit të shumë organeve.

Studim nivelet biologjikisht aktive e këtyre hormoneve mund të japin informacion mbi çrregullime fshehur biokimike që shkaktojnë:

thekson,
depresion
lodhjes kronike,
Shteti paekuilibruar emocionale dhe nuk kanë një ndjenjë të mirëqenies,


pagjumësi,
Sëmundje nesoprotivlyaemost (çrregullime imunitetit)
çrregullime menstruale,
obeziteti dhe anomalitë e tjera ushqyese,
plakje, semundja Alzheimer,
ndryshojë në sheqerit në gjak,
kancer dhe sëmundje kardiovaskulare dhe të tjerë.

Shpesh dështimi shkakton sistemin hormonal apo komplikuar lëkurës dhe sëmundjeve alergjike. Në sëmundjeve alergjike shpesh janë vërejtur shkelje të sistemit hipofizës-veshkave, funksionin e veshkave gjëndra reduktuar. Kur sëmundjet e lëkurës, për shembull. dermatitis atopic, eczema, psoriasis, vitiligo, dhe të tjerë. vërejtur edhe ndryshime.

Bazuar në testet laboratorike mjeku i kualifikuar mund të rregullojë hormonet C duke përdorur droga të caktuara. Gjithashtu, për të zvogëluar ngarkesën e stresit mund të jetë projektuar Korrigjimi program individual terapeutik - me dietë, disa stërvitje, etj

Një pikë e rëndësishme - nevoja për të marrë agjërimin e gjakut (as pi). Gjaku është marrë nga një venë. Është e këshillueshme për të marrë 10 - 10.30.chasov mëngjes.

Nivelet e Performance: ACTH, kortizolit, të aldosteronit, adrenalin, noradrenaline, dopamine.

Performanca në urinë 17-ketosteroids, 17-oksikortikosteroidov, të aldosteronit, adrenalin, noradrenaline.

1) sulfate dehidroepiandrosteron

Sulfate dehidroepiandrosteron (DEA zotëri, DEA-SO4) - hormoneve androgenic steroide sintetizohen nga lëvore veshkave. Ajo është përdorur nga trupi për të prodhuar testosterone dhe estrogjenit. Përmbajtja e tij e tepruar mund të çojë në abort kërcënuar dhe aborti spontan.

Në disa raste, të përshkruajnë një test të gjakut për DEA, zotëri?

Sindromi adrenogenital;
tumoret e gjëndra veshkave;

Tumoret ektopike ACTH-prodhimin;
të përhershëm;
kequshqyerja fetale;
vonuar pubertetit;
diagnostifikimi e feto-placental kompleks me 12-15 javë të shtatzënisë.

Si do të përgatisë për test të gjakut në DEA, zotëri?

Para çdo gjakut këshilluar për të shmangur stresin dhe NE­reutomleniya, kufizojnë aktivitet fizik, të përmbahen nga pirja e duhanit të shpeshta. Gjaku është e dëshirueshme për të kaluar në mëngjes, në një stomak bosh. Nëse është e nevojshme, donacionet e gjakut në raste të tjera duhet të përmbahen nga të hahet për 4-6 orë.

Çfarë droga nuk duhet të merret para se analizat e gjakut për DEA, zotëri?

Dexamethasone, hydrocortisone, prednisone, diprospan, estrogjene, kontraceptive oral. Kur dhurimi i gjakut duhet të informojë në lidhje me infermieres marrë drogë që ndikojnë në nivelet e hormoneve në gjak.

Treguesit normale të gjakut në DEA-s:

Këto vlera mund të ndryshojnë në varësi të moshës, e përdorimit­kanalizuar test kits dhe analizues:

Gratë: 810 - 8991 nmol / l;
Meshkujt: 3591-11 907 nmol / l.

2) të përgjithshme Cortisol 

Kortizolit i përgjithshëm - hormoneve steroide nga lëvore veshkave, e cila luan një rol kyç në përgjigje të mbrojtjes ndaj stresit dhe urisë dhe është i përfshirë në rregullimin e shumë proceseve metabolike.

Kjo do të thotë ngritjen e nivelit të kortizolit në gjak?

Nivele të larta të kortizolit në gjak - një shenjë e sëmundjes së rëndë. Kur shtatzënia rrit nivelet e kortizolit në trup 2-5 herë dhe është rasti i vetëm i cili nuk tregon patologji.

Në disa raste, të përshkruajnë një test të gjakut të përbashkët për kortizolit?

hirsutism;
diagnoza e sëmundjes Addison dhe Cushing;
olyhomenoreya;
zhvillimin e parakohshme seksuale;
osteoporosis;
pigmentim jonormal të lëkurës;
dobësi e muskujve.

Si për t'u përgatitur për një test të gjakut për kortizolit?

Në prag të analizës kortizolit hormon të heqë dorë duke marrë estrogjenit, opiateve, kontraceptivëve oral dhe droga të tjera, pas konsultimit me endokrinolog. Një ditë para këtij studimi nuk bëjnë sportive apo tymi.

Nivele normale kortizolit:

Mosha 16 - 83-580 nmol / l
mosha 16 vjet - 138-635 nmol / l

3) aldosteronit

Aldosteronit - një hormon i veshkave gjëndra, të cilat ndikon veshkat, rregullimin e ujit dhe kripës balancë në trup (kalium dhe natriumi).

Cili është funksioni i aldosteronit në trup?

Nën veprimin e aldosteronit është mbajtja e natriumit dhe të klorit tubthave veshkave, e cila redukton sekretim i lëngjeve në urinë, djersë, pështymë dhe në të njëjtën kohë promovon sekretim të kaliumit. Aldosteronit ndikon në mbështetjen e presionit të gjakut, duke rritur nivelin e tij në gjak çon në formimin e ënjtje dhe presionit në rritje, ulur tonin e muskujve, konfiskimet, aritmi kardiake.

Në disa raste, të përshkruajnë një test të gjakut për aldosteronit?

për diagnozën e hiperaldosteronizëm primar, adenomas veshkave dhe hyperplasia veshkave;
me të vështirë për të kontrolluar tensionin e lartë;
në ortostatychnoyihipotenziyi;
me pamjaftueshmëri të dyshuar veshkave.

Përgatitja për një test të gjakut për aldosteronit:

Brenda 2 javësh për të studiuar dietë malovuhlevodni rekomanduar pa kufizim kripë. Para se të studimit duhet të eliminojnë stresin dhe stërvitje intensive, e cila mund të çojë në aldosteronit përkohshëm të tepërta. Para këtij studimi është e dëshirueshme për të anulluar drogë që mund të ndikojnë në metabolizmin e natrium dhe kalium (diuretike, antihipertensive, steroid, kontraceptivë oralë dhe estrogjene) në konsultim me mjekun tuaj.

Shkalla e aldosteronit në gjakun e 35-350 pg / ml

Hormonet veshkave deshifrim endokrinolog mjeku duhet të bëjë, në disa raste - gjinekolog.