Analiza e pishtarit infeksionit


Në infeksionet perinatale përbëjnë rreth 2-3% të të gjitha anomalitë kongjenitale. Shumica e infeksioneve të rrezikshme në infeksionit primar gjatë shtatzënisë. Recurrences e herpes mund të jenë të rrezikshme gjatë lindjes dhe periudhës pas lindjes.

Çfarë pishtari-infeksion?


Shkurtesa T.o.R.C.H. erdhi shkronjat e para të më të rrezikshme për infeksionet fetusi - Toxoplasma (infeksionit toxoplasmosis) - rubeola (rubeolës) - cytomegalovirus (CMV) - Herpes (herpes). Ky infeksion klasik. Përveç tyre, edhe flasim për infeksione të tilla si parvovirusna (infeksionit të shkaktuar nga parvovirus B19), listeriosis, hepatitit B dhe C dhe të tjerët. Ata mund të ndikojë në njerëz të çdo moshe dhe seksi, por termi përdoret ndaj grave duke u përgatitur për shtatzëni, gratë shtatzëna dhe fetusi dhe porsalindur. Rubeola, toxoplasmosis, citomegalovirusin dhe infeksion herpes që lidhen me infeksione të përhapura. Në shumicën e rasteve, takimi i parë me ta në fëmijëri dhe adoleshencë - kjo quhet një infeksion primar, pas së cilës mbetet mbrojtja imun. Në qoftë se trupi është duke u përballur ri-infeksionit, ajo quhet infeksion sekondar ose infeksioni.

Sa e rrezikshme pishtari-infeksion?

Kur shtatzënia është infeksion i rrezikshëm parësor i çdo grupi të pishtarit infeksionit. Se takimi me infeksion, i cili nuk është i zhvilluar imunitet. Ky infeksion është shoqëruar me të rënda mikrobet e qarkullimit të gjakut që mund të hyjnë në trupin e fëmijës.

Një tipar i rëndësishëm i këtij grupi të infeksioneve është se simptomat mund të mos jetë në dispozicion, ose ata mund të jetë vetëm e dukshme. Në këtë kohë infeksioni do të ndikojë negativisht në fetusin dhe shtatzënisë.

Pse është sondazh i kryer?

Se shtatzënia (ose në fillim), ne kemi nevojë të dimë - ishte një infeksion apo jo. Kur ishte - mos u shqetësoni, ky infeksion nuk është e rrezikshme për gratë shtatzëna. Nëse jo, mjeku do të ju tregojë për një sërë masash parandaluese (p.sh., në rastin e rubeolës - ju mund të vaksinohen në rastin e Toxoplasma - ju mund të ndiqni disa rregulla për të zvogëluar rrezikun e infeksionit, etj). Përveç kësaj, këto infeksione, për të cilat nuk ka antitrupa mbrojtëse, është e rëndësishme për të kryer monitorimin e rregullt në mënyrë që të mos humbasë e infeksionit gjatë shtatzënisë.

Si diagnostikohet dhe si sondazh i kryer?

Diagnoza është vetëm manifestimet klinike (skuqjen, gunga, temperatura, etj) shpesh shkakton vështirësi, sepse shumica e simptomave ose nonspecific Vetëm dukshme. Diagnozë më të saktë laboratorike është - zbulimi i antitrupave në gjak.

Një test i gjakut për antitrupa mund të tregojnë:

  • U takuar me infeksion
  • nëse ka pasur, kur.

Interesante, në të gjitha speciet e gjitarëve pesë Klasët e imunoglobulinave homolohychny, se këto klasa formuar ndarjen në specie të gjitarëve. Kjo tregon optimality e pronave të tyre dhe nevojën për vyzhivaniya.Antitela (imunoglobulinave) - një speciale proteina të sistemit imunitar të cilat janë prodhuar kur u takuar me ndonjë agjent. Antitrupat specifike, që veprojnë me një agjent të veçantë. Për të sqaruar specifikat e antitrupave bashkangjitur në përcaktimin e emrit të patogjen kundër të cilit antitrupat janë të drejtuar. Në këtë rast, për shembull, rasti i antitrupave ndaj rubeolës, B19 parvovirus, Toxoplasma dhe kështu me radhë. Imunoglobulinat Ndërkombëtare përcaktim - IG. Letra e madhe Latin pas Ig tregon klasë imunoglobulinave. Ka 5 klasa: M, G, A, E, D. Dispozita 5 klasa e antitrupave, nga të cilat më të rëndësishme - G, M, A (IgG, IgM, IgA).

Për diagnozën e pishtarit infeksioneve janë të rëndësishme IgM dhe IgG. Antitrupat të ndryshme shfaqen në faza të ndryshme të përgjigjes imune dhe janë në gjak në kohë të ndryshme, kështu që mjeku i tyre mund të përcaktojë kohën opredlit e infeksionit, dhe prandaj parashikojnë rreziqet, duhet të caktojë procedurat diagnostike dhe terapeutike.

