Një test i gjakut për HIV


Vlera e HIV-it në shoqërinë moderne overemphasized. Pandemik ky infeksion është konfiskuar e gjithë bota. Numri i njerëzve të infektuar me HIV vazhdon të rritet në mënyrë të qëndrueshme. Faza përfundimtare e zgjeruar e infeksionit HIV është SIDA - sindromi mangësi fituar imunitet.

HIV (virus i mungesës së imunitetit human) i takon nënfamiljë e retrovirusëve, e cila është e quajtur - lentivirus (ose "ngadalësuar" viruse). Kjo do të thotë se nga momenti i infektimit deri shenjat e para të sëmundjes dhe më shumë në zhvillimin e AIDS-it është një periudhë e gjatë kohore, nganjëherë disa vite. Gjysma e infektuar me HIV periudhe asimptomatike prej rreth 10 vjet.


Diagnoza e hershme të HIV-it është vendimtare për trajtim të suksesshëm dhe në rritje jetëgjatësia në këta pacientë.

Në cilat raste duhet të testohen për HIV?

pas kontaktit seksual (vaginale, anale ose me gojë), me një partner të ri pa kondom (ose në qoftë se prezervativi thyen)
pas abuzimit seksual
në qoftë se partneri juaj seksual të angazhohen në marrëdhënie seksuale me dikë tjetër
në qoftë se partneri juaj i vërtetë apo e kaluara seksuale të infektuar me HIV
pas përdorimit të gjilpërave të njëjtat shiringa ose për të injektuar drogë ose substanca të tjera, si dhe për tatuazh dhe depërtues

pas çdo kontakti me gjakun e personit të infektuar me HIV
Nëse partneri juaj përdoret gjilpëra e njerëzve të tjerë apo të nënshtrohet ndonjë rreziku tjetër të infeksionit
pas zbulimit të infeksioneve të tjera seksualisht të transmetueshme

Diagnoza më e zakonshme e infektimit me HIV kryhet me metoda që përcaktojnë gjakut për antitrupa të HIV - dmth proteina specifike që janë formuar në trupin e një personi të infektuar në përgjigje të infektimit me virus. Antitrupave edukimi ndodh brenda 3 javësh deri në 6 muaj pas infektimit. Prandaj, një test HIV është e mundur vetëm me anë të kësaj periudhe kohore, ajo është e rekomanduar për të kryer një analizë përfundimtare 6 muaj pas kontaminimit të supozuar. Metoda standarde për zbulimin e antitrupave të HIV quhet enzimë Immunoassay (VNM) apo ELISA. Kjo metodë është shumë i besueshëm, ndjeshmëria e saj është më shumë se 99.5%. Analiza mund të jetë pozitiv, negativ ose e dyshimtë.

Me një rezultat negativ dhe pa dyshim e fundit (brenda fundit 6 muaj) infektimit, diagnoza HIV mund të konsiderohen të pakonfirmuara. Nëse dyshoni se një infeksion të kohëve të fundit, për të përsëritur studimin.

Nuk është një problem i të ashtuquajturve false positives, kështu që një rezultat pozitiv ose përgjigje të dyshimta të kontrolloni gjithmonë një metodë të veçantë. Kjo metodë quhet imunoblotynh. Rezultati mund të jetë pozitiv, negativ ose dyshimtë. Kur një rezultat diagnozë pozitive HIV konfirmuar besojnë. Në një përgjigje të dyshimtë duhet të ri-studim pas 4-6 javësh. Nëse rezultati i ri-immunoblotting është diagnoza e dyshimtë e infeksionit HIV duket e pamundur. Mirëpo, përjashtimi i tij përfundimtar imunoblotynh përsëritur 2 herë më shumë në intervale prej 3 muajsh ose përdorin metoda të tjera të diagnozës.

Në metoda serologjike (zbulimin e antitrupave këtë), ka metodat e zbulimit të drejtpërdrejtë të HIV mund të ju ndihmojë të përcaktojë ADN dhe ARN. Kjo metodë bazohet në PCR (reaksion zinxhir polimeraza) dhe është një metodë shumë të saktë të diagnozës së sëmundjeve infektive. PCR mund të përdoret për diagnostikimin e hershëm të HIV - 2-3 javë pas kontaktit të dyshimtë. Megjithatë, për shkak të kostos së lartë dhe një numër të madh të rezultateve të rreme pozitive për shkak të ndotjes prob studiuar këto metoda përdoren në rastet kur metoda standarde nuk lejon të sigurt për të vënë në ose off HIV.