Sowings bakteriologjike bakposev


Sowings bakteriologjike (bakposev) - Kjo studime mikrobiologjike laboratorike të materialit biologjik të njeriut nëpërmjet mediave të caktuara të saj mbjelljeve të kulturës në një gamë të caktuar të temperaturës në mënyrë për të zbuluar praninë në të të çdo numri i mikroorganizmave patogjene dhe oportune dhe trajtim të veçantë zgjidhjes së mëvonshme.

Bakposiv

Kur ju zgjidhni mikroorganizmave të caktuara, një analizë e dytë është e rëndësishme - antibiotikogrammy - Përcaktimi i ndjeshmërisë së patogjeneve identifikuara të antibiotikëve dhe fagut.


Avantazhet e mbjelljes bakteriologjike janë:

• Specifiteti i lartë i metodës (p.sh. kalojnë reagime rreme nuk respektohen).
• Aftësia për të hetuar plotësisht çdo lëngu biologjike e njeriut.
• Objektivi Terapeutik - të përcaktuar ndjeshmërinë e mikrobeve të identifikuar me një ilaç të veçantë (antibiotikogrammy) që lejon një saktësi të lartë të mjaftueshme për të kryer qëllime terapeutike.

Disavantazhet mbjellje bakteriologjike:

• Rezultatet e Duration.
• kërkesat e larta për mbledhjen e materialit.

• Kërkesa specifike për kualifikimin e personelit laboratorëve bakteriologjike.

Indikacionet për studim bakteriologjike

Përdorimi i metodës mikrobiologjike kërkimor është mjaft i përhapur në praktikën mjekësore, veçanërisht në sëmundjet infektive, gjinekologjisë, urologjisë, kirurgji, Otolaryngology, onkologjisë dhe të tjerët. Një tregues absolut për nevojën për çdo bakposeva është një sëmundje inflamatore e organeve dhe sistemeve të trupit të njeriut, procesi i dyshuar septike.

Materiale për bakposeva

Për të studiuar mjedisin biologjik janë pastruar i trupit të njeriut: mukusit nasofaringeal, mukusit nga fyt, sekreti i pemës bronkial (pështymë), feces (stol), mukozë të uretrës, qafës së mitrës, sekrecion të prostatës, urinës, gjakut, lëngun cerebrospinal, qumështit të gjirit, përmbajtja bile cysts, lezione inflamatore, plagë shkarkimit.

Baklaboratoriya

Çfarë mikroorganizmave mund të gjenden në bakposeva

Në mukusit të hundës dhe të fytit mund të zbulojë streptokoket hemolytycheskye (pyogenes Streptococcuc, Streptococcuc agalactiae), Pneumococcus (Streptococcuc pneumoniae), Staphylococcus aureus (Staphylococcus auereus), difterisë korinobakterii (C.diphteriae), Hib (tipi Haemophilus influenzae b), meningokoku (Neisseria meningitis ), Listeria (Listeria).

Në feçe janë duke u përpjekur për të identifikuar një grup të baktereve të zorrëve - Shigella dhe salmonelly (. Salmonella spp, Shigella spp.) Iyersyniyi (Iersiniae spp.), Grupi Tyfo-paratyfoznuyu e baktereve (Salmonella typhi, Salmonella paratyphi Një, Salmonella paratyphi B), të kushtëzuara - patogjene zorrëve patogjene infeksionet, mikrobet anaerobe, patogjenët helmim nga ushqimi, dhe për të shqyrtuar feces dysbiosis zorrëve.

Përmbajtja plagët biopunktate, sekrecione purulent mund të zbulojë psevdomonady ose e Pseudomonas aeruginosa (e Pseudomonas aeruginosa).

Mukusit traktit urogjenital ekzaminohen për praninë në të të patogjene, sëmundjet seksualisht të transmetueshme - gonorre, Trichomonas, kërpudhave (Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas vaginalis, kërpudhave të gjinisë Candida), ureaplasma (urealyticum Ureaplasma), mykoplazmat (Mycoplasma hominis), Listeria (Listeria) Ju gjithashtu mund të eksplorojnë shtupë florën bakteriale.

Gjaku mund të mbjellë (inspektojë) për sterilitetin.

Materiale të tilla si qumështi i gjirit, urinë, sekrecion të prostatës, scraping shpifje, përmbajtjes plagë, lëngun e përbashkët, bile shqyrtojë ndotjen totale (flora bakteriale).

Çfarë është mbjellëse bakteriologjike?