IgM rritur shpejt pas fillimit, arrin kulmin 1-4 javë (shifër mesatare mund të jetë e ndryshme për infeksione të ndryshme), dhe pastaj në rënie për disa muaj. Disa prania e infeksioneve termi i sasive të konsiderueshme të antitrupave IgM specifike mund të jetë mjaft i madh. Në këto situata ndihmon analiza e lakmi antitrupa IgG (shih më poshtë). Shkalla e paraqitjes së antitrupave të klasës IgM për të diagnostikuar formën akute të sëmundjes në fillimet e tij.

IgG përcaktohet më vonë (jo më herët se 2 javë pas fillimit), nivelet e tyre të rritet më ngadalë se sa IgM, por ata janë shumë më të gjatë (për disa infeksione gjatë gjithë jetës). Ngritja e IgG sugjeron se trupi është ballafaquar me infeksion.

Provimi për shtatzëninë

IgG IgM  
I zbuluar Nuk u gjet përmbushjen e të dhënave organizëm patogjen ka ndodhur dhe rrezik serioz për agjentin aktualisht nuk është e fëmijës së palindur
Nuk u gjet Nuk u gjet takimit me këtë infeksion gjatë shtatzënisë mund të përbëjë një rrezik për fëmijën e palindur. Gjatë shtatzënisë rekomanduar nivelet e antitrupave monitoruese (një herë në muaj)

* Antitrupat mund të mungojë dhe në periudhën e hershme pas infektimit.

I zbuluar I zbuluar Është e mundur takimi i fundit me agjentin infektiv, por në kohën e shtatzënisë sistemi imun është formuar dhe rreziku do të jetë.
Nuk u gjet I zbuluar

Sondazhet gjatë shtatzënisë

IgG IgM  
I zbuluar Nuk u gjet Nëse analiza e vënë në fazat e hershme të shtatzënisë, trupi i të dhënave takim patogjen ka ndodhur dhe rrezik serioz aktualisht agjent për fëmijën e palindur nuk është.

Nëse analiza nuk është vënë në kushtet më të hershme, prania e IgG mund të jetë për shkak të infektimit të kohëve të fundit, madje edhe gjatë shtatzënisë. Në këtë rast, ne rekomandojmë metodat shtesë të ekzaminimit (shih më poshtë lakmi IgG).

Nuk u gjet Nuk u gjet Takim me këtë infeksion gjatë shtatzënisë mund të përbëjnë një kërcënim për fëmijën e palindur. Analiza duhet të përsëritet një herë në muaj.
I zbuluar I zbuluar Prania e IgG dhe IgM mund të jetë për shkak të infektimit të kohëve të fundit, madje edhe gjatë shtatzënisë. Por ajo gjithashtu nuk përjashton infeksionin para se të shtatzënisë. Në këtë rast, ne rekomandojmë metodat shtesë të ekzaminimit (shih më poshtë lakmi, immunoblot).
Nuk u gjet I zbuluar Prania e IgM mund të jetë për shkak të infektimit të kohëve të fundit, madje edhe gjatë shtatzënisë. Por ajo gjithashtu nuk përjashton riaktivizimin e infeksionit që nuk është i rrezikshëm në shtatzëni. Në këtë rast, ne rekomandojmë metodat shtesë të ekzaminimit (shih më poshtë immunoblot).

Shtesë dhe mbështetja e hulumtimit: antitrupat IgG lakmi

Kur ju duhet të kuptoj se sa kohë antitrupat e pranishme në trupin e IgG (dmth, sa kohë ka ndodhur infeksioni), është një test i veçantë për lakmi antitrupa IgG (nga latinisht lakmi -. Babëzitur). IgG-antitrupat në zhvillimin e përgjigjes imune gradualisht rrit fuqinë detyruese të agjentit infektiv. Kjo forcë është quajtur lakmi detyrueshme. Në fillim IgG lidhet patogjen, por lidhja është e dobët. Nyzkoavidnyh tilla quhet IgG. Pas disa javësh, antitrupave është në gjendje të lidh objektivin e saj shumë më tepër. Antitrupat tilla janë quajtur vysokoavidnyh.

Kështu, paraqitja e antitrupave nyzkoavidnyh tregon se një takim i rrezikshëm me një virus apo Toxoplasma mbajtur kohët e fundit. Në rastin e antitrupave nyzkoavidnyh gjatë shtatzënisë janë të emëruar për një vendim të mbështetur metodat (shih më poshtë immunoblot). Analiza rezultat i indeksit lakmi, e shprehur si një përqindje.

