Testi Mantoux


Mantoux (test tuberkulozi, testi PPD, testi PPD) - është një metodë e përcaktimit intensitetin e imunitetit të Mycobacterium tuberculosis.

Mostra është injektuar në fushën e sipërfaqen e brendshme të përgatitjes parakrah veçantë - Tuberkulin, i cili është një produkt pastruar rrjedh nga Mycobacterium tuberculosis pas trajtimit të veçantë.

Pse shpenzojnë testin Mantoux?


Vaksinimi i parë kundër tuberkulozit - BCG - kryhet në 3-7 ditët e para të jetës. Megjithatë, vaksina BCG nuk ka gjithmonë të japë imunitet të mjaftueshme për të parandaluar infeksionin. Për të përcaktuar se sa efektive imunitet kundër TB, çdo vit testin reagim. Sipas rezultateve të testeve të kryera zgjedhjen e fëmijëve për të vaksinimeve, e cila është mbajtur në 7 dhe 14-15 vjet. Në zonat epidemiologjike të pafavorshme me prevalencë të lartë të Rivaksinimi TB shpenzojnë 6-7, 11-12 dhe 16-17 vjet.

Përveç kësaj, testi Mantoux lejon për të identifikuar njerëz të infektuar dhe të fillojnë trajtimin e hershëm.

Për sa i përket testit Mantoux?

Testi Mantoux kryhet çdo vit, pavarësisht nga rezultatet e testeve të mëparshme. Në të tretën e mesme të sipërfaqen e brendshme të parakrah futur 0,1 ml, që përmban 2 njësi Tuberkulin (TI). Pas hyrjes Tuberkulin formuan një kodër të vogël, e cila është quajtur "button".

Mund të lagur me ujë Mantoux provë?

Duke notuar, të marrë një dush të mundshme. Ju nuk mund të notuar në ujë të hapur, në mënyrë që mos të infektojnë mëngjes. As nuk mund të fshij këtë vend një shtupë, si dhe përdorni ndonjë lëngje dhe zgjidhjet: e gjelbër të shkëlqyer, jodit, peroksid, ju nuk mund të rrinë një mëngjes suva. Ju gjithashtu duhet për të siguruar që fëmija nuk është i kërkuan në mëngjes. Kjo mund të ndikojë në rezultatin e testimit dhe të çojë në rezultate të rrejshme pozitive.

Vlerësimi i rezultateve

Pas hyrjes Tuberkulin në praninë e antitrupave në trup kundër tuberkulozit në vendin injeksion formuar reagimin inflamator - fragmente mbrojtëse antitrupave reagojnë me patogjen. Ky rreth 2-3 ditë pas administrimit të faqes formuar një grumbull gurësh të vogël të kuqe, i tmerrshëm mbi lëkurë, i dendur në të prekur, blidniye kur shtypet.

Rezultatet janë të matur në ditën e 3. Për këtë diametër matje Qëllimi papules (tumë) sundimtari transparente në dritë të mirë. Skuqje nuk është matur madhësinë dhe madhësinë e vulës.

 • Reagimi negativ - reagime në qoftë se nuk ka përgjigje në të gjitha ose ukolochnoy - 0-1mm
 • Reagimi diskutueshme - në qoftë se nuk është vetëm ka papules kuqe ose papules madhësia nuk i kalon 2-4mm
 • Reagimi është pozitiv - në qoftë se madhësia e ngurtësim 5 mm ose më shumë. Kur shuma e infiltrimit 5-9mm - reagim konsiderohet slabovyrazhennoy, 10-14mm në madhësi - 15-16mm intensitet të mesëm - një reagim shprehur
 • Hypererhycheskaya reagimi (tepruar) - nëse diametri i kalon 17 mm papules në fëmijët dhe adoleshentët dhe 21 mm në të rriturit. Dhe gjithashtu nëse ka ndonjë shenja të inflamacionit të rënda - abscese, inflamacion dhe nyjet limfatike të tjera të afërta.

Një test negativ tregon mungesën e antitrupave në trup kundër bacil gungë. Kjo tregon një mungesë të infeksionit, si dhe mungesën e reagimit ndaj vaksinimit mëparshme BCG.

Një test i diskutueshëm në të vërtetë ekuivalente me negative.

Një test pozitiv mund të tregojnë infeksion me Mycobacterium tuberculosis apo tendosje TB imunitetit pas vaksinimit. Për të dalluar një shtet nga një tjetër nuk është gjithmonë e lehtë.

Në favor të infeksionit me një shfaqje pozitive testit Mantoux:

 • Për herë të parë ka pasur një reagim pozitiv në rezultatet negative ose të diskutueshme në vitet e mëparshme
 • Rritja ngurtësim 6 mm ose më shumë nga viti i kaluar
 • Reagimi pozitiv i infiltrimit prej 10 mm apo më shumë për 3-5 vjet (përveç në raste të caktuara, një reaksion alergjik ndaj tuberkulozit)
 • Reagimi Hyperergic
 • Diametri 12 mm papules mbi 3-5 vjet pas vaksinimit
 • Prania e faktorëve të rrezikut për infeksion: kontakt me pacientët TB në rajonin endemik të statusit të ulët social-ekonomike.

Çfarë duhet të bëni me një test pozitiv?

Nëse mostra është vlerësuar si pozitiv apo hypererhycheskaya dhe andwere përjashtuar mundshme ndikimin imunitetit pas vaksinës rekomanduar konsultimit TB, kryerjen e disa studime shtesë për diagnozën e tuberkulozit primar: X-rrezet e gjoksit, mikrobiologjike tuberkulozi pështymë Mycobacterium për të përcaktuar, anëtarët e studimit familjet dhe të tjerët. Në rast se pas një shqyrtimi të plotë nuk ka shenja të infeksionit janë gjetur, vlerësojnë mostër të mundshëm pozitiv ose hypererhycheskoy si një reaksion alergjik ndaj tuberkulozit. Ky përfundim ka të drejtë të bëjë vetëm TB mjek (tuberkulozi specialist).

Kundërindikimet vendosjen testin Mantoux

 • Sëmundjet e lëkurës
 • Infeksionet akute ose përkeqësimi i sëmundjeve kronike. Mostra është vendosur në një muaj pas zhdukjes së të gjitha simptomat.
 • Kushtet alergjike
 • Epilepsi
 • Quarantine në kujdesin e fëmijëve. Mostra mund të vihet përmes një muaj pas heqjes së karantinë.

Ndikimi i vaksinimit të tjera

Ju nuk mund të vihet një Mantoux provë një ditë me çdo vaksinë, pasi kjo mund të ndikojë në rezultatin e saj. Megjithatë, menjëherë pas vlerësimit të rezultateve të testeve mund të kryhet çdo vaksinim.

Testi Mantoux duhet të trajtohen për të paktën 4 javë pas vaksinimit me çaktivizuar (i vrarë) vaksinës, gripi, tetanozit, difterisë dhe të tjerët. Dhe 6 javë pas vaksinimit me vaksina të gjalla: fruthit, rubeolës, shytave dhe të tjerët.