Material për hulumtim bakteriologjik laboratorike në vend (të bëjë mbjellëse) për të mesëm të veçantë ushqyese. Në varësi të dëshiruar kërkim të një patogjen ose grupi patogjenëve mbjella kryhet në mjedise të ndryshme. Për shembull, ajo mund të jetë selektiv apo zgjedhore të mesme lëndë ushqyese (për ndonjë rritje të një patogjen, rritja e mikrobeve tjera shtypur kështu), një shembull i cili mund të jetë i mbështjellë serum kalë për të zbuluar agjentët shkaktar i difterisë ose mjedisin e kripërave Selenite ose acideve biliare për të identifikuar patogjene zorrëve.

Një shembull tjetër mund të jetë një diferencial mjedis diagnostik (e mërkurë Giessen) përdoret për të decrypt kulturat bakteriale. Nëse është e nevojshme, me media të lëngshme ushqyese e peresivshy në media të ngurta në mënyrë që të identifikohen më shumë koloni.

Bakposiv. Kolonitë në media të ngurta

Pastaj mediat kultura është e vendosur në një termostat (njësi të veçantë), i cili krijon kushte të favorshme (temperatura, lagështia, etj). Për rritjen dhe shumëzimin e patogjenëve në mjedis janë kohë termostat caktuar.

Tjetra, kontrolli kryhet shqyrtim rritur koloni të mikroorganizmave, të quajtur "kultura e mikroorganizmave." Nëse është e nevojshme kolonitë mikroskopi materiale me ngjyrosje para me ngjyra të veçanta.

Maten me rishikimin e testimit? Kjo formë, ngjyrë, kolonitë densitet, pas hetimeve të mëtejshme - aftësia për të tretem disa komponimet organike dhe inorganike.

Pastaj kalojnë numëruar agjentët. Në studimin mikrobiologjike merr parasysh një gjë të tillë kolonisë formuar njësi (KSL) - një qelizë mikrobial të aftë për të formuar një koloni ose koloni mikrobeve e dukshme. Duke KSL mundur për të përcaktuar përqendrimin apo sasinë e mikroorganizmave në mostër. KSL numërimin kryer me metoda të ndryshme: duke numëruar kolonitë nën një mikroskop me hollime serial bazë sektoriale.

Kushtet marrjen e mostrave të materialit biologjik për mbjellje bakteriologjike

Cilësia bakteriologjike e kulture varet nga mbledhja e saktë të materialit për kërkime. Ne duhet të kujtojmë një rregull të thjeshtë: qelqe steril dhe instrumentet sterile! Dështimi për të bërë këtë do të rezultojë në ndotje (kontaminim material të huaj nga ana e lëkurës dhe mukozës, mjedisin, nuk kanë asnjë domethënie klinike) që automatikisht bëjnë kërkime pakuptimtë. Për të mbledhur materialet e përdorur enët sterile, e cila duket në laboratorët më të madhe biologjike në dorë të pacientit në anketën ambulatore për mbledhjen e fekaleve dhe urinës. Me vatrave të ndryshme të gardhit inflamacion bërë vetëm sterile Tools (spatulas, sythe, lugë) shëndetin e trajnuar posaçërisht profesional (zakonisht një infermiere klinikë infektive apo kabinete shqyrtim).

Gjaku dhe urina mbledhura në tubat e thatë, materiali mbetur në anije për të transportuar terren të mbarështimit.

Enët sterile për mbledhjen e urinës dhe fekaleve

Një tjetër rregull: materiale gardh para antibiotik! Në pacientët që marrin antibiotikë rezultat është shtrembëruar në mënyrë të konsiderueshme. Në qoftë se duke marrë këto barna, atëherë të ndaluar marrjen e tyre 10 ditë para studimit dhe të informoni mjekun tuaj në lidhje me faktin e marrjes së ndonjë antibiotikët.

Ajo duhet të sigurohet të ofrimit të shpejtë në laborator! Mikroorganizmat mund të jenë të humbura gjatë tharjes, duke ndryshuar aciditetit. Për shembull, feces duhet të dorëzohen në formën e nxehtesise.

Kur urina gardh: pasi procedurat e higjienës në mëngjes merren mes lumi në mëngjes urinë në sasi prej 10-15 kuzhinës ml sterile. Dorëzojë në laborator për 2 orë.

Në goditje të fytit gardh dhe hundë: Ju nuk mund të lahen dhëmbët në mëngjes, shpëlarje gojën dhe hundën me një zgjidhje dezinfektues, pini dhe hani.

