Numërimin total të gjakut


Gjaku i plotë (ose numërimin e gjakut) është i emëruar nga analiza fillon pothuajse çdo test. Kjo është një nga më të thjeshtë, dhe në të njëjtën kohë hulumtimit më të informative.

 

Treguesit janë të përcaktuara me gjak:


Hemoglobinë (Hb) - ky hekur-proteinë që gjendet në qelizat e kuqe të gjakut dhe kryen një funksion për të transportuar oksigjen dhe dioksid karboni. Reduktimi në hemoglobinë tregon anemi e natyrës të ndryshme
Vlerat normale: burra - 130-160h / l; gratë - 120-150h / l

Qelizat e kuqe të gjakut (RBS) - Kjo është qelizat e kuqe të gjakut që përbëjnë shumicën e qelizave të gjakut.
Vlerat normale: 3,8-5,1h 1012 / l

Hematokriti (Ht) - është pjesa (%) e qelizave të kuqe të gjakut në plazmën e gjakut, dmth, raporti i plazmës (pjesa e lëngshme e gjakut) dhe qelizave të kuqe të gjakut. Shfaq viskozitetit të gjakut, shkalla e trashje.
Vlerat normale: 35-45%

Qelizave të bardha të gjakut (WBC) - qelizat e bardha të gjakut. Kjo qelizat që mbrojnë trupin nga agjentët e huaj, si dhe heqja e qelizave të tyre të dëmtuara dhe të vdekur. Numri i tyre rritet gjatë inflamacion, infektive ose jo-infektive. Ka disa lloje të qelizave të gjakut të bardha - neutrofileve, bazofileve, eosinophils, monocitet dhe limfocitet.

Vlerat normale: 5-9h109 / l

Trombocitet (PLT) - qelizat e gjakut të përfshira në koagulimit të gjakut.
Vlerat normale: 150-400h109 / l

ESR - Shkalla e eritrociteve sedimentimit. Kjo shifër pasqyron përmbajtjen e proteinave në plazmën e gjakut dhe është në shenjë të lartë të tërthortë të inflamacionit.
Vlerat normale: 2-15mm / h

Gjaku i plotë kryhet mundësisht në mëngjes në një stomak bosh. Marrjen e mostrave të gjakut është kryer me një gisht apo venë.