Konsultimi i rëndësishëm shoqërore infeksion infektive sëmundje


Çfarë është infeksioneve të rëndësishme shoqërore që kanë të bëjnë ata?


Infeksionet e shoqërore të rëndësishme të shekullit XXI mund të konsiderohet si një nga të dukshëm shekuj infeksionet - Hepatiti viral (B dhe C, më lart) dhe infeksioni HIV. Ky infeksion është një nga mënyrat e mundshme të transmetimit - seksuale ruhen në trup në shumicën e rasteve për jetën, dhe kanë në zhvillimin dinamik të rezultat më të pafavorshme - vdekjen.

Nuk është një gjë e tillë si "përshtatjen sociale" e pacientëve me infeksione të rëndësishme shoqërore. Ai përfshin vetë-ndërgjegjësimin e diagnozës së tyre, realizimi që është e mundur për të jetuar, zgjedhja dhe përshtatja e këtyre pacientëve në komunitet dhe në familje dhe mungesa e frikës së infeksionit më të afërt e pacientit. Të gjitha këto pika janë jashtëzakonisht të rëndësishme për pacientin, sepse ajo ndikon në cilësinë e jetës së tij. Shpesh në shoqëri ekzistojnë pengesa të caktuara të pacientëve të tillë. Deri tani, ka një problem diagnozë publikim në familje frikë hendekun e keqkuptimit dhe kërkesave të pajustifikuara frikë. Megjithatë, të dhënat nuk janë aq vysokokontahiozna sëmundje, siç besohet zakonisht, dhe njohja e parandalimit do të sigurojë duke qenë i durueshëm mjaft të rehatshme me të dashurit e tyre, të cilat me siguri do të ndikojë në rrjedhën e sëmundjes më të mirë.

Mënyrat e mundshme për të marrë një infeksion

Kujtojnë se bashku mekanizmat bazë të infeksionit infeksioneve të tilla jo vetëm për vetë pacientët, por për rrethin e tyre të ngushtë për të bërë më të lehtë për të kuptuar parandalimin e infeksionit.

Infektuar në shtëpi nuk është aq e lehtë sa duket në shikim të parë. Këto infeksione janë klasifikuar hemokontaktnyh (p.sh., infeksioni është e mundur vetëm me anë të gjakut). Pra, ka dy mënyra për të transferuar grupe të mëdha:

1) Mjekësi (transfuzion të gjakut dhe produkteve, manipulim mjekësore në kundërshtim me integritetin e lëkurës).

2) jo-mjekësore (në administrimin / venoz e barnave, transmetimi seksual, tatuazhet dhe trajtime të tjera bukurie në kushte johigjienik - nuk ka instrumente të veçanta të trajtimit).

Ne nuk duhet të harrojmë se struktura e infeksioneve të rëndësishme shoqërore shekullit XXI ka ndryshuar në drejtim të mirëqenies së pacientëve, nëse sëmundja janë regjistruar më parë në mesin e grupeve të pafavorizuara sociale të qytetarëve, tani ka pacientë mjaft të begatë dhe shoqërore të infektuar aksidentalisht.

Në jetën e përditshme pacientë të tillë nuk është e nevojshme të ketë një anije private. Është e rekomanduar që të ketë higjienë individuale personale (shtupë, furçë dhëmbësh, manikyr dhe peshqir rroje). Transmetimit seksual është shumë e rëndësishme për të hepatitit B dhe infektimit me HIV se ekspertët e hepatitit C. Rekomandime reduktuar pengesë në përdorimin e mjeteve juridike në martesë.

Cili mjek duhet të zbatohen në rastet e infeksionit të dyshuar i cili kryen mbikëqyrjen klinike?

Çdo pacient me HIV apo hepatiti dyshuar duhet ta dinë se ka mjek-specialist për të cilin ai mund të kthehet për të lira dhe të merrni këshilla të ekspertëve. Ky specialist quhet sëmundjet ngjitëse. Infectionists të marrë në të gjitha klinikat në komunitet. Nëse klinikë disa jo, kjo është qendra rajonale. Sëmundje infektive - është "mjeku i besuar." Tuaj Këtu ju mund pa frikë të them në lidhje me të gjitha ankesat, kohëzgjatjen e sëmundjes, dhe të bëni çdo pyetje të mundshme. Përveç kësaj konsultim fillestar do të jetë vëzhgimi juaj ambulatore specialist.

Pacientët me infeksion HIV, përveç klinikat lokale sëmundjeve infektive kanë "mjekët besuar" qendra vrehionarnyh për të luftuar AIDS-it në të gjithë. Këtu është pritja zyra sëmundje infektive anonim. Për HIV pacientët në këto qendra kryer konsultim fillestar.