Mbledhja stol duhet të jetë steril mëngjes shpatull në enët steril në shumën prej 15-30 gram. Kjo është e papranueshme për të goditur një mostër e urinës. Dorëzimit brenda 5 orësh. Nuk lejohet të ngrijë ose depozitë natë. Mblidhni feces pa përdorimin e enemas dhe laxatives.

Gjaku për bakposeva marrë para antibiotik kundër sfondit të rritjes së temperaturës në një tub steril provë të paktën 5 ml (fëmijë), të paktën 15 ml (të rriturit).

Lagështi duke shkuar në mëngjes në një stomak bosh në enë sterile gjatë një sulmi të kollitjes me mukozë. Para gardhit lahen dhëmbët tuaj dhe shpëlarje gojën me ujë të zier. Dorëzojë në laborator për 1 orë.

Qumështi i nënës duke shkuar pas procedurat higjienike. Rajoni Peripapillary trajtohet shtupë lagur me 70% etanol. 15 ml e para të qumështit shprehur nuk është përdorur. Pastaj 5 ml ztsidzhuyetsya një enë sterile. Ofruar për 2 orë.

Shkarkimit gjenital: gardh gratë mbahen jo më herët se 14 ditë pas menstruacioneve, jo më herët se 1 muaj pas ndërprerjes së antibiotikëve, mundësisht për 2 orë pa urinimit; burrat - nuk rekomandohet urinoj për 5-6 orë para marrjes së mostrave.

Kushtet gatishmëri mbjellje bakteriologjik

Në studimin e hundës rezultat mukozë do të jetë gati në 5-7 ditë, zbrazjes studim do të marrë rreth 4-7 ditë. Ekzaminimi scraping studimin urogjenital gjatësi traktit do të marrë 7 ditë. Mbjellja e totalit të florës zgjat 4-7 ditë. Shumica e përgatitur për kohëzgjatjen e gjakut në sterilitetin - 10 ditë. Megjithatë rezultatet më të hershme paraprake mund të japin 3 ditë.

Rezultati bacteriologicexamination

Bakposeva Rezultati është një vlerësim cilësor (prania e patogjen në mostër) dhe vlerësimi sasior (përqendrimi i patogjen në material).

Rezultatet sasiore shpjegim realizuar mënyra më e lehtë. Ka 4 gradë të rritjes (kontaminimit) mikroorganizmave në materialin e testit. Për 1 rritja shkallë të rritjes tipike dobët vetëm në një të mesme të lëngshme të rritjes solide - nuk ka; në 2 gradë - një rritje të mesme të dendur në 10 kolonitë e llojeve të tjera; në 3 gradë - 10-100 kolonive; për klasën e 4 - më shumë se 100 kolonive.

Është e rëndësishme për florën oportune, zbulimi i të cilave 1 dhe 2 shkallë nuk gjejnë shkakun e sëmundjes, ai thjesht tregon ndotjen e materialit për studim, klasa 3-4 tregojnë etiologjinë (shkaktarët) e sëmundjes. Nëse florës patogjene zgjedhur, ajo merr parasysh të gjithë pa përjashtim shënuar kolonitë, që të gjithë 4 shkallë.

Rezultati numëruar kolonitë në KSL / ml qëndron si më poshtë: 103 / mL zbulimi do të thotë 1 koloni; 104 / ml - nga 1 në 5 kolonive; 105 / ml - një rritje prej 5-15 kolonive; 106 / ml - më shumë se 15.

Rezultatet sasiore janë të rëndësishme jo vetëm për të përcaktuar shkallën e ndotjes, por edhe të kontrollojë saktësinë e trajtimit.

Antibiotikogrammy

Përcaktimi i ndjeshmërisë së mikroorganizëm zgjedhur në një drogë të veçantë antimicrobial është një pjesë e rëndësishme issledovaniya.Nabor agjentë bakteriologjike, e cila është patogjen ndjeshme ose rezistente, dhe është antibiotikogrammy.

Antibiotikogrammy

Ndjeshmëria e patogjen - një ndjeshmëri të drogës, një antibiotik që do të ndikojë në rritjen dhe riprodhimin mikroba.Rezistentnost - rezistenca patogjen në një droge të caktuar është një droge antibacterial nuk ka asnjë fuqi.

Antibiotikogrammy lëshuar në disa njësi - koncentrimit minimal frenues (MIC).