Hulumtime shtesë dhe mbështetëse: immunoblot

Testet Konvencionale për antitrupa ndaj infeksioneve nga shqyrtimit ELISA është, që lejojnë për të dyshuar praninë e infeksionit akut apo infeksion të kohëve të fundit që kërkon veprime të caktuara. Në rastin e infeksionit akut të dyshuar gjatë shtatzënisë para trajtimit kërkohet një teste shumë specifike (që konfirmon).

Immunoblot - shumë të veçantë dhe metodë shumë e ndjeshme:

Ndjeshmëri 97%
Specifikat e 99%
Rezolucion të lartë në mes të rezultateve negative dhe pozitive!
Zbulimi më i saktë i termit infeksionit

Immunoblotting Metoda (fshij - nga anglisht, fshij, vend) si më poshtë. Në procesin e përgjigjes imune trupi prodhon antitrupa të proteinave të ndryshme agjenti infektiv në kohë të ndryshme. Për shembull, kur u takuar me Toxoplasma është pamja e parë e antitrupave IgG për ROP1, pastaj të proteinave MAG1, dhe më vonë në SAG1 proteinave. Nëse ne të përcaktojë antitrupa serum për secilën nga këto proteina, ne mund të gjeni kur prodhimi i antitrupave për të brenda 2-3 javësh nëse infeksioni është i fundit.

Metoda immunoblot hulumtim është më e shtrenjtë dhe kërkon kohë se ekzaminimet për antitrupa. Prandaj, zakonisht studimi të kryer në dy faza: së pari, një grup i rrezikut (hetim serologjik për antitrupa IgG dhe IgM). Infeksion tjetër i dyshuar më herët studim i kryer nga immunoblot.

Të rëndësishme: pas marrjes rezultatet e hulumtimit të shqyrtimit janë testuar për antitrupat duhet të konsultoheni me mjekun tuaj.

Infeksionet më O6 rrezikshme

Rubeola. Pas infeksionit në tremujorin e parë të pothuajse 90% ndikon fetusin.

Rubeola - një problem specifik për Rusinë. Shumë gra vuajtur në fëmijëri - ata e infeksionit nuk është më frikë. Por shpesh ndodh në të butë dhe sëmundja mbetet pa u vënë re. Infeksionet mund të preventohet duke bërë një vaksinim - duhet të testohen vetëm! Nëse IgG dhe IgM antitrupat nuk - shkoni për vaksinim.

Toxoplasmosis - Infeksioni është sëmundja më e zakonshme iu nënshtruan rreth 15% e grave të moshës riprodhuese, dmth 75% e femrave janë të infektuar me Toxoplasma gjatë shtatzënisë! Parandalimin mjaft efektive dhe trajtimi gjatë shtatzënisë. Është e rëndësishme të dini saktësisht statusin e infeksionit para shtatzënisë apo në faza shumë të hershme. Nëse IgG dhe IgM antitrupat nuk - pyesni mjekun tuaj se si të mos të infektohen me toxoplasmosis gjatë shtatzënisë dhe se si për të kontrolluar nivelin e antitrupave (1 muaj).

Herpes 1 dhe 2 - Sidomos i rrezikshëm në lindje dhe pas lindjes. Në mungesë të antitrupave ndaj virusit përveç parandalimin e infeksionit gjatë shtatzënisë duhet të mbyllet vëmendje të fëmijës pas lindjes.

Cytomegalovirus - Transmetohet nga pikat ajrore, shumica e moshës riprodhuese gratë janë takuar me virusin (90%). Në 10% e grave nuk kanë antitrupa, atëherë ekziston rreziku i infeksionit CMV kontraktuese e fetusit dhe probabiliteti është 30%! Nëse nuk ka antitrupa, duhet të kontrolloni me mjekun tuaj që të mos infektuar dhe se si për të kontrolluar nivelin e antitrupave. Sidomos i rrezikshëm në vjeshtë dhe dimër!

Parvovyrus B19 - Rritja e rrezikut të infeksionit në vjeshtë dhe dimër. Ajo mund të jetë sigurisht asimptomatike ose oligosymptomatic, aq e rëndësishme për testimin e shtatzënisë për antitrupa të parvovirus B19. Nëse nuk antitrupat - antitrupat Vëzhgim mujore gjatë shtatzënisë.

Si të testohen infeksion naTORCH?

Testet duket një stomak bosh (të paktën 6 orë pas vakt e fundit). Dorëzimi analizon në çdo kohë të përshtatshme për ju - të gjitha zyrat tona punojnë 7 ditë në javë!

Për analizën e gjakut të marra nga një venë. Nëse ju doni të sjellë gjëra me ju, ju duhet të marrë gjak në një provëz me activator ngjizur ose tub bosh (pa antikoagulant) dhe të përgatisë serum. Serum mund të ruhen dhe të transportohen në + 4oS për 1 ditë, pastaj në 20oC.