Të drejtat ligjore: Neni 23 i Kushtetutës së Ukrainës përcakton të drejtën e çdo qytetari për të paprekshmërisë së sekreteve pronë private, personale dhe familjare. Sekreti mjekësor (diagnoza sekreti) është privacy. Konfidencialiteti jo-mjekësore të shekullit të garantuara. 30 Parimet e Legjislacionit në shëndetin publik dhe përgjegjësinë e dhënë ligjor të një mjeku.

Pse një mjek? Qëllimi dhe objektivat e vizitës.

Qëllimi kryesor i vizitës të sëmundjeve infektive - përmirësimin e cilësisë dhe gjatësinë e jetës. Ky objektiv arrihet përmes zgjidhjes së problemeve të veçanta:

1) Bëni një vizitë të parë për një mjek sëmundjeve infektive të klinikës.
2) të përfunduar një studim të plotë për diagnozën definitive.
3) Qëndroni në të dhënat klinike dhe të merrni këshilla mjekësore.

Shumë pacientë të ndaluar një nga pyetjet e shpeshta: "Pse të shkoj? Asgjë
nuk shqetësohet, nuk ka dhimbje. Pas të gjitha, "më pak se ju e dini më mirë ju fle." Përgjigja është e qartë: "Ky është thellësisht mashtrues e rreme." Çdo sëmundje, dhe shumë ngjitëse, është zhvilluar, që është ciklike. Në proceset kronike gjatë viteve ai lëviz në një tjetër fazë. Pra, ju nuk duhet të vizitoni mjekun për "shënoni në revistën" e tij dhe për shëndetin e tyre dhe për të parandaluar komplikimet.

Çfarë efekti ka një hepatitit kronik B: rritjen e ngarkesës virale në gjak për shkak të riprodhimit të virusit të zgjeruara në mëlçi dhe sistemeve të tjera, zhvillimin e fibrozë, formimin e cirroza e mëlçisë, karcinomës hepatocellular (kanceri). Të gjitha këto efekte mund dhe duhet të jetë paralajmërim në kohë, kjo është ajo që ju duhet vëzhgimin dinamike punishte barnash në spital nga një mjek.

Është e dëshirueshme që kjo ishte një mjek i cili e di historinë tuaj të tërë, comorbidity dhe dinamikën e sëmundjes themelore. Mbikëqyrja klinik është i rregulluar nga disa dokumente (Urdhër № 408 "Për masat për të reduktuar incidencën e hepatitit viral në vend" nga 07.12.89 p Sanpin 3.1.1.2341-08 "Parandalimi i hepatitit B") dhe një kryhen çdo 6 muaj, dhe në prania e infeksionit aktiv tremujor. Pacientët në terapi, sëmundjet infektive janë të ftuar të mujore.

Pasojat e HIV-it për shumë e qartë. Në mungesë të kujdesit mjekësor këta pacientë virusi fillon të shumohen, duke ndikuar në mënyrë të konsiderueshme sistemin imunitar të njeriut. Vëzhgimi i këtyre pacientëve mbart të njëjtin qëllim - për të parandaluar komplikimet infektive kundër sfondit të imunitetit të qëndrueshme të ulët, përkatësisht parandalimin e fillimit të fazës së AIDS-it. Ekzaminimi klinik dhe ndihmë si dokumente të rregulluara (PS 3.1.5.2826-10 "Parandalimi i HIV"). Ekzaminimi klinik i pacientëve me HIV-1 mbahet të paktën një herë në 6 muaj, nganjëherë një pacient është i ftuar për të rishikuar shpesh.

Ajo që ne duhet të jenë të përgatitur në sëmundjet infektive pritjes:

- pyetje e ankesave;
- Mbledhja e historisë epidemiologjike, i cili është i rëndësishëm për diagnozën dhe përkufizimi paraprak të infeksionit (mjeku mund të kërkojë për të gjitha manipulimet e mundshme, marrëdhëniet seksuale, procedurat, veprimet, mënyrën e jetesës) - për të bërë këtë ju duhet të jenë të përgatitur;
- Ekzaminimi klinik (lëkurë, nyjet limfatike, goja, sytë, mushkëritë dhe zemra, stomaku - mëlçisë, shpretkë, zorrë);
- referimi për shqyrtim të mëtejshëm (duke i dhënë të gjakut, urinës, fron, kryerjen e studimeve instrumentale).

Çfarë ankesat mund të çojë në pacientët infektive me hepatit kronik.

