Testi i gjakut për hormoneve tiroide normë dhe patologjisë teste Transkripti - tyroksynzv'yazuyuchoho g


Përmbajtje
Testi i gjakut për hormoneve tiroide normë dhe patologji. Analiza Transkript.
Tiroide hormon stimulues
TSH tretë e Gjeneruar
Gjithsej T 4
Pa pagesë T4
T3 Total
Pa pagesë T3
Tyroksynzv'yazuyuchoho globulin
Antitrupat ndaj thyroglobulin
Antitrupat ndaj peroxidase tiroide
TG
Vlerësimi i statusit tiroide
Faqja 8 nga 12

Tyroksynzv'yazuyuchoho globulin


Tyroksynzv'yazuyuchoho globulin (TSG) - është një glicoproteinë me një peshë molekulare prej 54.000 Dalton, i përbërë nga një zinxhir të vetëm polipeptid. Ai është një nga tre zgarë hormoneve tiroide proteina si thyroxine (T4) dhe 3,5,3'-triiodothyronine (T3); përveç proteinat e tij amtare hormon tiroide është thyroxine-detyruese prealbumin (TSPA) dhe albuminës. Ndërsa TSG është i pranishëm në sasi shumë më të vogla se albuminës dhe TSPA, ajo ka një prirje më të madhe për të hormoneve tiroide dhe për këtë arsye e proteinave të mëdha detyruese është. Në njerëz shëndetshëm, vetëm 0.05% e totalit të pranishëm në serum T4 është në formë të lirë (palidhur). Related T4 proteina të shpërndara në mesin e mëposhtme të detyrueshme: TSG 70-75%, TSPA 15 - 20% albumin dhe 5 - 10%.

Deri kohët e fundit, më shpesh me mosfunksionim tiroide për vlerësimin e lirë të përkufizimit të indeksit T4 përdorur thyroxine falas (FT4I). Për të llogaritur vlerën FT4I shumëzuar me totale testit T4 rezultat T3- aspirator (ose T4- aspirator). Testi T3- aspirator jep një matje relative të mbetur TSG kapaciteteve detyrueshme, jo drejtpërdrejtë matjen sasiore të përqendrimit të kësaj proteine ​​transporti. Indeksi mbushje TSG (TBG - SI) përdoret me emra të ndryshme, të tilla si faktor detyrues i hormoneve tiroide (THBR), si një zëvendësim FT4I. Në fakt, TBG - SI - raporti i T4 totale të TSG, shumëzuar me një sasi të caktuar (në varësi të njësive të sistemit) për ta sjellë sistemin deri në njësitë standarde. Nëse vlera e T4 totale dhe TSG janë të shprehura në nmol / l, dhe raporti është 100.

Llogaritur indeksi mbushje TSG.

Indeksi mbushje TSG (TBG - SI) e shprehur në përqindje, të cilat vende detyrueshëm i TSG T4 zënë. Kjo matje është i bazuar në faktin se vendet për lidhjen e TSG njëjtë për të dy hormoneve tiroide, por afinitet për T4 është më e lartë se T3 dhe T4 përqëndrime të qarkullojnë shumë më të larta se sa përqendrimi i T3.

TBG - SI është përcaktuar si raporti dhëmballë e T4 të plotë ndaj TSG, shumëzuar me 100:

Ky përkufizim e bën TBG - SI pavarur të njësive të përdoren për të shprehur T4 dhe TSG, kështu që para se të llogaritjes së raportit të dy rezultateve duhet të çojë në të njëjtat njësi (p.sh. nmol / l). Le T4 dhe TSG dhënave në mg / dl dhe mg / ml, respektivisht, shumohen T4 në 12.87 të shkojnë nga mg / dL te nmol / L, shumëzoj nga 18.5 TSG të shkojnë nga mg / ml te nmol / L, dhe pastaj shumëzohen 100, si në këtë formulë. Është alternativa e dytë e llogaritjes: shumëfishohen raporti T4 / TSG në këto njësi ende në (12,87 / 18.5) X100 = 69,5

Indikacionet:

• Ju lejon të dallojnë ndryshimet aktuale në nivelin e hormoneve tiroide luhatjet e nivelit të TSG

Vlera e parashikuar:

Vlerat normale janë konsideruar brenda TSG 259 -573,5 nmol / L (14-31 mg / ml)

Normal indeksin mbushje TSG (TBG - SI) bien në varg 17-39% (95% vlerë), me një vlerë mesatare prej 27%.

Shkon Refrensnye për kategori të ndryshme të pacientëve (nmol / l):

Pacientët -diapazon mesatare 95%
Shtatzënë 1tr. 352-907 574
  2tr. 555-1258 851
  3tr. 555-1258 851

 

Age Djem Vajza  95% 95%
10-12m

300-608

327-592

1-3 litra.

303-592

357-625

4-6 litra.

307-551

338-569

7-12 litra.

305-532

277-540

13-18l

247-473

253-531

Ngritja TSG tipike e këtyre kushteve:

• Hypothyroidism (në disa raste)

• shtatzënisë,

• Porfiria akute përhershme,

• albuminosis,

• Rritja Trashëgimia TSG - disalbumiemicheskaya familja hipertiroksinemiya (. TSH rritur, Saint T4 rritur apo normale, Shën T3 reduktuar ose normale)

• hepatit akut (për 4 javë)

• Infeksioni HIV

Reduktimi i TSG mund të vërehet në shtetet e mëposhtme:

  1. sëmundje e veshkave, melcise, traktit gastrointestinal;
  2. acromegaly,
  3. hypoproteinemia,
  4. TSG kongjenitale mangësi,
  5. patologji të rënda somatike
  6. Rritja catabolism (ethe, dehje)
  7. Vezoret Hypofunction.

Arsyet për uljen e besueshmërisë së rezultatit:

Vlerat zmadhim:

  1. marrin terapi estrogjenit,
  2. përdorimin e kontraceptivëve oral,
  3. Tamoxifen

Vlerat zmadhim:

• stresi kirurgjikale.

• dietë të ulët proteina.

• Marrja e steroid anabolic, androgens, asparahynazy, Danazol, kortikosteroidet, corticotropin, testosterone propranolom, phenytoin.

Limit:

• Indeksi i TSG mbushje (TBG - SI), si dhe T4 të tjera vlera / TSG, jo domosdoshmërisht përmban të njëjtin informacion si indeks thyroxine pagesë (FT4I).

• Ky test nuk është miratuar për përdorim me foshnjat dhe fëmijët.

Njësitë:

Vlera TSG shprehur në nanomolyah për litër (nmol / l). Koeficienti për përkthim në mikrogramë për mylylytrov (mg / dl) - 0,054: nmol / L x 0,054 -mkh / dl