Shumica e këtyre pacientëve janë gjetur në testet pozitive nga aksidenti - kur një ekzaminim rutinë për trajtim kirurgjik, ndërsa në spital, gjatë ekzaminimeve mjekësore. Si pasojë, shumica e pacientëve të diagnostikuar fillimisht nuk ndjeni ndonjë shëndetin ndryshim. Megjithatë, pavarësisht nga kjo, të shtyrë vizitën e tij për një specialist është e nevojshme. Pacientët me hepatit kronik të dyshuar mund të ankohen për dobësi, lodhje, djersitje, ul oreksin, parehati në mëlçi nga graviteti për dhimbje dhemb, urina e errët periodikisht në mëngjes, çrregullime fron, yellowing rajonal i sclera e syrit.

Simptomat e hepatitit kronik që kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor, - zhvillimin e verdhëzës, dhimbje të vazhdueshme në mëlçi (kitara djathtas), të errët e urinës në mëngjes hemorragjike natyra skuqje në lëkurën e trungut dhe gjymtyrëve.

Cilat janë simptomat e dyshimta për HIV, sëmundjet ngjitëse kërkojnë konsultim dhe shqyrtimit për këtë infeksion:

1) Temperatura afatgjatë mbi një muaj pa shkak themeluar.
2) stol çrregullim (diarre) më shumë se një muaj.
3) Pesha humbje më shumë se 10% të origjinalit në dietë normale.

4) Rritja e nyjet limfatike dhe 2x më shumë grupe se 1 muaj.
5) Re pneumoni për 1 vit.
6) pyoinflammatory Retsydyvyruyuschye dhe sëmundjet parazitare.

Çfarë studimi do të duhet të shkojë në pacientët?

Gjatë konsultimeve të parë në mjek sëmundjeve infektive përcakton sasia (numri) provimin e nevojshme për diagnozën definitive, për të vlerësuar shkallën e shëndetit tuaj dhe për të përcaktuar taktikat mëtejshme të trajtimit dhe të ndjekin-up.

Për diagnozën primar i hepatitit duhet:

- Testi i gjakut i përgjithshëm, urinalysis, biokimi gjakut (bilirulin odschiy dhe të drejtpërdrejtë-alanynamynotransferaza ALT, aminotransferases AST-asparatat, gama-hlyutamiltransferazy HHTP, phosphatase alkaline, phosphatase alkaline, test timol), dhe dëshmia e indeksit Keqe-prothrombin, amylase serum dhe të tjerët; oncomarker - alfafetoproteyn - AFP (për CVH B);

- diagnoza specifik i hepatitit B: ELISA (gjakut të HBsAg, pacientët HBeAg, IgG për pacientët HBeAg, IgM dhe G në HBcorAg); PCR (gjak për ADN-HBV cilësore dhe sasiore);
- diagnoza specifike e hepatitit C: ELISA (gjaku IgM mbi të HCV, IgG (NS3,4,5Ag) të HCV); PCR (gjak në sasiore ARN-HCV, cilësor, gjenotip).
- Ultrasonografia e barkut (mëlçi, shpretkë, pankreasit, të verdhë / fshikëz)
- Vlerësimi i fibrozë: issledvoaniya laborator (fibro / aktitest, fibromaks); njësi kërkimore "Fibroskan" biopsi mëlçisë gjilpërë nëse tregohet.

Për diagnozën primar e HIV-it duhet:

- Hulumtimi i gjakut për antitrupa të HIV-it nga ELISA, e ndjekur (në 2 Prisni një rezultat pozitiv) studim në immunoblot. Ngarkesa Next virale përcaktohet nga PCR sasiore (tashmë në një laborator të specializuar Center AIDS).

Me zbulimin e antitrupave të HIV-it është duke kryer një ekzaminim të plotë të pacientit: e gjakut komplet, urinalysis, biokimi, të gjakut për antitrupa ndaj infeksioneve (herpes, citomegalovirus, toksplazmozës), specialistë të konsultimit (neurolog, Ent, optometrist, mjek, kirurg, urolog), hulumtim ultratinguj organet e brendshme, EKG.

Të gjitha rezultatet e hulumtimit janë të ruajtura në Listat individuale të pacientëve të kërkuara në studimin e sëmundjeve infektive në HIV - në të sigurt. Kjo kartë ka qasje në mjeku të besuar vetëm infeksionit.

Rezultatet e infeksioneve të rëndësishme shoqërore, pa mbikëqyrje dhe në punishte barnash në spital vëzhgimit nga një mjek.

Shumë pacientë shpesh pyesin: "Por, çfarë nëse një nuk mjeku për të shkuar? Për më shumë informacion në internet shumë më shumë komente, të testohen pa rekomandim mund në çdo laboratorë paguar? Përse të humbim kohë dhe të shfaqet në klinikë, ku radhët e gjata janë njerëz kryesisht të moshuar? "Mbaj mend rastin nga praktika, kur një pacient me hepatit kronik nuk mund të gjejnë kohë për 1 çdo gjashtë muaj për të marrë shëndetin e tyre (" Puna, punë, unë - një punonjës i domosdoshëm, pa mua të gjithë të rritet ", është i njohur për ju?) . Ai u shfaq tashmë me verdhëz, Ekzaminimi zbuloi shenja të fibrozë të rëndësishme të mëlçisë. Nevojë për një terapi stacionare, e cila mori 2 javë pushim mjekësor dhe trajtimin serioz parenterale.

Nuk është një rregull i pashkruar: "Sa më pak që paraqiten në mjeku, aq më i fortë do të papritur sëmundjen tuaj." Pasojat e hepatitit janë të kesh (përhapja e indeve lidhës në mëlçi, dmth zëvendësimin e saj me ind lidhës), dhe në një fazë të caktuar ky proces është i pakthyeshëm. Një pasojë tjetër e tmerrshme e hepatitit - kanceri i mëlçisë (më së shumti në hepatit kronik B), për diagnozën e cila rregullisht (çdo vit) testuar oncomarker gjakut - alfafetoproteyn - AFP.

Shkalla e ndërgjegjësimit të pacientëve të infektuar me HIV gjithashtu varet nga njohuritë e tij në lidhje me diagnozën dhe manifestimet dhe rezultatet e saj. Përparimi i infeksionit HIV në zhvillimin e imunitetit të theksuar, paraqitja e shpeshta inflamatore, fungale e pacientit, sëmundjeve virale, dhe në veçanti, në fazën e zhvillimit të AIDS-it, kur trupi nuk është në gjendje për të luftuar infeksionin, pacienti duhet të disiplinës. Takimet e rregullta me mjekun, monitorimi dinamike e ngarkesës virale, emërimi me kohë të terapisë antivirale është nën një efikasitet të mirë në aspektin e prognozë.

Përshtatja sociale

Në Perëndim, përshtatjen sociale të pacientëve me infeksione të rëndësishme shoqërore (kryesisht
ka të bëjë me HIV) është aktualisht në një nivel të lartë - pacientët të aplikoni për një punë, duke çuar një jetese aktive dispozicion për shëndetin e tyre, opinioni publik nuk është aq i fuqishëm në këta pacientë. Në vendin tonë, më të preferojnë për të fshehur jo vetëm diagnozën, por në përgjithësi nevojën për vizita të rregullta te mjeku. Punësimi bëhet në baza individuale dhe kryesisht për pozicionet që nuk kërkojnë regjistrimin e librave mjekësore. Dhe pacientët mund të kuptoni.

Pacientët me hepatit kronik përshtatur në shoqëri disi më të lehtë. Punësuar në gjendje funksionale. Kur punësimin në kopshte (kopshte, shkolla) mund të refuzojë vetëm në praninë e shënuesve të hepatitit A dhe E janë transmetuar përmes rrugës fekal-orale, hepatiti të tjera - nuk mund. Në situata të tjera të punësimit nuk duhet të ketë pengesa (në qoftë se nuk ka dëmtime në të pacientit).

Parandalimin e infeksioneve sotsialnoznachuschi

Në vatër e infeksioneve të rëndësishme shoqërore kryer një studim të të gjithë anëtarëve të familjes (të gjakut marrë për testim specifik). Pacientët duhet të kenë kujdes personal individual (manikyr dhe rroje, furça dhëmbësh, washcloths, kombinezon, peshqir dhe linens). Znezarazhuvatysya ata kanë individualisht. Shmangur çdo kontakt në shtëpinë e një gjaku pacientit të infektuar (parezë, abrasions, plagë). Parandalimi i infeksionit seksuale (metodat barrierë të mbrojtjes).

Në viral hepatitit B atje profilaksisë specifike (vaksinimit), i cili duhet t'i nënshtrohet për të gjithë familjarët e pacientit.

Në identifikimin e shënuesve të hepatitit B dhe C në punëtorët e kujdesit shëndetësor pezulluar përkohësisht nga puna vetëm gjinekologët, kirurgët, dentistët, urologists, operacionale dhe motrat procedurale që cenojnë integritetin e lëkurës. Në raste të tjera, profesionistët mjekësorë janë duke punuar me higjienën personale (të gjitha manipulimet e kryera nga ana e tyre në doreza gome). Më shumë detaje në dokumentet rregullatore ((Urdhër № 408 "Për masat për të reduktuar incidencën e hepatitit viral në vend" nga 07.12.89 p Sanpin 3.1.1.2341-08 "Parandalimi i hepatitit B")). Në infeksionit HIV stafi profesional mjekësor transferohet në pozicionet që kanë kontakt të drejtpërdrejtë me gjak.